9 heta trender inom jobb och rekrytering

Vilka trender påverkar jobbsökare och svenska organisationers kompetensförsörjning under 2024 och framåt? Det här ska du ha koll på som chef.

Rekrytering
Publicerad

Det är rekryteringsföretaget TNG och dotterbolaget Ada Digital som tagit fram en färsk lista på jobb- och rekryteringstrenderna som kokar.

Här är deras senaste spaningar.

1. Omtag för hybridarbetet

Fyradagarsveckor, sextimmarsdagar och instagramvänliga kontor. Efter åratal av distans- och hybridarbete pratar experterna nu om ett omtag av hybridarbetet. Ett modernare work-life blend, istället för work-life balance.

2. Social hållbarhet utmanar chefer

Forskning visar gång på gång att företag med bred mångfald levererar högre vinstmarginal, är mer innovativa och har starkare kundrelationer än sina konkurrenter. Samtidigt har det instabila politiska klimatet i världen och lågkonjunkturen medfört att allt fler bolag blivit tvungna att nedprioritera ett aktivt mångfaldsarbete. Därmed växer sprickorna mellan forskning och verklighet.

3. Personliga färdigheter framför flyktig kunskap

I takt med att kompetensbristen sprider sig till allt fler yrken talar också forskningen för ett nytt perspektiv inom rekrytering. Ett grepp där arbetsgivare värderar personliga färdigheter framför flyktig kunskap.

4. Mental (o)hälsa – vilket är chefens ansvar?

Aldrig tidigare har det varit så många sjukskrivna i Sverige på grund av stressrelaterade orsaker som nu. Vilket är chefens ansvar – egentligen?

5. Deepfakes – det nya rekryteringshotet

Den nya AI-tekniken är numera så träffsäker – och enkel att använda – att den nästlar sig in i allt fler delar av samhället. Inklusive rekrytering, där bedragare lurar till sig känsliga positioner.

6. Gröna färdigheter allt viktigare

I takt med klimatomställningen och ett ökat fokus på hållbara affärsmodeller blir gröna färdigheter allt mer i ropet. Gröna jobb är både nu och framtiden, vilket gör att allt fler riktar blickarna mot de gröna karriärmöjligheterna.

7. Generationstyper – sanning eller myt?

Vad skiljer egentligen Generation Z från tidigare generationer? Hur ska chefer och arbetsgivare tänka när de unga nu kommer in på arbetsplatserna? Angeläget att ha koll på.

8. Tiktok och #Worktok som mäktig trendsättare

Tiktok har vuxit till att bli den globala arbetsmarknadens främsta trendsättare och en mäktig påverkare. Med en mängd virala fenomen, inte minst inom karriär och rekrytering.

9. Omedveten AI-diskriminering

Rekrytering med AI blir allt vanligare – samtidigt ökar även antalet rättsfall om AI-bias och AI-diskriminering. Är mänsklig övervakning och transparenta algoritmer, som vissa arbetsgivare satsar på för att försöka eliminera de oönskade effekterna, rätt väg att gå?

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden