Ledarskap 5 beteenden för ett effektivt ledarskap Att helt och fullt ta ansvar för det du gör och säger kan vara det viktigaste du gör som chef. Läs mer
Krönikor Karin Zingmark: Därför ska du snälltolka mera ”När ledare saknar kunskap kring de rädslor som uppstår i förändring underskattar man ofta den tid som krävs för att genomföra förändringen.”
Inspiration från Chefakademin Modig nystart gav plats för hjärtat i toppkarriären Från globala toppjobb på Coca-Cola och L’Oréal – till vd på en startup som räddar liv. Hanna Sjöström är mitt uppe i en svindlande ledarskapsresa. Hon har säkrat upp med stöd, energi och resurser i form av en Executive MBA från Chefakademin.
Cheftest Cheftest: Nina Jönsson, vd och koncernchef Ica-gruppen Icas trovärdighet rasar bland allmänheten. Men vad säger de anställda om vd:n Nina Jönsson?
Ledarskap 4 modeller: Förändringsledning som funkar Innan du börjar förändringsprocessen och jobbar med hur du ska göra måste du veta vad som ska förändras. Här är fyra modeller.
Ledarskap McKinsey: Ge mellanchefen högre lön Älskade, hatade, mellanchef? Mellanchefen borde definitivt få mer kärlek än vad hen får. Det menar konsultjätten McKinsey.
Motivation Hej då grupparbeten! Så stärker du medarbetarnas engagemang Vad händer med kulturen på jobbet när vi inte ses och umgås fysiskt och hur bör arbetsgivaren agera? Det ger en ny rapport svar på.
Digital utveckling Chefs guide till AI – så påverkar AI dig som chef Vad innebär egentligen den AI-revolution som alla pratar om? Och hur påverkar den dig som chef? Vi guidar.
Digital utveckling Chefs undersökning: Chefen positiv men passiv till AI Försiktigt nyfikna. Så kan man sammanfatta chefernas inställning till AI.
Chefboken · Förändringsledning ”Megathreats”, Nouriel Roubini Världen står inför tio gigantiska hot som är på god väg att förgöra både planeten och människorna som bebor den. Det hävdar nationalekonomen Nouriel Roubini, alias Dr Doom. I boken Megathreats listar han dessa megahot, hur de samspelar och varför det är näst intill omöjligt att avvärja dem. Men han pekar också ut några glimtar av hopp, värda att notera. För Roubini är känd för två saker: Sin pessimism och för att han oftast har rätt. Lyssna nu
Chef Weekly Utbrända mellanchefer, löner, höstmörker, sömntrender, Rishi Sunak – och en presentation som garanterat golvar företagsledningen Här är Chef Weekly - veckans omvärldsspaning från Chefs chefredaktör Calle Fleur.
Chefboken · Forskning om ledarskap ”CEO Excellence”, C Dewar, S Keller och V Malhotra Tre toppchefer på McKinsey, tillika seniora partner i den amerikanska verksamheten, saknade en bok om vilka egenskaper och erfarenheter som gör en internationell storbolags-vd framgångsrik och hur de hanterar misslyckanden. Så de skrev den, efter att ha kartlagt beteendet hos 200 internationella toppchefer. Inte helt otippat kom CEO Excellence till stor del att handla om psykologi och relationer. Lyssna nu
Beslutsfattande Ledarskapsgurun Olivier Sibony: 6 steg – så inför du beslutshygien Att fatta strategiska beslut som inte grumlas av fördomar eller individuella tillfälligheter är en konst. Helt avgörande? Bra besluthygien.
Ledarskap ”Många borde läsa lite mer” Läsning ligger Bolidens vd Mikael Staffas varmt om hjärtat: ”En förening av nytta och nöje.”
Mångfald Initiativet som ska vända Sveriges bottenplacering inom EU Sverige har en bottenplacering i EU vad gäller mångfald och inkludering. Nu kavlar åtta svenska näringslivstoppar upp ärmarna för att minska sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda. Bakom initiativet ligger organisationen Mitt Liv, som arbetar för mångfald och inkludering på arbetsmarknaden. ”Jag är helt säker på att de flesta vet att man ska arbeta med detta, men man saknar ’huret’. Därför når detta fram så bra och inspirerar många att vilja starta resan”, säger Sofia Appelgren, grundare till organisationen.
Chefboken · Mångfald ”Mångfaldsparadoxen”, Sofia Falk Inkludering och mångfald handlar inte om att göra arbetsplatser trevligare. Det är i allra högsta grad affärskritiskt och kommer att påverka hur det ser ut på sista raden. Men varför händer så lite? Hur undviker man alla fallgropar? Och hur gör man verklighet av goda ambitioner? I denna handbok får du konkreta tips steg för steg. Lyssna nu
Ledarskap PostNords koncernchef: ”Det fanns en enorm revanschlystnad” Jätteförluster, rekordlågt förtroende och oro internt. Annemarie Gardshol, koncernchef på PostNord, tog till en diamantformad ledarskapsmetod för att vända det tuffa läget. ”Jag möttes av en enorm revanschlystnad i organisationen när jag började”, berättar hon i podden Chef Dilemma.
Hälsa ”Missa inte de tidiga signalerna på psykisk ohälsa” De psykiska ohälsotalen skenar. Men det måste inte vara komplicerat att sätta in åtgärder på arbetsplatsen. ”Ibland behövs det inte mer än att chefen följer upp den anställda”, säger Gunnar Bergström, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.
Chefboken · Beslutsfattande ”Brus”, Daniel Kahneman, Cass Sunstein, Olivier Sibony Brus är alla saker som stör när du och din organisation ska göra en bedömning. I boken, som redan är en modern klassiker med sin tunga författartrio med Daniel Kahneman i spetsen, får du viktiga insikter om vår oförmåga att fatta bra beslut och varför. Men framför allt konkreta metoder för att undvika felbedömningar och reducera brus. Lyssna nu
Chefboken · Verksamhetsutveckling ”Upskill och reskill”, Pär Lager I ett snabbt förändringstempo växer behovet av lärande och kompetensutveckling. Chefer och ledare behöver framtidssäkra och utveckla både sig själva, sina medarbetare och sin organisation. I boken beskriver läroexperten Pär Lager en strategi i fem steg för att skapa en kultur av lärande. Lyssna nu
Karriär Vd:n som ska utrota utbrändhet Han har personlig erfarenhet av hur illa det kan gå. 2018 brände han ut sig och blev sjukskriven i ett expansivt skede av det bolag han startat. Nu tänker Doctrins förra vd Magnus Liungman utrota utbrändhet. Ta ner den sortens mentala ohälsa till noll.
Ledarskap Anna Wikland om mardrömschefen, AI – och varför hon går 18200 steg om dagen ”Det finns otroligt stora möjligheter i den snabba digitaliseringen, men då måste chefer och företag agera direkt”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland i nya avsnittet av Chef Dilemma.
Krönikor Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?” ”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
Ledarskap 6 riskabla tankefel – som chefer gör i kris Också erfarna chefer kan göra psykologiska tankefel som förnekar allvaret i en kris och försenar beslut och nödvändig omställning. Känner du igen dig själv, eller en kollega, från något av exemplen?
Hållbarhet Chefgalans hederspristagare 2020: Anna Ryott Hon är affärsaktivisten som bekämpar fattigdom och klimatkris med ny teknik, entreprenörskap och passion. Anna Ryott är Chefgalans hederspristagare 2020.
Beslutsfattande Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå: ”Att känna mig som en udda fågel har gjort mig lugn” Resultat som åker berg- och dalbana, och hållbarhetskrav ovanpå det. Mitt uppe i allt står Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå och är – faktiskt helt lugn. I Chef Dilemma berättar hon om sin superkraft.
Samarbete: Chef + Svenska Möten Chefens mötesskola Vår tid är för värdefull för att slösas bort på dåliga och tråkiga möten. Därför har Chef och mötesexperterna på Svenska Möten tagit fram den här mötesskolan för chefer.
Beslutsfattande Ny studie: Digital oro hos 3 av 4 svenska chefer Svenska chefer halkar efter med sin digitala kompetens i förhållande till hur snabbt arbetsmarknaden förändras.
Karriär Är du redo för gig-ekonomin? Snabba påhugg, frihet och flexibilitet, men också minskad trygghet och stenhård konkurrens. Chef ger sig ut i det nya, snabbrörliga arbetslivet där allt från flyttgubbar till youtubare jobbar per uppdrag. Näst i tur att bli giggare är chefer.
Verksamhetsutveckling McKinsey 7S: Identifiera värden i din verksamhet Klassisk metod. Genom att förstå hur alla delar i ditt företag fungerar kan du förbättra hur de fungerar och därmed bli ännu effektivare.
Hetaste företagen för unga i Norden just nu L'Oréal, Google och Ramböll är drömarbetsplatsen för universitets och högskolestudenter i Norden. Det visar Universums rykande färska undersökning på över 38 000 studenter.
McKinseys 7S-modell McKinseys 7S-modell kan knappast betraktas som en ren strategimodell, utan mera som ett sätt att tänka i samband med utveckling och förändring av organisationer.