chefer-kris

Ny studie: Därför vill unga inte bli chefer

Bara varannan person mellan 18-30 år i Norden vill bli chef någon gång under karriären. I andra delar av världen är motsvarande siffra omkring 70 procent, visar en studie från undersöknings- och konsultföretaget Universum.

”Det stämmer med vår bild. Jag tror att det i Sverige beror på två faktorer. Den ena är att vi har Europas äldsta chefer, vilket gör att unga har svårt att se sig själva som chefer. Och det andra är att chefsrollen kan vara svår att kombinera med privatlivet”, säger Annika Elias, ordförande Ledarna till Svenska Dagbladet.

Missa inte: Därför vill unga kvinnor (inte) bli chefer

För ungdomar i Norden är inflytande – det vill säga möjligheten att utveckla verksamheten – det som lockar mest med ett chefsjobb. De tycker att förmågan att delegera, ge feedback och stärka de anställda är de viktigaste chefsegenskaperna.

Bland unga i exempelvis Öst- och Centraleuropa är hög inkomst det främsta incitamentet till att bli chef – och de värderar specialistkunskaper som den mest värdefulla chefsegenskapen.

Chef har de senaste åren skrivit ett stort antal artiklar om ”chefskrisen” och faktumet att unga inte vill bli chefer. Bland annat en stor undersökning om den pågående generationsväxlingenChef delar också årligen ut pris till årets Ung Chef på Chefgalan. Läs mer om de nominerade här.

Läs mer om studien här: Därför vill unga inte bli chefer (Svenska Dagbladet)

 

Relaterade artiklar

hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
billgates-2
Hälsa

Bill Gates: Därför mediterar jag

Multimiljardären och världsledaren Bill Gates utmanade sina tankar om att meditation är ”flummigt” – och berättar nu vilka effekter det fått.
balans-4
Hälsa

5 sätt att förebygga utmattning som chef

Stressad, pressad och allmänt missnöjd med jobbet?

karriara
Hälsa

Därför kan en mentor på jobbet minska psykisk ohälsa

Det finns flera positiva effekter av att ha en mentor på eller utanför din arbetsplats, visar en ny studie.
trottter
Hälsa

Så få chefer hinner läsa ditt CV innan intervjun

Att chefer ofta har pressade scheman är inget nytt. Men nu visar en ny undersökning att många chefer inte hinner läsa jobbkandidaternas CV inför intervjun.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

sjuka
Arbetsrätt

Studie: Vabba ofta – och din chefskarriär kan gå i stöpet

Om du vabbar ofta kan hela din karriär drabbas hårt.