egeskape

Därför lyckas alltid ödmjuka ledare

En egenskap är extra viktig i en snabbrörlig värld, menar en ny studie. För att lyckas som ledare krävs det att du är ödmjuk inför att hela tiden lära dig nya saker.

”Det finns inget beständigt utom förändring”. Så lyder ett grekiskt ordspråk som härstammar från antiken. Och till viss del gäller det även ledarskap. För kan vi verkligen lita på teorier om ledarskap som är flera decennier gamla – långt innan internet började påverka våra liv?

Det ville Michael R. Wade, professor vid affärshögskolan IMD i Schweiz, ta reda på genom att titta på 1200 ledare som verkade inom volatila miljöer – alltså där finns en hög prisrörlighet. I intervjuerna kom det fram att det fanns en egenskap som var extra viktig för att vara framgångsrik.

Ödmjukhet.

Men inte i första hand att personen var generellt ödmjuk. Studien visade snarare att det var en ödmjukhet inför lärande som skapade framgång. Ledare med stor framgång i snabbrörliga branscher la med andra ord mindre tid på saker de redan visste och mer tid på att utforska nya koncept och idéer.

Wade menar i sin studie att det egentligen är rätt naturligt. Vi lever i dag i en värld som förändras snabbt och att som ledare sitta på alla svar är omöjligt. I stället bör en ledare ha ett öppet sinne för nya idéer och vara beredd att omvärdera gamla sanningar.

Läs också: 9 skäl: Därför säger de bästa upp sig

Som exempel tar han Googles vd Sundar Pichai, en ledare som just beskrivs som ödmjuk av experter och medarbetare. Han har i intervjuer sagt:

”Det handlar allt mindre om att du själv ska försöka bli framgångsrik och mer om att ha bra människor runt dig. Din uppgift är att skapa förutsättningarna”.

Och det går att förändra sig vilket Amazons vd Jeff Bezos är ett levande exempel på. Han har tidigare haft ett rykte om att vara arrogant inför andras idéer. Men det senaste året har hans medarbetare vittnat om att han blivit en ledare som går in i möten med betydligt mer öppna ögon.

”Att tro att du vet exakt var du är på väg är brist på ödmjukhet. Det hindrar dig från att uppfinna nya lösningar!”, har Bezos nyligen sagt.

Vad kan vi dra för slutsats av det här? Michael R. Wade menar att om inte ens några av världens mest inflytelserika ledare tror sig veta allt utan måste vara ödmjuka inför att lära sig nya saker hela tiden gäller det andra chefer också – på alla nivåer. Eller som AirBnB:s vd Brian Cheskey sammanfattade det:

”Det är dags för alla ledare att ta ett steg tillbaka och visa mer ödmjukhet”.

Läs också: Så leder du agilt – lär dig på 4 minuter!

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

robot-8
Beslutsfattande

Här är svenska roboten som arbetstränar medarbetare

Nu är den lanserad – den svenska roboten Furhat som tagit sex år att utveckla. Den kan arbetsträna nya medarbetare i kniviga sociala situationer och göra mer fördomsfria arbetsintervjuer.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

ledarvd
Beslutsfattande

4 saker varje lyckad vd gör

Nu har forskningen sagt sitt. För att bli en framgångsrik vd finns det 4 egenskaper som är extra bra att ha.

nio-punkter
Arbetsrätt

Ledarligan

I varje nummer sedan Chef startade 1995 har vi testat en känd ledare. Här i Ledarligan visar vi cheftester från de senaste fem åren. Vi har markerat vilka chefer som har bytt befattning eller slutat sin tjänst sedan testet gjordes.
motena
Beslutsfattande

Spara pengar – ställ in tråkiga mötet

Åh nej, inte ett möte till som kunde varit en tråd på Slack. Vill du slippa? Räkna ut hur mycket mötet kostar och motivera beslutet att ställa in med att det sparar pengar.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

annhellenius
Beslutsfattande

”Digital inkludering nyckeln till framgång”

Hon har bjudit in 7-åringar till Stadshuset, ordnat programmeringspartyn och tillsatt ett digitaliseringsråd över sig själv. Nu regnar det priser över Ann Hellenius, it-direktör i Stockholms stad.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden