Stallet plantskola för chefer

En av fyra aktiva ryttare har i dag en ledande position på sin arbetsplats, visar en färsk studie. ”Det är något visst att komma från den här världen”, säger Therése Forssell Lagerstam, kommunikationschef på Star Stable.

Karriär
Publicerad

Att lära sig jobba i grupp, genomföra projekt, ta eget ansvar, driva engagemang – och att leda. Det framhävs som goda egenskaper kopplade till ridsporten, med alla de otaliga timmar i stallet som sporten kräver.

Stallet som utmärkt start för en lysande chefskarriär, helt enkelt? Ja, det stämmer, enligt en ny undersökning genomförd av YouGov för det svenska hästdataspelet Star Stable Entertainment.

Av de aktiva ryttarna i studien har en av fyra (27 procent) en ledande position på sin arbetsplats.

”Redan innan undersökningen fanns känslan bland alla jag känner från stallet och som nu kommit ut i yrkeslivet att det är något visst att komma från den här världen”, säger Therése Forssell Lagerstam, kommunikationschef på Star Stable, i ett pressmeddelande.

Inte nog med det. Resultatet visar även ett tydligt samband mellan ridning och positiva känslor.

De svarande menar att ridning får en att känna sig ”fri” (52 procent), ”levande” (40 procent), och ”modig” (30 procent).

Resultatet backas sedan tidigare upp av en doktorsavhandling från Luleå tekniska universitet som visar att ”stalltjejer” oftare utvecklar ledaregenskaper som de har nytta av i arbetslivet. De blir oftare chefer, med andra ord.

”I stallet hanterar kvinnorna stora hästar, de spikar hagar och reparerar hästarnas vattenkoppar. Mod och handlingskraft premieras, något som utmanar traditionella könsmönster”, sa Lena Forsberg, doktorand i ämnet Entreprenörskap och innovation, till SVT i samband med avhandlingen.

Svenska Ridsportförbundet har i sin tur ett gäng olika ledarutbildningar. Exempelvis har förbundets Ungdomsledarkurs (ULK) funnits i flera decennier och är en viktig del i svensk ridsport, enligt förbundets webb. Runt 500 ungdomar utspridda över hela Sverige går ungdomsledarkursen varje år.

”Man får helt enkelt ett annat bemötande när man berättar om fördelar hästsporten gett, som att kunna jobba i team, projektleda, ta eget ansvar, driva engagemang och ledarskap”, säger Therése Forssell Lagerstam från Star Stable.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden