Populärast: 10 mest lästa texterna på Chef.se 2022

Du har väl inte missat våra mest populära texter på Chefs webb i år? Spana in listan på artiklarna som flest chefer och ledare klickade in sig på under 2022.

Ledarskap
Publicerad

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in chefsrollerna som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.

De nya reglerna i anställningsskyddslagen började tillämpas 1 oktober 2022, med ett litet undantag som du bör hålla ett extra öga på. Arbetsrättsjuristen Charlotte Forssander guidar dig genom de viktigaste förändringarna.

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaromeddelande.

Chefer som ger uppskattning till personalen får inte bara glada miner tillbaka. Det ökar också engagemanget på jobbet visar ny undersökning.

Dåligt ledarskap är främsta orsaken till utbrändhet bland unga som precis klivit in i arbetslivet visar ny Sifo-undersökning. ”Ett tydligt tecken på att vi arbetsgivare måste ta problemet på allvar”, säger Peter Knutsson, vd Academic Work.

Inget binge-tittande på tv-serier inför sängdags, stopp för jobbmejl från sovrummet och listor över stressmomenten som oroar. Sömnforskaren Arne Lowden ger sina bästa råd till chefer som har svårt att få till nattsömnen.

Fördomsfri rekrytering i all ära. Men i verkligheten är det tyvärr lätt att råka ställa fel frågor till en kandidat – och ofrivilligt hamna i kluriga intervjusituationer. Här är frågorna du som chef bör undvika när du intervjuar framtida nya anställda.

Dagens kontor måste vara mer än bara arbets- och mötesplats. Särskilt om du som chef vill få de unga talangerna att komma in till jobbet.

”Vi kommer inte runt den ökade stressen genom att skicka första linjen-chefen på kurs. Vi måste skifta perspektiv från chefen själv, det handlar om att rigga organisationen”, säger Annika Härenstam, professor i arbetsvetenskap.

Om du som chef känner oro över hur dina medarbetare ska hålla motivationen vid liv när det är dags att gå tillbaka till kontoret är du inte ensam. Var tredje medarbetare mellan 35 och 49 år tvivlar nämligen på att arbetsgivarna kommer kunna skapa motivationen för att de ska komma in till kontoret.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden