panda3-2

Förmånerna med wow-faktor

Det här en delartikel ur Chefs undersökning ”Förmåner på jobbet” som du kan läsa här   

I fjol uppmärksammades det ordentligt av medier världen över när amerikanska Netflix införde årslång föräldraledighet för sina anställda.

Flera techjättar som Google och Facebook följde efter, men gick inte riktigt lika långt.

Trenden blev ett tydligt exempel på hur ledigheter vi tar som självklart reglerade på svenska arbetsplatser kan ses som just en förmån och något extra lyxigt, i andra länder.

Men att förmåner blir allt viktigare, som Chefs undersökning vittnar om, syns även på den amerikanska arbetsmarknaden.

När jobbsajten Glassdoor lät Harris Poll genomföra en webbundersökning bland 2 031 personer svarade 57 procent att förmåner kan vara avgör-ande för om de svarar ja på ett jobberbjudande.

Och även amerikanska arbetsgivare kämpar som bekant med att locka och behålla talanger, inte minst ur millennial-generationen. En förmån som blivit vanligare är hjälp med att betala av studielån – en liten men växande andel på tre procent av de privata företagen i landet erbjuder detta i dag.

11 USA-förmåner som sticker ut

1.  Friluftsklädes-försäljaren REI har infört två så kallade ”Yay days” per år, då anställda får lön för att ägna sig åt någon utomhusaktivitet som de själva väljer.

Mountain-Biking

2. WWF i USA ger anställda ledigt varannan fredag – det kallas för Panda Fridays. (Gäller ej svenska Världsnaturfonden.)

panda3

3. Salesforces anställda får ägna sex arbetsdagar per år åt volontär-arbete och får 1 000 dollar att donera till valfri välgörenhetsorganisation.

Läs mer: Här är innebandy bästa förmånen

4. Airbnb ger sina anställda 2 000 dollar att lägga på en resa någonstans i världen, med boende genom företaget.

medina

5. Moln-kommunikatonsföretaget Twilio erbjuder anställda en Kindle (läsplatta)och 30 dollar i månaden att köpa böcker för.

6. Den som jobbar på Twitter kan bland annat lära sig improvisationsteater och få akupunktur på jobbet.

AKUPUNKTURn

7. Facebook-anställda som blir föräldrar får 4 000 dollar i ”baby cash” i present från företaget.

fatherwithstroller

8. Evernote håller kurser för anställda under namnet Evernote Academy, med bland annat macaronbakning bland utbildningarna.

macaron

9. Accenture ersätter anställdas eventuella kostnader för könskorrigering som en del i sitt mångfaldsprogram. (Ej svenska Accenture.)

10. Efter fem år som anställd på mjukvaruföretaget Epic Systems får man fyra veckor ledigt för att förkovra sig i kreativa intressen.

sculpting___han 

11. Onlinemäklaren Zillow erbjuder ammande anställda på tjänsteresa att frakta hem bröstmjölk till barnet.

Läs mer: 

Chefens drömförmån: Hjälp att få livet att gå ihop

Här är innebandy bästa förmånen

Relaterade artiklar

Linda Waxin står lutad mot en vägg. I bakgrunden syns ett stadslandskap.
Motivation

Vad pandemins tre faser lärt mig om mig själv

Min upplevelse av pandemin har varit indelad i tre faser. Den första var njutningsfull och handlade om att spara energi och rensa ut. Den andra, lidandets fas, kom mer som en överraskning, skriver Linda Waxin, Chefs krönikör.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Cissi Elwin.
Motivation

Cissi Elwin: ”Jag längtar efter mitt sammanhang”

Åh, vad jag hoppas att vi kommer att kunna gå till jobbet snart. Jag längtar efter att skaka hand med folk, kramas, få skrattanfall vid kaffeautomaten. Ljudet av människor. Av mina arbetskamrater. Mitt sammanhang, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.

En bild på Siri Wikander mot en vit bakgrund. Hon har en svart tröja på sig.
Motivation

Siri Wikander: ”Dags att pyssla om dina medarbetare”

Behovet av att ses och bli ompysslad och bortskämd av sin chef har kanske aldrig varit större hos dina medarbetare än nu denna höst, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander. 

En kvinna håller upp en målad bild av en solros. Under bilden syns ett bord och vackra blommor.
Motivation

Testet som avslöjar din kreativa potential

Ett fyra minuters-test kan avslöja din kreativa potential. Det visar ny forskning från McGill University, Harvard University och the University of Melbourne. Vill du veta hur kreativ du är?

Kvinna med solhatt ligger på gräsmatta och läser en bok.
Motivation

Sköna boktips för sensommaren

Har du fortfarande semester kvar? Här kommer några sköna boktips för sensommaren, om allt från padel och sönderfallande parallellsamhällen till pirrigt kärlekstrassel i småstad. Chefsinsikterna får du på köpet.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
En kvinna står framför en Whiteboard-tavla med lappar på och talar inför en grupp personer som sitter vid ett bord.
Kommunikation

Ny studie: Det händer när chefen sviker

Hur meningsfullt dina medarbetare upplever sitt jobb påverkas av din förmåga att stötta dem. En ny studie visar att ledarskapet gör förvånansvärt stor skillnad för känslan av meningsfullhet på jobbet.