6 riskabla tankefel – som chefer gör i kris

Även erfarna chefer kan göra psykologiska tankefel som förnekar allvaret i en kris och försenar beslut och nödvändig omställning. Känner du igen dig själv, eller en kollega, från något av exemplen?

Ledarskap
Publicerad
Bekymrad person som sitter med huvudet i händerna

Skygglappar hos höga chefer kan hindra företag och organisationer från att agera och ställa om tillräckligt snabbt i kris. I en artikel hos McKinsey.com från tiden för finanskrisen ges konkreta exempel på hur psykologiska mönster kan styra hur vi uppfattar omvärlden, det som kallas för kognitiv bias. De här tankefelen kan påverka bedömningar och beslutsfattande hos chefer.

Har du under coronakrisen hört – eller själv använt – något av de här argumenten? Då kan det vara klokt att påminna dig själv och andra om att det kan handla om just tankefel.

”Vi fick in en ny order i förra veckan, så nu börjar det vända!”
Tankefel: Vi lägger för stor vikt vid det som nyligen har hänt och låter det skymma sikten för helhetsbilden.

”Det här känns som under den senaste krisen. Vi kommer att återhämta oss så småningom.”
Tankefel: Vi fäster för stor vikt vid det vi känner igen sedan tidigare och låter det styra våra antaganden och beslut utifrån tidigare erfarenheter.

”Mitt team är säkra på att det här kommer att lösa sig.”
Tankefel: Om många redan är övertygade om en idé eller ett argument, så blir det enklare för ännu fler att haka på.

”Jag har hittat tre olika studier som också visar det jag tror, att det här är en tillfällig nedgång”
Tankefel: Vi letar efter och tar till oss den information som stödjer det vi redan tror är rätt.

”Vi behöver titta mer på det här, så att vi inte agerar irrationellt.”
Tankefel: Vi letar information utifrån en otydlig frågeställning, på fel ställen eller på fel sätt, så att det uppstår osäkerhet kring fakta.

”Om vi bara gör som vi brukar i tuffa tider, så kommer det att gå bra.”
Tankefel: Vi blir överdrivet optimistiska eftersom vi har svårt att innerst inne tro på att vi själva skulle kunna råka ut för riktigt negativa händelser.

Hur går det då att komma förbi de här tankesätten, som riskerar att bromsa nödvändig omställning och snabba åtgärder i en organisation? Enligt McKinseyartikeln så handlar det om att hela tiden sätta fokus på och presentera relevanta data och objektiv analys. Genom att också sätta press på chefer att vara öppna och ärliga med hur de tänker – och snabbt våga lyfta möjligheten att det kan handla om tankefel – minskar risken att fastna i felaktiga tankesätt.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden