5 smarta tips för din pension

Hälsa
Text: Sara Lomberg
Publicerad

Denna text är ett utdrag ur Chefs stora undersökning om pension som publicerades i Chef nr 4 2015. Missa inget! Prenumerera på Chef nu.

1. Pensionsprognos
Gör en pensionsprognos på Minpension.se för att få en uppfattning om hur prognosen för din totala pension ser ut. Gör det gärna mitt i livet. Då är det lättare att fatta kloka beslut kring eget sparande och du kan se hur till exempel deltidsarbete påverkar pensionen.

2. Tjänstepension
Se till att ha tjänstepension i anställningen. Annars bör du förhandla om högre lön så att du själv kan spara extra.

3. Jobba längre
Ett bra sätt att påverka pensionen är att jobba längre tid, om du har möjlighet. Ett exempel: Om du tjänar 40 000 i månaden och jobbar ett år extra ger det 1 250 kronor mer i allmän pension i månaden efter skatt. Det krävs mycket eget sparande för att komma upp till den siffran.

LÄS UNDERSÖKNINGEN: Få chefer har koll på pensionen

4. Skriv sparandet på dig själv
Om bara den ena parten i ett förhållande jobbar deltid, eller tar merparten av föräldraledigheten, ska man se till att bli kompenserad för det med någon form av sparande som är skrivet på en själv och som inte delas vid skilsmässa.

5. Spara inte traditionellt
Har du ett privat traditionellt pensionssparande gäller det att avsluta det. Endast 1 800 kronor är avdragsgillt 2015 och 2016 försvinner den förmånen helt. Styr om till exempel investeringssparkonto eller kapitalförsäkring.

Tips från pensionsexpert Monica Petersson på Pensionsmyndigheten.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden