Chefer i skolbänken, Bonnesen i rätten och Elon Musk lite överallt

chef weekly Välkommen till utgåva 7 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

Låt ropen skalla, ett vansinnigt långt ord till alla

1 oktober infördes de omtalade nya LAS-reglerna. För att göra en (väldigt) lång (och inte jättekul) historia (för vissa säkert provocerande) kort kom parterna överens om att det ska bli något lättare att säga upp medarbetare, i utbyte mot att yrkesarbetande ska få möjlighet att studera med CSN-stöd.

På kanslisvenska kallas det för omställningsstudiesstöd – 23 bokstäver som har orsakat debatt i veckan. “Onödigt generöst”, hävdar vissa. En utomordentlig möjlighet till up- och reskilling i arbetslivet, säger andra. Kruxet? Bara 2 av 10 säger sig känna till att stödet ens existerar, enligt Chefs artikel på ämnet.

Utöver detta hävdar företrädare för arbetsgivarorganisationen Almega att reformen riskerar att bli en pappersprodukt: Det behövs helt enkelt väldigt många fler utbildningsplatser, inte minst inom Yrkeshögskolan.

Drömmer cheferna om att plugga vidare med studiestöd?

När Chef ställde frågan på Linkedin blev svaret splittrat bland de närmare 800 som svarade – kanske till följd av låg kunskap? Vi kommer att följa utvecklingen med spänning!

PS: I sammanhanget vore det tjänstefel om jag inte tipsade om Chefakademins utbildningar – spana in våra erbjudanden här.

Bankdirektör bakom lås och bom?

”Den som filmar in i rättssalen åker i fängelse”, skrek en vakt i samband med att rättegången mot Birgitte Bonnesen, Swedbanks tidigare vd, inleddes i veckan. Rättegången mot Bonnesen, som åtalas för grovt svindleri i samband med penningtvättskandalen i Estland 2019, är unik i sitt slag: Aldrig tidigare har en av de svenska storbankernas toppchefer riskerat ett flerårigt fängelsestraff för grov brottslighet.

Historien om den karismatiska ”estradören”, som fick bländande resultat i Chefs cheftest 2017, innehåller allt: En stark personlighet, uppgång och fall – och kanske till och med revansch för den skandaliserade huvudpersonen? Försvarsadvokaten Per E Samuelsson har i alla fall lovat att ”på ett förödande sätt smula sönder åklagarens påståenden”, rapporterar Aftonbladet.

Mångsysslaren Musk  

Elon Musk har haft en intensiv vecka. Först presenterade han Teslas humanoida AI-robot Optimus, som sågs dansa runt på en blinkande scen – och till och med vattna blommor i ett själlöst kontorslandskap. Blir det här Årets medarbetare? Optimus beräknas börja säljas 2027 och kosta cirka 200 000 kronor.

Därefter berättade Musk att han vill gå vidare med det omtalade köpet av Twitter. Han skrev också ett kryptiskt meddelande om att plattformen blir en viktig beståndsdel i hans ”allting”-app ”X”. Analytikerna anar en variant av populära kinesiska appen Wechat, som erbjuder allt från betalningar till taxibokningar.

Lite däremellan slängde han fram ett förslag på hur det ska bli fred mellan Ryssland och Ukraina (hej alla medelålders män, någonsin). Kreml jublade, medan Ukrainas president Zelenskyj svarade med en egen omröstning:

Kvinna, liv, frihet

Avslutningsvis: I medierapporteringen porträtteras kvinnor i muslimska länder oftast som offer. De berättelser, bilder och filmklipp som nu väller in från protesterna i Iran – och från omvärldens stödaktioner – visar på en otrolig kraft och styrka hos dem som vågar trotsa den brutala regimen. Inspirerande och upplyftande, mitt i allt det svåra!

Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Jurymöte inför Årets Chef 2023

I veckan hölls första jurymötet inför Årets Chef 2023. Spännande diskussioner och svåra urval, rapporterar juryordförande, Cecilia Norrby, tillika Chefs redaktionschef, efter några timmars möte. Vid sin sida har hon en tung jury, bestående av Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, Björn Zoëga, sjukhusdirektör, Nya Karolinska Universitetssjukhuset, Hélène Barnekow, fd vd Microsoft Sverige, nu partner i konsultföretaget Ascension, Leif Denti, PhD och forskare, Göteborgs Universitet och Ashkan Pouya, serieentreprenör och medgrundare, Serendipity Group. Researchpartner: Arnold Sjölund, Badenoch+Clark. Jurystöd: Natalie Andersson, Chefakademin. Frånvarande på bilden: Hayaat Ibrahim, generalsekreterare för Institutet mot mutor. Må bästa chef vinna!

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi kommer att utveckla medan vi springer – jag är VÄLDIGT intresserad av att veta vad du tycker.

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden