Förmånerna med wow-faktor

Motivation
Publicerad

Det här en delartikel ur Chefs undersökning ”Förmåner på jobbet” som du kan läsa här

I fjol uppmärksammades det ordentligt av medier världen över när amerikanska Netflix införde årslång föräldraledighet för sina anställda.

Flera techjättar som Google och Facebook följde efter, men gick inte riktigt lika långt.

Trenden blev ett tydligt exempel på hur ledigheter vi tar som självklart reglerade på svenska arbetsplatser kan ses som just en förmån och något extra lyxigt, i andra länder.

Men att förmåner blir allt viktigare, som Chefs undersökning vittnar om, syns även på den amerikanska arbetsmarknaden.

När jobbsajten Glassdoor lät Harris Poll genomföra en webbundersökning bland 2 031 personer svarade 57 procent att förmåner kan vara avgör-ande för om de svarar ja på ett jobberbjudande.

Och även amerikanska arbetsgivare kämpar som bekant med att locka och behålla talanger, inte minst ur millennial-generationen. En förmån som blivit vanligare är hjälp med att betala av studielån – en liten men växande andel på tre procent av de privata företagen i landet erbjuder detta i dag.

11 USA-förmåner som sticker ut

1.  Friluftsklädes-försäljaren REI har infört två så kallade ”Yay days” per år, då anställda får lön för att ägna sig åt någon utomhusaktivitet som de själva väljer.

2. WWF i USA ger anställda ledigt varannan fredag – det kallas för Panda Fridays. (Gäller ej svenska Världsnaturfonden.)

3. Salesforces anställda får ägna sex arbetsdagar per år åt volontär-arbete och får 1 000 dollar att donera till valfri välgörenhetsorganisation.

Läs mer: Här är innebandy bästa förmånen

4. Airbnb ger sina anställda 2 000 dollar att lägga på en resa någonstans i världen, med boende genom företaget.

5. Moln-kommunikatonsföretaget Twilio erbjuder anställda en Kindle (läsplatta)och 30 dollar i månaden att köpa böcker för.

6. Den som jobbar på Twitter kan bland annat lära sig improvisationsteater och få akupunktur på jobbet.

7. Facebook-anställda som blir föräldrar får 4 000 dollar i ”baby cash” i present från företaget.

8. Evernote håller kurser för anställda under namnet Evernote Academy, med bland annat macaronbakning bland utbildningarna.

9. Accenture ersätter anställdas eventuella kostnader för könskorrigering som en del i sitt mångfaldsprogram. (Ej svenska Accenture.)

10. Efter fem år som anställd på mjukvaruföretaget Epic Systems får man fyra veckor ledigt för att förkovra sig i kreativa intressen.

11. Onlinemäklaren Zillow erbjuder ammande anställda på tjänsteresa att frakta hem bröstmjölk till barnet.

Läs mer: 

Chefens drömförmån: Hjälp att få livet att gå ihop

Här är innebandy bästa förmånen

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden