”Innebandy är bästa förmånen”

Motivation
Publicerad

Det här en delartikel ur Chefs undersökning ”Förmåner på jobbet” som du kan läsa här   

En portal där du själv klickar i vilka förmåner du vill ha. Det är verklighet på Toyota Financial Services. Så här går det till: Personuppgifter och uppgift om lön och pensionsgrundande inkomst laddas in till leverantörens portal (i det här fallet Benify) där de förmåner som arbetsgivaren väljer att ”slå på” finns synliga och är valbara för anställda som loggar in.

”Vi kan till exempel få terminalglasögon och SL-kort genom systemet, men har valt att inte ha med tyngre grejer som ögonlaser och IVF just nu. För oss var det framför allt viktigt att kunna boka friskvård på ett enkelt sätt, för att underlätta för vår hr-avdelning”, säger Robert Erkers, ekonomichef på Toyota Financial Services.

För egen del har han främst använt portalen för just friskvård – framför allt innebandy, som han spelar mycket.

Robert Erkers

Ålder: 51.

Gör: Ekonomichef på Toyota Financial Services.

Bor: Lidingö.

Favorit- och drömförmån: ”Kombination eftersom jag har dem: Registrera friskvårdskvitton för innebandy, handla billigt på byggvaruhus och bilförmån för en plug-in hybrid.”

Har du använt någon förmån som du kanske inte skulle hittat annars?

”Nej, men däremot kan man ju hitta till exempel gym som man kanske inte kände till innan.”

Att få en tydlig överblick över vilka förmåner som finns upplever han som en fördel, liksom att det sammanlagda bruttovärdet på lönepaket och pensionspolicy blir tydligare genom portalen.

”Annars är det ofta i någon personalhandbok förmånerna listas. Och det kanske kan vara svårt att värdera om man som anställd funderar över om man ska jobba kvar eller ta ett annat jobb. I slutändan är det ju fråga om vad en högre lön egentligen är värd, när du tittar på hela paketet.”

Skulle du kunna tänka dig att avstå lönehöjning för att i stället få igenom någon förmån?

”Det finns väl med i tanken, kanske beroende på att jag är ekonom och räknar på de här sakerna. Om det är en förmån som jag annars skulle behöva betala med skattade pengar kan det vara intressant.”

Har du förhandlat om dina förmåner någon gång?

”Ja när mobiltelefon var nytt, något som inte alla hade. Och en gång erbjöd ett företag mig diplomeringsutbildning, annars hade jag kanske krävt en högre lön.”

I Chefs undersökning om förmåner svarar 75 procent att förmåner till viss del eller avgörande del påverkar trivseln på jobbet. Robert Erkers håller med:

”Det finns väl andra trivselsaker också, men om man tänkt igenom förmånspaketet har man åtminstone försökt visa den anställda ett slags välvilja i gränslandet mellan arbete och fritid.”

Vilka tycker du är viktigast – statusförmåner eller mer personalvårdande?

”Förmåner som gör livet enklare eller bättre, i form av friskvård eller att vardagen kan fungera bättre. Till exempel ett SL-kort som inte behöver fyllas på varje månad utan är klart för ett år. Eller matkasse – jag var ganska tidig med att använda det.”

Förmånernas betydelse för företagskulturen är inte heller oviktig. Robert Erkers menar också att just systemet med valmöjligheter passar in extra bra i den inte helt okända värdegrunden Toyota Way.

”Vi bejakar individen genom att var och en får göra som den vill med förmånerna. Det finns på plats och är upplagt för att man ska kunna ta del aktivt själv.”

Han menar också att det ger en avsaknad av pekpinnar, vilket kan motverka den träningshets på jobbet som en del röster i debatten vänt sig mot.

”Det är inget jag hört här hos oss – de flesta här är mer eller mindre aktiva. Men de som inte är det behöver inte heller känna sig stressade, det sätts inte upp några listor över hur mycket folk har tränat. Det är upp till var och en.”

Läs vidare:

Undersökning: Hjälp hemma är chefens drömförmåner

11 förmåner med wow-faktor

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden