Viktigast vid jobbyte? Utmaningar i karriären

Inflation! Stigande räntor! Höjda energipriser! Det skakiga läget är en av anledningarna till att sju av tio svenska inte är villiga att byta jobb för tillfället. Men för de som är sugna på att ta klivet är det inte högre lön som är främsta moroten, visar nu flera undersökningar.

Karriär
Publicerad

”Vi vet sedan tidigare att möjligheten att utvecklas på jobbet är viktig för många arbetssökande, men det är överraskande att det värderas så mycket högre än andra faktorer”, säger Elisabeth Skol, hr-direktör ManpowerGroup Sverige, i en kommentar.  

I den helt färska ManpowerGroups Work Life-undersökning, med närmare 3 000 svenskar, svarar 35 procent att den viktigaste faktorn när de söker nytt jobb är att få ägna sig åt intressanta och utvecklande arbetsuppgifter. 16 procent rankar lönen högst och 13 procent prioriterar trevliga kollegor.

Det liknar resultaten från en annan nyligen publicerad Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Randstad, där närmare 1 500 personer intervjuts. I den svarar 74 procent att de inte vill hoppa på ett nytt jobb i närtid. Ungefär en av tio, 13 procent, uppger det oroliga ekonomiska läget som anledning.

Samtidigt visar samma rapport att 21 procent redan har bytt arbetsgivare under det senaste året. För en tredjedel av dessa var anledningen att de sökte en utmaning i karriären. 26 procent uppgav högre lön som orsak.  

Att de främsta anledningarna till att se sig om efter ett nytt jobb handlar om karriär- och löneutveckling är inte förvånande, kommenterar Camilla Campelo, hr-direktör på Randstad.

”Att erbjuda möjligheter till utveckling är något arbetsgivare behöver ha i åtanke, både när det kommer till att attrahera nya medarbetare men också när det gäller att behålla sina befintliga”, säger hon.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden