egeskape

Ödmjukhet – egenskapen som skapar framgångsrika ledare

En egenskap är extra viktig i en snabbrörlig värld, menar en ny studie. För att lyckas som ledare krävs det att du är ödmjuk inför att hela tiden lära dig nya saker.

”Det finns inget beständigt utom förändring”. Så lyder ett grekiskt ordspråk som härstammar från antiken. Och till viss del gäller det även ledarskap. För kan vi verkligen lita på teorier om ledarskap som är flera decennier gamla – långt innan internet började påverka våra liv?

Det ville Michael R. Wade, professor vid affärshögskolan IMD i Schweiz, ta reda på genom att titta på 1200 ledare som verkade inom volatila miljöer – alltså där finns en hög prisrörlighet. I intervjuerna kom det fram att det fanns en egenskap som var extra viktig för att vara framgångsrik.

Ödmjukhet.

Men inte i första hand att personen var generellt ödmjuk. Studien visade snarare att det var en ödmjukhet inför lärande som skapade framgång. Ledare med stor framgång i snabbrörliga branscher la med andra ord mindre tid på saker de redan visste och mer tid på att utforska nya koncept och idéer.

Wade menar i sin studie att det egentligen är rätt naturligt. Vi lever i dag i en värld som förändras snabbt och att som ledare sitta på alla svar är omöjligt. I stället bör en ledare ha ett öppet sinne för nya idéer och vara beredd att omvärdera gamla sanningar.

Läs också: 9 skäl: Därför säger de bästa upp sig

Som exempel tar han Googles vd Sundar Pichai, en ledare som just beskrivs som ödmjuk av experter och medarbetare. Han har i intervjuer sagt:

”Det handlar allt mindre om att du själv ska försöka bli framgångsrik och mer om att ha bra människor runt dig. Din uppgift är att skapa förutsättningarna”.

Och det går att förändra sig vilket Amazons vd Jeff Bezos är ett levande exempel på. Han har tidigare haft ett rykte om att vara arrogant inför andras idéer. Men det senaste året har hans medarbetare vittnat om att han blivit en ledare som går in i möten med betydligt mer öppna ögon.

”Att tro att du vet exakt var du är på väg är brist på ödmjukhet. Det hindrar dig från att uppfinna nya lösningar!”, har Bezos nyligen sagt.

Vad kan vi dra för slutsats av det här? Michael R. Wade menar att om inte ens några av världens mest inflytelserika ledare tror sig veta allt utan måste vara ödmjuka inför att lära sig nya saker hela tiden gäller det andra chefer också – på alla nivåer. Eller som AirBnB:s vd Brian Cheskey sammanfattade det:

”Det är dags för alla ledare att ta ett steg tillbaka och visa mer ödmjukhet”.

Läs också: Så leder du agilt – lär dig på 4 minuter!

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

ledarvd
Beslutsfattande

4 saker varje lyckad vd gör

Nu har forskningen sagt sitt. För att bli en framgångsrik vd finns det 4 egenskaper som är extra bra att ha.

nio-punkter
Arbetsrätt

Ledarligan

I varje nummer sedan Chef startade 1995 har vi testat en känd ledare. Här i Ledarligan visar vi cheftester från de senaste fem åren. Vi har markerat vilka chefer som har bytt befattning eller slutat sin tjänst sedan testet gjordes.
motena
Beslutsfattande

Spara pengar – ställ in tråkiga mötet

Åh nej, inte ett möte till som kunde varit en tråd på Slack. Vill du slippa? Räkna ut hur mycket mötet kostar och motivera beslutet att ställa in med att det sparar pengar.
annhellenius
Beslutsfattande

”Digital inkludering nyckeln till framgång”

Hon har bjudit in 7-åringar till Stadshuset, ordnat programmeringspartyn och tillsatt ett digitaliseringsråd över sig själv. Nu regnar det priser över Ann Hellenius, it-direktör i Stockholms stad.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
framsida-svenskt-ledarskap
Beslutsfattande

Granskning: Därför gör svenska ledarskapet succé världen över

Många är de svenska storföretag som erövrat världen. Och den svenska startup-scenen är hetare än någonsin. Vad är hemligheten som gjort det svenska ledarskapet så framgångsrikt?
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden