3 tips till chefen som vill vässa sitt ledarskap

Intresset för det nya omställningsstudiestödet har varit mycket större än förväntat, meddelar CSN efter 14 000 ansökningar. Så här kan du som chef använda dig av stödet – och bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Karriär
Publicerad
Mikael Borak. Foto: Patrik Nordvall

Det nya omställningsstudiestödet som blev möjligt att söka från 1 oktober har kallat på många. 14 000 ansökningar har kommit in till CSN, som hanterar alla ärenden.

”Intresset för det nya stödet har varit mycket större än vi trodde och det är roligt att många vill ta chansen”, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN, i en kommentar.

Omställningsstudiestödet är för dig mitt i arbetslivet som vill bli mer lockande på arbetsmarknaden genom att bredda din kompetens. Du får ett bidrag på upp till 80 procent av din lön – upp till ett maxbelopp. Du kan också fylla på stödet med ett lån. Och du kan plugga heltid eller deltid, något Chef tidigare skrivit om.

”Vårt intryck är att många ser omställningsstudiestödet som den chans de väntat på för att våga och kunna ta steget att vidareutbilda sig eller byta karriär”, säger Helene Palm, utbildningsstrateg på Omställningsfonden, i pressmeddelandet från CSN.

För chefen kan det exempelvis handla om att anmäla sig till ledarskapsutbildningar eller plugga helt nya ämnen som kan spetsa eller utöka kompetensen.

Något som skulle kunna leda till branschbyte, stärkt konkurrenskraft i rekryteringsprocesser, eller större möjlighet till utveckling i den nuvarande positionen.

Mikael Borak. Foto: Patrik Nordvall

”Att välja ett spår som främjar bra ledarskap är ett tips”, menar Mikael Borak, vice vd på Mindset, när Chef ringer upp. ”Som chef kan du plugga mer ekonomi, organisationsteori, beteendevetenskap, eller ett språk, som affärsengelska. Det gäller att se möjligheterna; vad krävs för att lyckas som chef och vad behöver jag göra för att få andra att lyckas?”

Först och främst behöver du göra research, säger Mikael Borak – och rannsaka dig själv:

”Ledarskapsutvecklingen ska alltid riktas framåt, så att du som chef ska kunna känna dig trygg med hur du ska agera i situationer du kommer ställas inför i din roll. För då kan du även hjälpa andra chefer och ledare att växa.”

3 tips till chefen som vill utvecklas

  1. Fråga dig själv: Vad är jag inte nöjd med? Vad vill jag bort ifrån? Vad vill jag till?
  2. Gör din research och skapa dig en uppfattning om vilken typ av vidareutbildning som skulle passa dig.
  3. Blanda det ekonomiska med det mänskliga perspektivet, till exempel genom att plugga språk ihop med organisationsteori eller beteendevetenskap.

Tips: Mikael Borak, Mindset

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.