Har du koll på ”climate quitters”? Johanna har hoppat på karriärtrenden

Johanna Snickars berättade för Chef att hon valde att hoppa av toppkarriären och prestigejobben för att börja på en okänd scale up-aktör inom solenergi. Sedan tog artikeln skruv – med 30 000 visningar på LinkedIn, över 50 kommentarer och många spännande diskussioner. ”Jag har fått många förfrågningar från personer som vill göra samma karriärskifte”, säger nu Johanna Snickars.

Karriär
Publicerad

Det var i mitten av januari som Chef skrev om kommunikationschefen Johanna Snickars, som hade haft en spikrak karriär på storbolag som Microsoft och Ericsson.

Men som mitt i graviditeten valde säga upp sig och tacka ja till en tjänst på Alight, nordisk utvecklare av solenergi.

Personer som gör den här typen av förflyttning kallas bland annat för ”climate quitters” och ”green defenders”, omskrivna i exempelvis Bloomberg och Financial Times.

Och visst skapade artikeln om Johanna Snickars karriärbyte även ett oerhört stort engagemang här hemma, när hon delade texten på sina sociala medier, berättar hon när Chef hör av sig.

Vad fick du för reaktioner?

”Jag blev förvånad över det stora gensvaret och alla de positiva kommentarer som strömmade in, det är uppenbarligen ett aktuellt tema som tilltalar många. Det uppstod även många intressanta diskussioner om vikten av att känna ett högre syfte med sitt jobb, och hur värderingsstyrda bolag idag lockar talang som både arbetar hårt och är väldigt engagerade.”

”Men också vilka förmåner som faktiskt erbjuds eller är viktiga för att någon ska byta från ett tryggt storbolag till ett tillväxtbolag. Jag fick även en förfrågan om ett möjligt styrelseuppdrag som vi har diskuterat vidare, väldigt roligt! Dessutom fick våra rekryterare ett par nya leads, så de var också glada.”

Vad vill du säga till de personer som vill göra samma förflyttning som du?

”Undersök bolag, branscher och roller. Vissa som skickar spontanansökningar och saknar relevant branscherfarenhet kan vinna på att göra bättre bakgrundsresearch, för att det ska kännas mer riktat och inte som ett massmail. Poängtera vad du kan bidra med för att komplettera teamet, exemplifiera hur du när din passion eller ditt intresse för ESG-frågor. Har du till exempel jobbat med NGO eller gått en relevant kurs?”

”Det är även många som påverkats av alla nedskärningar på techbolag och nu undrar hur deras kompetens matchar arbetsmöjligheterna inom förnybar energi. Eftersom digitaliseringen är central även i energibranschen så skulle jag säga att om du har möjlighet att reskilla dig i den riktningen, gör det nu!”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden