Resultatpil som pekar nedåt, plus chef som pekar med hela handen

Dåligt stöd från chefen ger 3,5 gånger sämre resultat

Av de chefer som saknar stöd från sin närmsta chef är det 3,5 gånger fler som upplever att organisationen går dåligt – jämfört med chefer som får bra stöd.

Bra stöd från chefen leder till bättre resultat för verksamheten, inte minst under pandemin. Det visar en undersökning från Framfot företagsutbildning. 62 procent av ledarna som upplever ett starkt stöd från sin närmsta chef svarar att verksamheten går bra eller mycket bra. Av de som saknar stöd från sin chef upplever bara 37 procent detsamma.

”De svar som samlats in bekräftar det vi redan visste. Bra stöd från närmsta chef bidrar till bättre resultat och högre engagemang på jobbet. Det som överraskar är den stora och märkbara skillnaden på hur mycket bättre det verkar gå för verksamheter där ledarna upplever att de får stöd”, säger Anna Furuhäll, vd på Framfot, i ett pressmeddelande.

Undersökningen har pågått under perioden juni 2020 till februari 2021 och 2514 personer har svarat. Av dem uppger 1694 personer att de har en ledande roll.

Bara 6 procent av de ledare som upplever ett starkt stöd från sin närmsta chef svarar att det går dåligt eller mycket dåligt för organisationen. Motsvarande siffra från chefer med mindre eller inget stöd alls är 21 procent. Det är 3,5 gånger så många och det tycks därmed alltså som att organisationer med stöttande ledare lyckas bättre även resultatmässigt.

Hela 27 procent, det vill säga drygt en fjärdedel, av ledarna i undersökningen svarar att de sällan eller aldrig får det stöd de behöver från sin närmsta chef. En tänkvärd siffra med tanke på hur stor påverkan ledarskapet har när det gäller både motivation och resultat, menar Framfot.

Två kollegor på arbetsplatsen

Läs också: Ny studie: 89 procent tycker att de har en schysst arbetsplats

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Helya Riazat, rektor på Järvaskolan, är Framtidens kvinnliga ledare
Ledarskap

Helya Riazat är Framtidens kvinnliga ledare 2021

Järvaskolans rektor Helya Riazat har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare 2021 av fackförbundet Ledarna.

Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.
Annonssamarbete Chef + SPP

Se upp med onödiga pensionsmissar vid utlandsjobb

Planerar ditt företetag att expandera globalt? Undvik då onödiga missar och fallgropar för medarbetare som jobbar utomlands. Det är enklare än du tror.
Anna Borg, vd Vattenfall
Ledarskap

Nytt avsnitt av Chef Dilemma! Cissi Elwin möter Anna Borg

När Vita Huset och Joe Biden nyligen kallade världsledare till klimatkonferens var Vattenfalls vd Anna Borg Sveriges representant, inte Stefan Löfven.

underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1
Digital utveckling

Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

En tredjedel av Sveriges chefer har drabbats av digital brottslighet det senaste året, visar Chefs undersökning. Samtidigt har risken för digitala säkerhetsproblem ökat under pandemin.
Ensam chef som tittar ut genom fönstret
Hälsa

Därför är chefen så ensam

Det är ensamt på toppen, sägs det. Men dagens flexibla och snabbrörliga arbetsplatser innebär ökad ensamhet både för chefer och medarbetare, visar forskning.
Chef och medarbetare på promenadmöte
Ledarskap

5 sätt att göra rätt som chef

Är det svårt att få tid till att leda medarbetarna samtidigt som du ska hinna göra allt annat? Då kan det vara bra att veta vad medarbetarna förväntar sig av dig.
Annonssamarbete Chef + ECIT

Knepet för att växla upp: Frigör tid för chefer

Företag som vill växla upp behöver frigöra tid och kraft för sina chefer. Då är outsourcing ett självklart val. ”Det har gett oss en extra boost”, säger Daniel Hörnqvist, vd på snabbväxande Frank Dandy.
Pär Svärdson, Apotea
Ledarskap

Apoteas vd Pär Svärdson: ”Vi behöver ha extra mycket AW framöver”

I det senaste avsnittet av podden Chef Dilemma möter Cissi Elwin Apoteas vd och grundare Pär Svärdson.