7 trender inom hälsa och egenvård att hålla koll på

Hälsobusinessexperten Christophe Jauquet sticker fingret i luften och tolkar 2023 års hälso- och egenvårdstrender ur ett affärsperspektiv. Han ser hur hälsobegreppet vidgas alltmer i den ständiga kampen om evigt liv.

Hälsa
Publicerad
Hälsotrender 2023. Illustration: Lotta Sjöberg
  1. Knoppen framför kroppen. Tidigare har det främst handlat om den fysiska kroppen när vi snackat vikten av att ta hand om oss. Men 2022 var året då vi på allvar insåg att den mentala hälsan är minst lika viktig. Så till den milda grad att cheferna insåg att personlig utveckling skulle göra dem till en bättre chef, vilket även framkommit i Chefs undersökning.
  2. Evigt liv – ålderslöst åldrande. Gränsen för hur länge vi kan leva flyttas hela tiden. Forskarna uppskattar att vi kan bli någonstans mellan 120 och 150 år. Nu fokuseras alltmer på vad vi behöver göra för att ta oss dit. Extremutmaningarna testas av både journalisten och långlevnadsexperten Peter Ottsjö i boken ”Evigt ung: min och människans dröm om odödligheten”, och den australiensiske skådespelaren Chris Hemsworth på temat ”Lev livet bättre” i tv-serien ”Limitless”.  
  3. Cirkadisk hälsa – kroppsklockan. Yrvakna står vi inför det faktum att sömnen är avgörande för vårt välmående. 2023 kommer det pratas mycket om cirkadisk hälsa, som handlar om sömn- och vakencykeln som regleras av ljus och mörker.  
  4. Hälso-concierge. Alla de värden vi mäter, all information och ny data vi får kring vår hälsa börjar stiga oss över huvudet. Primärvården räcker inte till, vi kommer att skaffa oss guider eller concierger som hjälper oss att tolka alla siffror. 
  5. Hälsogrupper. Tillsammans blir ett allt starkare ledord. Vi sluter oss samman i Facebookgrupper, löpargrupper, hälsogrupper för att kunna stötta varandra i våra hälsosatsningar. 
  6. Medical fitness. Att vara vältränad har inte varit synonymt med välmående. Förrän nu. Fitnessvärlden närmar sig den medicinska och snart kommer vi att tänka hälsa på en betydligt djupare nivå. Så kallade medicinska gym kommer att börja dyka upp som svampar i marken.  
  7. Sexuell hälsa. Tabun sprängs och tantran leder vägen. En ny öppenhet finns kring våra behov av mänskliga möten, sex och intimitet och hur det leder till ökad hälsa och välmående. 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.