egeskape

Därför lyckas alltid ödmjuka ledare

En egenskap är extra viktig i en snabbrörlig värld, menar en studie. För att lyckas som ledare krävs det att du är ödmjuk inför att hela tiden lära dig nya saker.

”Det finns inget beständigt utom förändring”. Så lyder ett grekiskt ordspråk som härstammar från antiken. Och till viss del gäller det även ledarskap. För kan vi verkligen lita på teorier om ledarskap som är flera decennier gamla – långt innan internet började påverka våra liv?

Det ville Michael R. Wade, professor vid affärshögskolan IMD i Schweiz, ta reda på genom att titta på 1200 ledare som verkade inom volatila miljöer – alltså där finns en hög prisrörlighet. I intervjuerna kom det fram att det fanns en egenskap som var extra viktig för att vara framgångsrik.

Ödmjukhet.

Men inte i första hand att personen var generellt ödmjuk. Studien visade snarare att det var en ödmjukhet inför lärande som skapade framgång. Ledare med stor framgång i snabbrörliga branscher la med andra ord mindre tid på saker de redan visste och mer tid på att utforska nya koncept och idéer.

Wade menar i sin studie att det egentligen är rätt naturligt. Vi lever i dag i en värld som förändras snabbt och att som ledare sitta på alla svar är omöjligt. I stället bör en ledare ha ett öppet sinne för nya idéer och vara beredd att omvärdera gamla sanningar.

Läs också: 9 skäl: Därför säger de bästa upp sig

Som exempel tar han Googles vd Sundar Pichai, en ledare som just beskrivs som ödmjuk av experter och medarbetare. Han har i intervjuer sagt:

”Det handlar allt mindre om att du själv ska försöka bli framgångsrik och mer om att ha bra människor runt dig. Din uppgift är att skapa förutsättningarna”.

Och det går att förändra sig vilket Amazons vd Jeff Bezos är ett levande exempel på. Han har tidigare haft ett rykte om att vara arrogant inför andras idéer. Men det senaste året har hans medarbetare vittnat om att han blivit en ledare som går in i möten med betydligt mer öppna ögon.

”Att tro att du vet exakt var du är på väg är brist på ödmjukhet. Det hindrar dig från att uppfinna nya lösningar!”, har Bezos nyligen sagt.

Vad kan vi dra för slutsats av det här? Michael R. Wade menar att om inte ens några av världens mest inflytelserika ledare tror sig veta allt utan måste vara ödmjuka inför att lära sig nya saker hela tiden gäller det andra chefer också – på alla nivåer. Eller som AirBnB:s vd Brian Cheskey sammanfattade det:

”Det är dags för alla ledare att ta ett steg tillbaka och visa mer ödmjukhet”.

Läs också: Så leder du agilt – lär dig på 4 minuter!

orkester_1800
Utbildning

Utveckling av grupp och ledare

Denna klassiska utbildning ger dig djupgående insikter om dig själv och en konkret upplevelse av gruppdynamik och hur en grupp utvecklas med tiden. Alla borde gå den!

Relaterade artiklar

Spargris som sjunker ner i vatten
Beslutsfattande

Ny forskning: Därför misslyckas megaprojekten

Lars Löfgren, forskare vid Försvarshögskolan, går i en avhandling till botten med varför prestigefyllda jätteprojekt så ofta misslyckas. ”Den här typen av projekt tenderar att styras av individer med starka maktambitioner som inte är mottagliga för riskanalyser”, säger han. 
Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
googlestudien
Beslutsfattande

Googlestudie: 10 saker chefen måste leva upp till

Uppdaterar svaren i den 10-åriga studien.

hogpresterare-2
Arbetsmiljö

Siffror: Kraftig ökning av sjuka chefer

Allt fler chefer hamnar i lång sjukfrånvaro. Främst är det kvinnliga chefer som är drabbade, visar nya siffror.
robot-8
Beslutsfattande

Här är svenska roboten som arbetstränar medarbetare

Nu är den lanserad – den svenska roboten Furhat som tagit sex år att utveckla. Den kan arbetsträna nya medarbetare i kniviga sociala situationer och göra mer fördomsfria arbetsintervjuer.
statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
ledarvd
Beslutsfattande

4 saker varje lyckad vd gör

Nu har forskningen sagt sitt. För att bli en framgångsrik vd finns det 4 egenskaper som är extra bra att ha.