chefer-kris

Ny studie: Därför vill unga inte bli chefer

Bara varannan person mellan 18-30 år i Norden vill bli chef någon gång under karriären. I andra delar av världen är motsvarande siffra omkring 70 procent, visar en studie från undersöknings- och konsultföretaget Universum.

”Det stämmer med vår bild. Jag tror att det i Sverige beror på två faktorer. Den ena är att vi har Europas äldsta chefer, vilket gör att unga har svårt att se sig själva som chefer. Och det andra är att chefsrollen kan vara svår att kombinera med privatlivet”, säger Annika Elias, ordförande Ledarna till Svenska Dagbladet.

Missa inte: Därför vill unga kvinnor (inte) bli chefer

För ungdomar i Norden är inflytande – det vill säga möjligheten att utveckla verksamheten – det som lockar mest med ett chefsjobb. De tycker att förmågan att delegera, ge feedback och stärka de anställda är de viktigaste chefsegenskaperna.

Bland unga i exempelvis Öst- och Centraleuropa är hög inkomst det främsta incitamentet till att bli chef – och de värderar specialistkunskaper som den mest värdefulla chefsegenskapen.

Chef har de senaste åren skrivit ett stort antal artiklar om ”chefskrisen” och faktumet att unga inte vill bli chefer. Bland annat en stor undersökning om den pågående generationsväxlingenChef delar också årligen ut pris till årets Ung Chef på Chefgalan. Läs mer om de nominerade här.

Läs mer om studien här: Därför vill unga inte bli chefer (Svenska Dagbladet)

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

trottter
Hälsa

Så få chefer hinner läsa ditt CV innan intervjun

Att chefer ofta har pressade scheman är inget nytt. Men nu visar en ny undersökning att många chefer inte hinner läsa jobbkandidaternas CV inför intervjun.
Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

sjuka
Arbetsrätt

Vabba ofta – och din chefskarriär kan gå i stöpet

Om du vabbar ofta kan hela din karriär drabbas hårt.

waxin1
Hälsa

33-åriga toppchefen som gick i pension

Hon drog i handbromsen när hennes pappa gick bort i cancer. Nu berättar Linda Waxin vad som hände sen.

drama
Hälsa

4 sätt att stärka dig själv

Nätverkande, löneförhandlingar och anställningsintervjuer.  Karriärlivet är fullt av tillfällen då du behöver tro på dig själv och göra ett säkert intryck.
somn_halsa_sov_battre
Hälsa

Jobba mindre – sov mer

Nytt om ledarskap. Har du svårt att sova? Då kanske du jobbar för mycket. Sambanden är tydliga, visar en ny svensk studie.
tholin-henrik_sandstrom2
Annonssamarbete Chef + Simployer (Tholin & Larsson)

3 frågor som avslöjar hål i en kompetensstrategi

Kompetensbrist är en växande dold kostnad i svenska företag. Hög tid att skaffa kontroll över situationen. Att ställa tre frågor är en bra början
guldklocka
Hälsa

Bra eller dåligt att byta jobb ofta?

Hoppjerka brukade vara ett skällsord på arbetsmarknaden. Men när många företag tvingas bli alltmer snabbrörliga borde väl chefen som har hoppat omkring stå högt i kurs?
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden