svenskchef
Foto: Unsplash (Montage)

7 saker du inte ska säga till en chef i Sverige

Kaffe på förmiddagen eller att kunna stå vid skrivbordet. Det kanske är självklarheter för dig – men kanske inte för nyinflyttade. Här är listan på saker du inte ska säga till din chef i Sverige.

Sajten The Local, som skriver om Sverige på engelska, har plockat ihop en lista med 7 saker du inte ska säga till en chef i Sverige. Syftet är att hjälpa nyinflyttade att få grepp om den svenska kontorskulturen. Kanske kan listan även berätta hur andra uppfattar saker som vi tycker är självklara – som till exempel förmiddagsfikat.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

1) ”Nej tack. Jag dricker inte kaffe”

Att vi dricker mycket kaffe i Sverige är känt. Men visste du att det bara är i Finland som det dricks mer java? Att ta en fika, minst två gånger per dag, ingår i den svenska kontorskulturen som det gäller att anpassa sig till. Och nej, att dricka thé är inte samma sak.

via GIPHY

2) ”Var är alla? Klockan är bara 17.00!”

Det är en självklarhet på svenska arbetsplatser med luncher och kafferaster. Samma sak med att gå hem i tid. Faktum är att många dessutom har barn som måste hämtas från skolan. Därför ska man inte bli förvånad om de flesta går redan vid halv fem. Och att sitta kvar på kontoret och jobba över kommer inte ge dig extra beröm från chefen. Det är bara ditt privatliv som blir lidande.

via GIPHY

3) ”Är hen fortfarande (!) på föräldraledighet?”

För många kan Sveriges generösa 16 månaders föräldraledighet komma som en överraskning.

via GIPHY

4) ”Ett skrivbord där du står vid? Varför då?”.

Det har blivit väldigt vanligt med skrivbord som går att höja och sänka i Sverige. Det finns ju hälsofördelar med att inte sitta ner hela tiden.

via GIPHY

5) ”Jag känner mig sjuk – men kommer in ändå”

I Storbritannien och USA kan kulturen vara en annorlunda när det kommer till sjukanmälningar. En frånvaro kan mötas med skepsis. Men i Sverige är det annorlunda. Här ska du stanna hemma tills du är frisk – delvis för att inte smitta dina kollegor.

via GIPHY

6) ”Jag har aldrig jobbat för en kvinnlig chef. Hur handskas jag med hormonerna?”

Sverige är i topp i EU när det kommer till andelen kvinnor inom affärslivet och politiken. Därför är chansen stor att en kvinna är chef på din arbetsplats.

via GIPHY

7) ”Jag behöver ingen hjälp – jag jobbar över ikväll i stället”

Att ha balans i yrkeslivet är något som många pratar om på svenska arbetsplatser. Även om det är ett tag kvar till alla har sextimmars arbetsdag är antalet timmar bland de lägsta i Europa. En anledning är att få faktiskt sitter uppe och jobbar sent. Därför har du inget att vinna på att inte be om hjälp. Annars kan du framstå som en arbetsnarkoman som inte vill samarbeta.

Källa: TheLocal.se.

via GIPHY

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

Relaterade artiklar

kollega
Arbetsmiljö

6 egenskaper som dina kolleger älskar

Bra kolleger är guld värt på en arbetsplats. Men hur blir man egentligen det? Här är 6 egenskaper som gör dig extra populär – och samtidigt imponerar på chefen.

robot_manniska
Annonssamarbete Chef + Företagsuniversitetet

Säg hej till ditt nya lärande

Bli din egen rektor. Fånga osynlig kunskap. Ledare som landar rätt i det nya lärandet har allt att vinna. ”Det här är en karriärdefinierande utmaning för chefer”, menar Daniel Kjellsson, Företagsuniversitetets framtidsstrateg.
apa
Arbetsmiljö

Värsta fällan vid en kick-off

När ni kommer hem från kickoffen är det lätt att glömma det allra viktigaste.
distans
Arbetsmiljö

5 företag som låter medarbetare jobba var som helst

Distansjobb kommer stort, både som en följd av gigekonomin och intåget av allt fler digitala verktyg på marknaden.
hej
Arbetsmiljö

Ge nya medarbetaren en bra start

Vi har alla varit där – första dagen på nya jobbet. Nu är det du som ska introducera den nya medarbetaren, kanske en talang du jobbat hårt för att rekrytera? Så här säkrar du en bra start och bygger hens lojalitet.
tandstiska
Arbetsmiljö

Faktorerna som främjar psykisk hälsa på jobbet

Nyligen publicerade fackförbundet Vision dystra siffror om hur mycket stressrelaterade sjukdomar ökat senaste två åren. Men de har också sammanställt fem faktorer som främjar hälsan. Ett närvarande ledarskap är en av dem.
test2-4
Annonssamarbete Chef + Optapad

5 saker smarta chefer vet om ergonomi

Få chefer är utbildade i ergonomi. Ändå är det ofta där ansvaret för inköp av ergonomiska produkter landar. Vilse i djungeln av datormöss och specialhjälpmedel? Här är råden som hjälper dig välja rätt.
chef-tillit
Arbetsmiljö

Transparenta chefer skapar tillit i teamet

I tider av oro och ständiga förändringar har tillit blivit allt viktigare. Med hög tillit i gruppen får du mer självgående medarbetare som kräver mindre styrning – även om de också kan bli mindre benägna att ta emot råd. Men hur skapar du denna tillit?
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden