Peppa medarbetarna – 7 tips som ökar engagemanget

Chefer som ger uppskattning till personalen får inte bara glada miner tillbaka. Det ökar också engagemanget på jobbet visar ny undersökning.

Kommunikation
Publicerad

”Vad tydliga sifforna blev efter din genomgång, bra jobbat!”, ”Snygg powerpoint-presentation, nu förstår man enkäten bättre!”, ”Bra hantering av kunden, jag gillade hur du lät honom prata av sig utan att avbryta”.

Forskning visar sitt tydliga språk. Uppskattar du som chef medarbetarnas prestationer – och då helst genom specifika exempel – så kan du räkna med stora vinster till verksamheten.

Förutom att de anställda kommer att gå runt med ett stort leende på läpparna resten av dagen, så kommer din peppiga kommentar att smitta av sig så pass på deras humör (och kanske också på ditt!) att engagemanget ökar i stort. Det skriver Harald Business Review.

Låter det som självklarheter? Saken är den att det också finns undersökningar som visar att så många som 29 procent av de anställda aldrig får höra från chefen att de gör ett bra jobb.

De ledare som var mindre bra på att peppa medarbetarna straffades direkt. Samma personer gav inte heller allt på jobbet (27 procents engagemang). Medan de chefer som var duktiga på att ge snabb, tydlig och direkt feedback belönades med hängivna kollegor (69 procents engagemang).

Vidare ledde det till fler positiva effekter. Som att personalen upplevde att de behandlades rättvist och att de var bättre informerade. De var dessutom mer lojala och mindre benägna att säga upp sig.  

7 tips – så ger du medarbetarna uppskattningen de förtjänar

  1. Ju mer specifikt pepp desto bättre. I stället för att bara säga: ”Bra jobbat!”, beskriv en särskild händelse och den effekt som handlingen fick på teamet, uppgiften, organisationen eller kunderna.
  2. För de allra flesta betyder uppskattning från närmaste chefen mest. Strössla med orden – och mena det!
  3. Pusha och peppa måluppfyllnad. Men uppmärksamma även det hårda arbetet, kreativa tänkandet och hängivenheten bakom resultatet.
  4. Många kan uppleva att det är jobbigt att få offentlig uppskattning. Respektera detta och gör det ansikte mot ansikte.
  5. Fler än du tror uppskattar kort och skriftliga meddelanden – det finns otaliga exempel på medarbetare som sparar den typen av positiv feedback i decennier.  
  6. Tajming är allt. Ju tidigare du lägger märke till och uppmuntrar kollegans beteende, desto högre blir det upplevda värdet hos mottagaren.
  7. Peppa ofta! Ju mer du övar på att uppskatta medarbetarna, desto mer genuin blir din feedback och desto mer vänjer du medarbetarna att få den typen av uppskattning.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden