19 chefshändelser som definierat året

2023 – vilket innehållsrikt år! Här har vi samlat 19 minnesvärda händelser från de senaste tolv månaderna.

Ledarskap
Publicerad

1. Årets debatt

Överdriven styrning, byråkrati och en ovilja att tänka utanför snäva ramar, gör att företag och organisationer slösar bort tid och resurser på meningslösheter, menade Mats Alvesson, professor i företagsekonomi och medförfattare till boken Dumhetsbekämpning. När vi delade intervjun på Chefs sociala medier ledde till en het debatt och kommentars-bonanza. Dessförinnan hade professorn hunnit skapa ytterligare indignation, bland hr-chefer, genom en debattartikel i Expressen med rubriken ”Låt dig inte styras av ett makthungrigt HR”. Och så bjöd vi in Mats Alvesson till Chefakademin Talks.

2. Årets ledarskapspodd

Äldst, mellanbarn eller yngst? Nya ledarskapspodden Mogerud-Sabuni lanserades i november, där tidigare partiledaren Nyamko Sabuni och Åsa Mogerud, Sverigechef på kommunikationsbyrån Hill & Knowlton, tillsammans med en inbjuden chef reflekterar över hur gästens roll i syskonskaran kan ha påverkat hens ledarskap.

3. Årets tech-badwill

Klarna vägrade skaffa kollektivavtal trots en flera år lång facklig kamp. Fram till grundaren, tillika Klarna-chefen Sebastian Siemiatkowski, vände 180 grader i november och plötsligt tecknade avtalet. Förklaringen? ”Jag kunde ingenting om kollektivavtal för två tre veckor sedan, förrän det här strejkvarslet kom”. En anmärkningsvärd kommentar. Spotify meddelade i sin tur i december ett massvarsel på 1500 anställda – via ett offentligt brev. Resultat? Konsten att leverera dåliga nyheter har aldrig blivit mer kritiserat, och kommer troligen bli en lärdom för chefer som genomför omstruktureringar framöver.

-> Sugen på att få senaste nytt, med noga utvalda artiklar, direkt i din mejlbox varje vecka? Anmäl dig till Chefs kostnadsfria nyhetsbrev här!  

4. Årets lära

Kan ett upphöjt lugn vara det smartaste sättet för ledare att tackla problem? Ja, svarade allt fler toppchefer som i modern tid anammat den urgamla läran om stoicism. Ledare som Jeff Bezos, Warren Buffet och Bill Gates lyftes under året fram som representanter för de stoiska idéerna om att inte låta sig nedslås av motgångar, eller bländas av rikedomar och makt, genom att följa de här 6 tipsen enligt de gamla grekernas devis.

5. Årets drömchef

Nyfiken på drömchefen? Det var vi på Chef och tog hjälp av Novus för att be svenskarna ranka de ledaregenskaper de uppskattar mest. I topp låg egenskaper som: tydlig, lyhörd, engagerad, ärlig, rättvis, handlingskraftig, motiverad och kommunikativ.

6. Årets ”vad håller han på med?”

“Ännu värre än jag hade föreställt mig”. Det sa en tidigare anställd om arbetsklimatet på Twitter, numera X, efter att Elon Musk tog över för ett år sedan, enligt en lång artikel i SvD. ”Det var en betydande mängd uppsägningar mellan april och september, när jag slutade. Många, många, många valde att lämna Twitter under den här perioden”, fortsatte Eddie Perez, som rekryterades av sociala medier-jätten i mars 2021. Lägg till fortsatt tveksamma uttalanden från den excentriska ledaren, en hemfallenhet åt bisarra konspirationsteorier och turerna kring Tesla-strejken: En sak är säker: Varningsropen inifrån Musks fallande imperium är ännu inte över.

7. Årets begrepp

Coffee badging, lazy girl job, minus mindset, quiet hiring, climate quitters … Vi har aldrig tidigare sett en sådan flora av engelska begrepp som beskriver nutida ledarskap och arbetsliv. Och vi kastade oss över vartenda ett.

8. Årets citat

”Jag ligger raklång på golvet och lyssnar på progressiv jazz, sedan blir jag lugn.” Det sa tidigare rikspolischefen Anders Thornberg när han gästade Chefdagen och fick frågan om han blir arg av kritiken mot polisen.

9. Årets frisyr

Donald Trump, Javier Milei, Geert Wilders och Boris Johnson; ledare med högerpopulistiska tendenser och bisarra frisyrer. Är det bara en tillfällighet? Inte alls. Populistledarnas hårstrategi är ett medvetet försök att framstå som annorlunda, kunde vi berätta i en artikel. ”Håret blir en digital gimmick, vilket i sin tur förmedlar idén om ett kraftfullt och obestämbart ledarskap. För dem ligger fröet till verklig frihet i idén om det obestämbara”, kommenterade politiska konsulten och rådgivaren Antoni Gutierrez-Rubi till El Pais.

10. Årets 50-åring

Så fyllde chefernas chef, kung Carl XVI Gustaf, 50 år på tronen. Karin af Klintberg gjorde en tredelad dokumentär om statschefen som visades på SVT, och flera böcker släpptes, bland annat ”Kungen – Sveriges ledare” av Mikael Holmqvist, professor i företagsekonomi. Vilket fick oss att gå tillbaka till en intervju som kungen gjorde med Chef år 2007, där han bland annat sa: ”Ju mer jag lär mig om ledarskap, desto mer förstår jag hur svårt och viktigt det är att vara en god ledare.”

11. Årets flipp

AI, AI, AI. 2023 blev året där alla, inklusive chefer och ledare, förstod att AI är här för att stanna. Chefer berättade hur de använder AI i arbetsvardagen, det kom rapporter om att chefer numera även ställer sig positiva till AI-rekrytering, och vi bjöd på en stor AI-special.

12. Årets nyord

Putinpris, mötesbakis, semester-blackout, dokumentationsraseri, boss-napping, ”consious quitting”, infoprenör, kaffemärkas, produktivitetsparanoia, smyganställa, ”fuck up-Fridays”. Varsågod, årets alla nyord som vi har kunnat bjuda på.

13. Årets Chef

Claes Seldeby, vd på Ahlsell med 7 500 medarbetare, korades efter en lång process till vinnare av Årets Chef 2023, tack vare en moderniserad kultur, ökad jämställdhet, innovativa rekryteringsgrepp och prisat hållbarhetsarbete som gör skillnad i praktiken. Och samtidigt dubblerad omsättning och höjt resultat.       

14. Årets förvirring

Omställningsstudiestöd. Stor förvirring råder kring hur omställningsstudiestödet kan användas proaktivt av hr- och andra chefer, menade advokat Sam Seddigh i en intervju med Chef i början av 2023. Och gav råden: planera långsiktigt, prata med bransch- och arbetsgivarorganisationer, ge stöd till medarbetarna, ta hjälp för att förstå reglerna, och missa inte ersättningen!

15. Årets Greta

Vi har nu Googlat i ett kvarts sekel. Och på plats 3 av de mest googlade orden, begreppen och personerna, hittar vi en svensk ledarprofil: Greta Thunberg. Imponerande!

16. Årets jämställdhet

Dottereffekten blev ordet på mångas läppar under året. Vilket är begreppet för att döttrar påverkar jämställdheten i sin pappas företag. Men först när papporna inser hur tufft flickor och kvinnor har det, enligt resultat av forskning från Handelshögskolan i Stockholm, Erasmus universitet och Jönköping University.

17. Årets unga ledare

Inte bara en, utan 16 unga ledare i åldern 18–34 år handplockades till listan Unga ledare 2023 som Chef tog fram tillsammans med Raoul Wallenberg Academy. Ledare som är drivna, värderingsstyrda och verkar för ett bättre samhälle, och samtidigt visat prov på ledartalang, ett affärsmässigt resultat och/eller idémässigt engagemang.

18. Årets utmaning

Självledarskskap fortsätter vara hett, just för att det verkar vara så svårt. ”Kan du konsten att leda dig själv?”, undrade Chefs gästkrönikör Anna Thunberg i somras. Och vi ordnade ett Chef Webinar på ämnet där vi frågade oss: Vad säger forskningen om självledarskap? Kan coaching vara en väg till bättre självledarskap bland medarbetarna? Hur kan självledarskap motverka skadlig stress och sjukskrivningar?

19. Årets professor

Svenken Micael Dahlén, blir världens första professor i lycka. Initiativet kommer från Handelshögskolan i Stockholm, som i slutet av året inrättade ett forskningscenter för lycka, välbefinnande och välfärd, backat av en rad tunga tech-profiler, bland andra grundarna bakom Kivra och mobilspelbolaget King.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.