flyr

5 misstag: Så enkelt tappar du talangerna

De bästa och mest talangfulla medarbetarna försvinner på löpande band. Kanske är det något du gör fel som chef. Här är fem saker som kan orsaka en personalflykt på arbetsplatsen.

När nyexaminerade studenter i Sverige nyligen fick lista vad som är viktigast på en arbetsplats toppade bra kollegor och en bra chef listan. Men vad händer när det är det motsatta? Oftast innebär det en personalflykt som skapar oordning på företaget och stora summor pengar att hela tiden lära upp nya medarbetare. För att inte tala på tiden man måste lägga ner på att hitta en ny personalstyrka.

Amerikanska tidningen Huffingpost har listat fem saker du som chef ska undvika om du vill behålla de duktigaste och mest talangfulla medarbetarna.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

1) Glömmer belöna medarbetarna

Gott jobb ska uppmärksammas. Det behöver inte vara det mest storstilade gesterna utan ett ”bra jobbat” kan betyda mycket för motivationen. Ta aldrig förgivet att medarbetarna står för bra prestationer. Här är god kommunikation allt.

2) De anställda får inte utvecklas

En av chefens viktigaste uppgifter: Att låta de anställda växa och utvecklas. En del av ansvaret ligger också på individen, men tillsammans kan ni hitta områden medarbetaren kan utvecklas inom. Det ger en känsla av företaget satsar på medarbetaren.

3) Kör slut på medarbetarna

En sak är att jobba hårt. Men att inte ge medarbetarna tid till återhämtning kan leda till stress och utbrändhet. Genom att hela tiden överbelasta de anställda dör motivationen och de anställda börjar leta efter mer hållbara arbetsplatser.

4) Bryr sig inte om de anställda

En bra chef finns där både vid framgång och motgång. Därför handlar gott ledarskap om att dels vara professionell, dels vara mänsklig och visa empati. Genom att genuint bry sig om medarbetarna ökar du chanserna för att behålla personalen.

5) Befordrar fel personer

Genom att sätta ihop rätt arbetsgrupper kan du skapa en framgångsrik kemi. Men att befordra fel personer kan ses som en förolämpning för personer som är duktiga och satsar på sina karriärer. Det får inte kännas som du parat ihop människorna med vänsterhanden.

Relaterade artiklar

bilda
Arbetsmiljö

”Bra chef viktigare än hög lön”

Nu har nästa generation medarbetare sagt sitt. Över 11 000 unga har svarat på vad som är viktigast hos en arbetsgivare – och det är inte hög lön som prioriteras.

kollega
Arbetsmiljö

6 egenskaper som dina kolleger älskar

Bra kolleger är guld värt på en arbetsplats. Men hur blir man egentligen det? Här är 6 egenskaper som gör dig extra populär – och samtidigt imponerar på chefen.

chef_170627_nathat_detalj
Arbetsmiljö

Därför mobbas chefer mer än andra

Chefer löper högre risk än medarbetare att drabbas av nätmobbning på jobbet, enligt en pågående forskningsstudie. Rebecka Cowen Forssell vid Malmö högskola ger råd till de som drabbas.
ad
Arbetsmiljö

Därför raderar hon de anställdas mejl

Är mejlkorgen överfylld efter helgen eller semestern?

kontorsdoden
Arbetsmiljö

Fem sätt att få lugn i landskapet

Blir du konstant avbruten? Känner du dig stressad av allt som händer runt omkring? Så här hittar du arbetsro i ett öppet kontorslandskap.

konstigareler
Arbetsmiljö

7 absurda jobbregler du inte trodde fanns

Kontrollerade toalettbesök och förbjudna ord i ett verklighetens The Office. Här är 7 bisarra – men innovativa – jobbregler som förvånat medarbetare världen över.
bramoten
Arbetsmiljö

5 gyllene trix för effektivare möten

Över hälften av Sveriges chefer sitter i för många möten, tycker de själva. Och mötena är sällan effektiva, säger fyra av tio. Här är 5 gyllene regler för bättre möten.
sparka
Arbetsmiljö

Experten: Så hanterar du ett varsel som chef

Företaget ska skära ner. Men trots att varslet inte kommit har dålig stämning och galghumor spridit sig på arbetsplatsen. Här är psykologens bästa råd hur du som chef hanterar situationen.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden