chefer-kris

Ny studie: Därför vill unga inte bli chefer

Bara varannan person mellan 18-30 år i Norden vill bli chef någon gång under karriären. I andra delar av världen är motsvarande siffra omkring 70 procent, visar en studie från undersöknings- och konsultföretaget Universum.

”Det stämmer med vår bild. Jag tror att det i Sverige beror på två faktorer. Den ena är att vi har Europas äldsta chefer, vilket gör att unga har svårt att se sig själva som chefer. Och det andra är att chefsrollen kan vara svår att kombinera med privatlivet”, säger Annika Elias, ordförande Ledarna till Svenska Dagbladet.

Missa inte: Därför vill unga kvinnor (inte) bli chefer

För ungdomar i Norden är inflytande – det vill säga möjligheten att utveckla verksamheten – det som lockar mest med ett chefsjobb. De tycker att förmågan att delegera, ge feedback och stärka de anställda är de viktigaste chefsegenskaperna.

Bland unga i exempelvis Öst- och Centraleuropa är hög inkomst det främsta incitamentet till att bli chef – och de värderar specialistkunskaper som den mest värdefulla chefsegenskapen.

Chef har de senaste åren skrivit ett stort antal artiklar om ”chefskrisen” och faktumet att unga inte vill bli chefer. Bland annat en stor undersökning om den pågående generationsväxlingenChef delar också årligen ut pris till årets Ung Chef på Chefgalan. Läs mer om de nominerade här.

Läs mer om studien här: Därför vill unga inte bli chefer (Svenska Dagbladet)

 

Relaterade artiklar

cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
En person med långt hår som står framför en mängd klockor
Hälsa

5 strategier – när allt bara är för mycket

Det är lätt att känna sig överväldigad när komplicerade uppgifter och olika åtaganden sköljer över en i ett aldrig sinande flöde. Såhär handskas du med känslan av att inte räcka till.
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
minskadstress
Hälsa

Forskning: Minskad stress ökar känslan av ungdomlighet

Har du tydliga rutiner och kontroll över ditt schema? Då är du troligen mindre stressad – vilket i sin tur kan öka känslan av ungdomlighet, visar ny forskning.
hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
billgates-2
Hälsa

Bill Gates: Därför mediterar jag

Multimiljardären och världsledaren Bill Gates utmanade sina tankar om att meditation är ”flummigt” – och berättar nu vilka effekter det fått.