chefer-kris

Ny studie: Därför vill unga inte bli chefer

Bara varannan person mellan 18-30 år i Norden vill bli chef någon gång under karriären. I andra delar av världen är motsvarande siffra omkring 70 procent, visar en studie från undersöknings- och konsultföretaget Universum.

”Det stämmer med vår bild. Jag tror att det i Sverige beror på två faktorer. Den ena är att vi har Europas äldsta chefer, vilket gör att unga har svårt att se sig själva som chefer. Och det andra är att chefsrollen kan vara svår att kombinera med privatlivet”, säger Annika Elias, ordförande Ledarna till Svenska Dagbladet.

Missa inte: Därför vill unga kvinnor (inte) bli chefer

För ungdomar i Norden är inflytande – det vill säga möjligheten att utveckla verksamheten – det som lockar mest med ett chefsjobb. De tycker att förmågan att delegera, ge feedback och stärka de anställda är de viktigaste chefsegenskaperna.

Bland unga i exempelvis Öst- och Centraleuropa är hög inkomst det främsta incitamentet till att bli chef – och de värderar specialistkunskaper som den mest värdefulla chefsegenskapen.

Chef har de senaste åren skrivit ett stort antal artiklar om ”chefskrisen” och faktumet att unga inte vill bli chefer. Bland annat en stor undersökning om den pågående generationsväxlingenChef delar också årligen ut pris till årets Ung Chef på Chefgalan. Läs mer om de nominerade här.

Läs mer om studien här: Därför vill unga inte bli chefer (Svenska Dagbladet)

 

Relaterade artiklar

En person med långt hår som står framför en mängd klockor
Hälsa

5 strategier – när allt bara är för mycket

Det är lätt att känna sig överväldigad när komplicerade uppgifter och olika åtaganden sköljer över en i ett aldrig sinande flöde. Såhär handskas du med känslan av att inte räcka till.
intro_motesskola
Annonssamarbete Chef + Svenska Möten

Stor guide: Bli en mästare på möten

Lär dig leda och nå mål med hjälp av effektiva och inspirerande möten. Här i Chefens mötesskola blir du en stjärna som mötesledare – i 6 steg.
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
minskadstress
Hälsa

Forskning: Minskad stress ökar känslan av ungdomlighet

Har du tydliga rutiner och kontroll över ditt schema? Då är du troligen mindre stressad – vilket i sin tur kan öka känslan av ungdomlighet, visar ny forskning.
hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
billgates-2
Hälsa

Bill Gates: Därför mediterar jag

Multimiljardären och världsledaren Bill Gates utmanade sina tankar om att meditation är ”flummigt” – och berättar nu vilka effekter det fått.
Ställ frågor om engagemanget – och ta action på de svar du får, säger Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

7 frågor du ska ställa till dina medarbetare 2020

Gör enkla frågor om engagemang till en framgångsfaktor i ditt ledarskap. ”Då kommer du åt en hävstångseffekt”, säger Viktoria Lindhé på &frankly. Här tipsar hon om konkreta actions för chefer ­– när medarbetarnas engagemang sviktar.
balans-4
Hälsa

5 sätt att förebygga utmattning som chef

Stressad, pressad och allmänt missnöjd med jobbet?