Norpa rätt kandidat till jobbet – 6 råd till chefen

Svårt att hitta rätt när du söker nya medarbetare? Då behöver du som chef och arbetsgivare se över ansökningsproceduren – och göra annorlunda mot vad du brukar. Här får du sex konkreta tips.

Rekrytering
Publicerad

Har du råkat ut för en felrekrytering, chefen? Du är inte ensam.

Men kanske hade du fått bättre matchning på kandidaterna om du hade tänkt lite utanför boxen. Och förenklat proceduren.

I en studie från Jobbland redan 2022 svarade närmare hälften (49,4 procent) av drygt tusen respondenter ”enklare ansökningssätt” på vad som skulle underlätta när de söker nytt jobb.

De tre förändringarna kandidaterna skulle vilja se är att ta bort långa ansökningsformulär (34,3 procent), minska antalet steg i rekryteringsprocessen (31,8 procent) och få möjligheten att söka tjänsten via mobilen (29,3 procent).

Majoriteten av arbetsgivarna använder däremot fortfarande mejl, eller andra ansökningsvägar, med krav på cv och personliga brev.

Det visar Jobblands nationella rekryteringsundersökning från förra året, med cirka tusen yrkesverksamma inom rekrytering, hr eller företagsledning.

Så, vad göra som chef och arbetsgivare? Du behöver tänka nytt och innovativt.

HITTA rätt kandidat till jobbet – 6 råd till chefer och arbetsgivare

1. Se över jobbannonsen. Sätt tydliga krav och fokusera på det viktigaste. Då kommer ni att attrahera de som passar bäst i den kravprofil ni söker, och minimera överflödiga ansökningar.

2. Låt kandidaten se så mycket av jobbet och er företagskultur redan innan denne söker. Då kan hen avgöra om hen tror att hen passar in hos er. Kommunicera lönespann, hur en vanlig dag på jobbet är, konkreta exempel på er företagskultur och arbetskultur, filmer från arbetsplatsen och recensioner av arbetsplatsen från nuvarande och tidigare medarbetare.

3. Våga tänk nytt med ansökningsvägen. Strunta i cv och personligt brev! Att svara på urvalsfrågor för att undersöka kompetens är ett alternativ. Och om ni ändå vill ha cv, testa med länk till Linkedin-profil om det är relevant. Det här kommer garanterat att sänka tröskeln för att ansöka, och ge er fler relevanta kandidater.

4. Använd tester. Det kan hjälpa till att identifiera de mest lämpliga kandidaterna för vidare övervägande.

5. Be om portfolio eller case för att bedöma kompetens. Men! Var mån om kandidatens tid. Om kandidaten gör ett case värt en dags arbetstid är chansen stor att kandidaten blir besviken på er som arbetsgivare om hen inte får jobbet, vilket kan förstöra ert arbetsgivarvarumärke. Sätt en tidsram för caset!

6. Ge kandidater möjlighet att ha första intervjun när det passar dem. Skicka frågor i förväg och be dem svara i en video. Då kan de ha intervjun på sina egna villkor, och du som rekryterar sparar tid.

Råd från Anita Rae, vd Jobbland Sverige.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.