Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Skilsmässa vanligare bland karriärkvinnor

Sannolikheten för att gå igenom en skilsmässa ökar väsentligt för kvinnor som väljer att göra karriär. Det visar en ny undersökning.

Karriär
Publicerad
Illustration: Kristin Lindström

Enligt SCB är sannolikheten hela 48 procent högre att kvinnor i ledande befattningar – och med jobb som kräver specialistkompetens – skiljer sig, än män i motsvarande yrkesroller. Något som den digitala rådgivningstjänsten Endbright framhåller i en ny rapport.

Enligt rapporten drar kvinnor oftast det kortaste strået i en skilsmässa, kring allt från vardagsekonomi till ägande och psykisk hälsa. Undersökningen pekar på att 49 procent, främst kvinnor, får en sämre ekonomisk situation efter sin skilsmässa eller separation.

”Många strukturer i samhället är uppbyggda och konstruerade kring kärnfamiljen och en tvåsamhet. Kunskapsglappen och luckor i regelverken blir alltmer uppenbara”, säger Endbrights grundare och vd Charlotte Ljung i ett pressmeddelande.

Rapporten uppmanar såväl regering och arbetsgivare som fackförbund att förbättra de bristande skyddsnät som sägs förorsaka samhällskostnader på miljardbelopp i samband med att cirka 250 000 svenskar årligen skiljer sig.

Bland annat behöver arbetsgivarna införa nya rutiner kring kompetensförsörjning, social hållbarhet och psykosocial hälsa, heter det.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden