Medarbetarnas hälsa hamnar på chefen

Det kommer krävas mer än tidigare av chefer och arbetsgivare 2024 när det kommer till medarbetarnas hälsa, menar experterna. ”Chefer måste få till ett mer proaktivt agerande”, säger Ewa Skiöldebrand, corporate health manager på Söderberg & Partners.

Hälsa
Publicerad

De enskilda medarbetarna springer i många fall långt före sina arbetsgivare och chefer när det kommer till att främja sin hälsa.

Många företag har fortfarande större fokus på sjukfrånvaro och rehabilitering.

Det visade inte minst Chefs hr-undersökning där 72 procent av cheferna uppger att de främst anlitar hr för att arbeta med sjukfrånvaro och rehabilitering, medan hälsa och friskvård först kommer på femte plats, som en hr-resurs som endast utnyttjas av 38 procent av cheferna.

2024 kommer det att krävas mer än tidigare av arbetsgivarna när det kommer till medarbetarnas hälsa, menar Ewa Skiöldebrand, corporate health manager på Söderberg & Partners.

”Vi ser att ohälsan, framför allt den psykiska, ökar. Nu kommer dessutom ökade lagkrav kring hälsofrämjande åtgärder. Trots det har många chefer inte förstått vad som krävs av dem utan lägger ansvaret utanför sig själva och tänker att det där sköter medarbetare, företagshälso- eller sjukvården”, säger Ewa Skiöldebrand.

”Men företagshälsovården är inte proaktiv, den är fortfarande reaktiv. Och för att vara en attraktiv arbetsgivaren måste man få till ett mer proaktivt agerande”, fortsätter hon.

Ola Ahlvarsson, föreläsare, entreprenör och flerfaldig medaljör i asiatiska kampsporter och världsmästare i kickboxning, menar att individerna kommer att ställa ökade krav på arbetsgivarna att utveckla sin syn på hur man skapar hälsosamma, produktiva team.

”Idag handlar det inte om hur du till exempel ska sova för att inte bli sjuk, utan om hur du ska sova så att du blir så bra som möjligt”, säger han.

På Epicenter – House of digital innovation, där Ola Ahlvarsson sitter, har de sedan tidigare andningsmasker som simulerar höghöjdsträning för bättre syresättning och därmed förhöjd prestanda, och erbjuder träning med elektroniska impulser där ett 20-minuterspass motsvarar flera timmar på gymmet.

Till det har de nyligen adderat ett sovrum och en naturstudio.

”I naturstudion kan du ta ett möte i skogen eller på stranden. Du kan gå eller springa, omgiven av grönska, känna vinden i ansiktet och doften av skog eller strand. Samtidigt som mötet transkriberas och finns nedskrivet och klart direkt efteråt”, berättar han.

Han och flera av de experter Chef har talat med menar att vi måste koppla hälsan till resultatet.

”Om man fastställer KPI:er så att man kan börja mäta return on investment skulle många fler arbetsgivare satsa på hälsa. De skulle upptäcka att det är ganska lönsamt att ha människor i sin organisation som kan prestera utifrån sitt bästa”, säger Ola Ahlvarsson.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden