Chefspepp, äntligen fysisk mässa, Nasa som ledarskapsmetafor, och ingen chef får ligga (eller?)

Chef Weekly Välkommen till utgåva 6 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

Unga dissar hög lön – chefen viktigast

Känns livet som chef tufft och meningslöst ibland? Stärk dig med tanken att du är viktig! En bra chef är nämligen det viktigaste unga efterfrågar när de letar nytt jobb, visar en undersökning.

När vi ställde frågan på Chefs Linkedin-sida bekräftade cirka 3 400 personer resultatet:

“En bra chef” krossar motståndet, helt enkelt. Heja oss!

Personal & Chef

Cissi Elwin. vd Chefakademin, Caroline Lornudd, ledarskapsutvecklare och ansvarig för ett av Chefakademins executive MBA-program, och Calle Fleur, chefredaktör Chef.

I torsdags intog jag den stora ledarskapsscenen på Personal & Chef-mässan, i Kista utanför Stockholm, tillsammans med Chefakademins vd Cissi Elwin och Caroline Lornudd, ledarskapsutvecklare och ansvarig för ett av Chefakademins executive MBA-program. Några hundra deltagare lyssnade på vårt samtal – med det mycket anspråkslösa ämnet “Tokenkla råd för chefer som förändrar världen”.

Några slutsatser: 

  • Chefer mår sådär just nu. Oron i omvärlden påverkar både chefer och medarbetare. 7 av 10 chefer känner sig stressade efter pandemin, inte minst på grund av oklarheterna kring det nya, hybrida arbetslivet. Många upplever dessutom sina medarbetare mindre engagerade än tidigare. 
  • Glädjande, dock, är förstås att ledarskap är viktigare än någonsin – det räcker att besöka valfri nyhetssajt för att förstå den saken. När ledarskap hamnar i epicentret av samhällsdebatten  blir fler intresserade av ämnet. Det tjänar vi alla på. 
  • I oroliga tider kan man söka stöd i organisationspsykologen Stefan Söderfjälls modell HERO (Hope, Efficacy, Resiliens, Optimism). Modellen är forskningsbaserad och hjälper oss att stärka vårt “psykologiska kapital”. Läs mer här.

Bom bom – sen blir det svart

Världen fortsätter skaka – bokstavligt talat. Veckan har bjudit på lika många nyheter som ett normalt år: Gasledningarna under Östersjön saboteras av okänd makt, Putin fortsätter att agera irrationellt och den iranska regimen visar återigen sitt fula tryne. Behöver man vända blicken bortom själva planeten (!) för att få något att glädjas åt?

Själv har jag, i något slags hypnotiserat tillstånd, gång på gång tittat på Nasas film från rymdfarkosten som kraschar rakt in i en fotbollsplansstor asteroid.

Målet är att knuffa asteroiden ur sin bana istället för att på Hollywood-manér få den att explodera (vilket tydligen är en hemskt dålig idé). Med viss risk för att vara långsökt tror jag att vi kan ha en bra ledarskapsmetafor på kornet här: Vikten av att “nudgea” (knuffa) sina medarbetare i rätt riktning istället för att, tja, spränga dem i bitar. Kolla på filmen och se om du håller med!

Ikväll får inga svenska chefer ligga (eller?)

2013 publicerade Chef en undersökning om chefers sexliv som fick stor uppmärksamhet. Inte minst på grund av omslaget: En t-shirt med texten “Ikväll får inga svenska chefer ligga”. Läsare hörde till och med av sig och ville köpa tröjan på omslaget, en pastisch på Sven Melanders klassiska t-shirt från filmen Sällskapsresan.

Ämnet fortsätter att beröra. Chefs intervju med entreprenören Pigge Werkelin, ”Med ett aktivt sexliv får du energi”, har har blixtsnabbt seglat upp som årets mest lästa artikel på Chef.se.

Ungefär som när du bygger ett hus behöver du en stadig grund, och den grunden är ditt privatliv. Du behöver se till att hela hemmadelen funkar, alltifrån ungarnas skolgång till ditt sexliv”, säger Pigge Werkelin i intervjun.

Klokt, bra och viktigt! Inte minst eftersom vår uppföljande undersökning på samma ämne, några år senare, visade att svenska chefers sexliv hade försämrats ännu mer sedan sist. Dags för en uppföljning?

Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Mässglädje

Personal & Chef. Malin West, marknadschef, och Weronika Witakowska, marknadskoordinator.

Härliga kollegor från marknadsavdelningen styrde upp Chefakademins monter på Personal & Chef. Så roligt att vara ute på fysisk mässa igen! Tack till Malin West, marknadschef, Weronika Witakowska, marknadskoordinator, och alla andra stjärnor på plats.

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi kommer att utveckla medan vi springer – jag vill VERKLIGEN veta vad du tycker.

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.