Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Undersökning: Få chefer har koll på pensionen

Hälsa
Publicerad

Pension. Vad ger det för associationer? Frihet? Vila? Tomhet? Ekonomisk ångest kanske, om du är 60- eller 70-talist?Chefs och Novus undersökning om pension bland 550 chefer visar framför allt tre saker:

1. Spannet när man planerar och vill gå i pension blir allt bredare.

2. Få har en ekonomisk plan för sin pension, inte ens de över 60 verkar orka ta tjuren vid hornen.

3. En majoritet av cheferna i undersökningen är ganska likgiltiga inför pensionen, de känner varken oro eller tillförsikt.

Endast 15 procent av cheferna har en konkret plan för när och hur de tänker ta ut sin pension. Till och med bland 60-­
plussarna saknar fyra av tio en plan.

Inte förvånande
Bodil Jönsson, professor emerita, som forskat bland annat om åldrandet i en ny tid, är inte förvånad över att så många chefer lever i en pensionsfrånvänd värld.

”Man är ju mitt uppe i allt. Dagens 60 är förra generationens 50, det vill säga livets så kallade höjdpunkt. Vem tänker på pensionen då?”

Hon tycker dessutom att pensions­systemet är ”märkligt oöverskådligt.”

Kenneth Hagsten är hr-direktör på Apoteket och har en bakgrund i andra stora organisationer som Ica och Ericsson. Han tror att debatten i samhället skapar en oro kring pensionen, vilket får effekten att många skjuter upp planeringen i stället för att ta tag i den.

På Apoteket finns sedan cirka tio år tillbaka en anställd pensionsspecialist.

”Under ytan finns ofta en oro för vad som kommer att hända rent mentalt när man går i pension. Det vi ser är att om man lever ett liv i balans mellan jobb, vänner, familj och aktiviteter blir det mindre dramatiskt”, säger Kenneth Hagsten.

LÄS OCKSÅ: Fem smarta tips för din pension

Apoteket har, som så många andra stora organisationer, haft erbjudanden om av­­gångspension i samband med omorganisationer. Men chefer uppmuntras också att fortsätta jobba efter 65 eller 67, enligt Kenneth Hagsten. Och i poolen med medarbetare som hoppar in där det blir luckor finns det många pensionärer.

”Hos oss är det inget hinder att vara äldre, snarare tvärtom. Kompetens runt läkemedel får du ju bara mer av ju äldre du blir. Detsamma gäller förmåga till bra rådgivning”, säger han.

En del fortsätter förstås att jobba främst av ekonomiska skäl, andra gör det främst för att de inte riktigt känner sig färdiga med arbetslivet, de vill ha ett sammanhang och känna sig efterfrågade.

”Många chefer har en hektisk tillvaro med möten, fulla mejlkorgar och ständiga telefonsamtal. Att från en dag till en annan uppleva att efterfrågan på mig och min kompetens ser helt annorlunda ut blir en chock för många. Då kan ett bra sätt vara att trappa ner. Och så tror jag att det är bra att fundera på vad man ska ersätta jobblivet med”, säger Kenneth Hagsten.

40-åringarna mest oroliga
Pensionen har ändå en främst positiv klang för 60-plussarna. Över hälften av cheferna i denna åldersgrupp i Chefs undersökning svarar att de ser med tillförsikt fram emot pensionen. Den gruppen som oroar sig mest är 40–49-åringarna, där en femtedel känner oro inför sin pension.

Men det vanligaste svaret är att man varken oroar sig eller ser fram emot pen­sionen, vilket över hälften av samtliga chefer i undersökningen svarar.

Ungefär en tredjedel av cheferna vill gå i pension vid den gamla traditionella pensionsåldern 65, en tredjedel mellan 60 och 65 och en tredjedel efter 65.

De flesta, sju av tio, uppger att chefskapet inte har påverkat hur länge de vill jobba. Men i gruppen över 60 år är det en tredjedel som tänker jobba längre än vad de tänkt innan de blev chefer.

Bodil Jönsson tror att den viktigaste anledningen till att åldersintervallet för pensionen breddas är att förhållandet till arbete är så individuellt i dag.

”Det är inte så viktigt vad som formaliserats som arbete, men man har något som man vill göra.”

Själv gör hon ungefär samma saker som när hon var anställd professor vid Lunds universitet. Hon forskar, tänker, skriver och läser, men med en väsentlig skillnad: Hon är inte chef längre.

”Min pensionering har inneburit att jag fått mer tid för mitt egentliga arbete. Det blev ett större uppvaknande än vad jag hade kunnat föreställa mig.”

Synen på pensionen som en möjlighet att få frihet efter ett annars ganska inrutat liv är därför snart ett minne blott, menar hon. Det handlar inte längre bara om en längtan efter att spela golf och bridge.

Avgörande för pensionsåldern i framtiden är naturligtvis också att alla prognoser säger att vi kommer att behöva jobba längre för att samhällsekonomin ska gå ihop. När varannan som föds förväntas få uppleva sin hundraårsdag ritas spelplanen om ganska radikalt.

Fler kommer jobba längre
Monica Petersson som är pensions­expert på Pensionsmyndigheten tycker att budskapet att man kommer att behöva jobba längre än till 65 verkar ha gått fram hos yngre. I dag jobbar de flesta som fortsätter efter 65 år deltid. Så kommer det inte att se ut i framtiden.

”Det finns ju en massa olika faktorer som ligger bakom att 65 år som pensionsålder är på väg att försvinna. De som jobbar längre ser tydligt den ekonomiska effekten av att de får en högre pension. Politikerna har gjort mycket för att få människor att jobba längre. Lägre skatt på arbetsinkomster från 66 år med mera”, säger Monica Petersson.

Enligt ”Pensionsrapport 2014” från tjänstepensionsföretaget AMF är sysselsättningen i åldersgruppen 65–74 år 17 procent, vilket motsvarar 182 000 personer. Men där konstateras också att efterfrågan på äldre arbetskraft i allmänhet är liten, vilket påverkar både nyanställningar och möjligheterna att arbeta längre upp i åldrarna.

Bodil Jönsson tror att den avgörande förändringen i synen på arbete och ålder kommer att komma från 35-åriga småbarnsföräldrar mitt i karriären.

”När en 35-åring ser vad en 75-åring kan göra, kommer han eller hon att ompröva varför man ska göra allt som småbarns­förälder, och tänka att det finns mycket som man kan göra senare i livet. Överlag är föreställningen om en arbetslös och därmed bekymmersfri ålderdom märkvärdig mot kontrasten att arbetslöshet tidigare i livet kallas för ett utanförskap och av många upplevs som ett sådant.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden