Äldst, mellanbarn eller yngst? Så påverkas ditt ledarskap

Hur påverkas ditt ledarskap av din plats och roll i syskonskaran? Stämmer det att äldsta syskonet är mer ambitiöst och yngsta syskonet mer risktagande? Det är frågor som ställs i nya ledarpodden Mogerud-Sabuni.

Ledarskap
Publicerad
Åsa Mogerud och Nyamko Sabuni programleder ny podd om ledarskap och syskonskap.

En ny ledarpodd har lanserats. 1 december är det premiär för första avsnittet av Mogerud-Sabuni, som kommer gästas av välkända chefer och ledare inom politik, näringsliv och organisationer.

I podden som programleds av tidigare partiledaren Nyamko Sabuni och Åsa Mogerud, Sverigechef på kommunikationsbyrån Hill & Knowlton, reflekterar de tillsammans med en inbjuden chef över hur gästens roll i syskonskaran kan ha påverkat hens ledarskap.

Frågor som programledarduon tar upp är bland annat:

Är verkligen det äldsta syskonet ambitiös, bestämd och ansvarstagande?

Åsa Mogerud och Nyamko Sabuni.

Till skillnad från det yngsta syskonet som är mer äventyrlig, offensiv och risktagande?

Är mellansyskonet den stora diplomaten, som det sägs?

Podden fokuserar också på hur man som ledare bör och kan ta plats i det offentliga rummet.

Vi hörde av oss till Nyamko Sabuni, numera senior advisor på Hill & Knowlton, för att veta mer.

Hur kommer det sig att ni intresserade er för just ledarskap kopplat till syskonskap?

”Både Åsa och jag har många syskon. Jag är äldst i en skara av sju syskon och Åsa är mellanbarn i en familj med fem barn. Dagens ledarskap kräver kommunikativ skicklighet. Många ledare börjar inse det och lära sig det. Utifrån det började Åsa och jag diskutera, och kom in på vår egen ledarstil och hur vi växte upp”, svarar Nyamko Sabuni.

”I regeringen Reinfeldt, som jag själv satt i, var 18 av 22 politiker storasyskon eller ensambarn, som anses ha många likheter med storasyskon”, fortsätter hon.

”Hur påverkar din roll i syskonskaran ditt ledarskap?” är frågan du och Åsa Mogerud ställer er. Har ni kommit fram till ett tillfredställande svar?

”Ja, teorin om att det framför allt är storasyskon som blir ledare har många undantag. Annika Winsth som är med i podden, är exempelvis mellanbarn och Paulina Brandberg är lillasyster.”

Ni har redan samtalat med ett gäng chefer och ledare. Vad kan du berätta?

”Vi pratar med gästerna om deras uppväxt. Hur har uppväxten och rollen i syskonskaran påverkat deras ledarskap, om det har gjort det? Hur profilerar de sig?”

”En del väljer att kommunicera som en expert, som Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Hon ger makroekonomiska analyser som får oss att förstå världen lite bättre. Hosni Teque-Omeirat, vd på Eniro, kommunicerar genom att fläta samman sin unika historia, med Eniros unika historia.”

”Vi tar reda på om ledarna har en strategi med sin kommunikation, eller om de bara kommunicerar. Avanzas tidigare vd Rikard Josefson kommer att prata om hur hans ledarskap kan ha påverkats utifrån sin roll som lillebror.”

Hur har din egen roll som storasyster påverkat ditt ledarskap?

”Jag är äldst, med fem bröder och en syster. Jag känner så väl igen mig i teorierna om det typiska äldsta barnet. Ansvarstagande. Pliktstyrd. Det var alltid många samtal och konflikter hemma hos oss. Någon behövde fatta besluten och peka med hela handen.”

”Även Åsa känner igen sig i rollen som mellanbarn. Jag ser Åsa som lättsam, en typisk diplomat och förhandlare. Vårt respektive ledarskap utvecklades i syskonskaran och hur vi behövde vara i gruppen.”

om podden mogerud-sabuni

De gäster som hittills avslöjats är:

Rikard Josefson, tidigare vd Avanza.

Hosni Teque-Omeirat, vd på Eniro.

Paulina Brandberg, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister.

Johan Grönvall, vd på Wolt.

Annika Winsth, chefekonom på Nordea.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden