5 skäl till att dina bästa medarbetare slutar

De bästa och mest talangfulla medarbetarna försvinner på löpande band. Kanske är det något du gör fel som chef. Här är fem saker som kan orsaka en personalflykt på arbetsplatsen.

Arbetsmiljö
Publicerad

När nyexaminerade studenter i Sverige fick lista vad som är viktigast på en arbetsplats toppade bra kollegor och en bra chef listan. Men vad händer när det är det motsatta? Oftast innebär det en personalflykt som skapar oordning på företaget och stora summor pengar att hela tiden lära upp nya medarbetare. För att inte tala på tiden man måste lägga ner på att hitta en ny personalstyrka.

Amerikanska tidningen Huffingpost har listat fem saker du som chef ska undvika om du vill behålla de duktigaste och mest talangfulla medarbetarna.

1) Glömmer belöna medarbetarna

Gott jobb ska uppmärksammas. Det behöver inte vara det mest storstilade gesterna utan ett ”bra jobbat” kan betyda mycket för motivationen. Ta aldrig förgivet att medarbetarna står för bra prestationer. Här är god kommunikation allt.

2) De anställda får inte utvecklas

En av chefens viktigaste uppgifter: Att låta de anställda växa och utvecklas. En del av ansvaret ligger också på individen, men tillsammans kan ni hitta områden medarbetaren kan utvecklas inom. Det ger en känsla av företaget satsar på medarbetaren.

3) Kör slut på medarbetarna

En sak är att jobba hårt. Men att inte ge medarbetarna tid till återhämtning kan leda till stress och utbrändhet. Genom att hela tiden överbelasta de anställda dör motivationen och de anställda börjar leta efter mer hållbara arbetsplatser.

4) Bryr sig inte om de anställda

En bra chef finns där både vid framgång och motgång. Därför handlar gott ledarskap om att dels vara professionell, dels vara mänsklig och visa empati. Genom att genuint bry sig om medarbetarna ökar du chanserna för att behålla personalen.’

5) Befordrar fel personer

Genom att sätta ihop rätt arbetsgrupper kan du skapa en framgångsrik kemi. Men att befordra fel personer kan ses som en förolämpning för personer som är duktiga och satsar på sina karriärer. Det får inte kännas som du parat ihop människorna med vänsterhanden.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden