Utbrända mellanchefer, löner, höstmörker, sömntrender, Rishi Sunak – och en presentation som garanterat golvar företagsledningen

chef weekly Välkommen till utgåva 10 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

Älskade utbrända mellanchef

Det är inte lätt att vara mellanchef. Du är stressad. Du hamnar i kläm mellan ledningens förväntningar och medarbetarnas krav. Har du tur får du lön för mödan, i alla fall i vissa branscher, men det pratas garanterat om dig i fikarummet och du får sällan den feedback du förtjänar. Inte så konstigt, kanske, att en ny larmrapport visar att hela 43 (fyrtiotre) procent av cheferna säger sig vara utbrända. Chocksiffror är ett understatement?!

Vi på Chef finns här för dig och lovar att göra vårt bästa för att peppa, inspirera och stötta dig i din vardag! Vill du se om du själv ligger i riskzonen för ohälsosam stress? Gör som 15 000 andra: Svara på Chefs stresstest.

Striden om lönerna

26 sekunder. Lika lång tid som det tar för dig att läsa den här texten – så länge höll Staffan Tjörnhammar (M) i Norrtälje tyst efter att ha blivit tillfrågad om pengarna som använts till att höja kommunstyrelsens löner hade kunnat användas till annat. ”Det handlar om prioriteringar”, blev till slut svaret. Ouch!

I går lördag släppte Ekonomiekot Extra programmet ”Högre lön? Var god dröj” – en utmärkt översikt över den kommande avtalsrörelsen, som omfattar 450 kollektivavtal och enligt alla bedömare lär bli historiskt svår. Facken visar förståelse för att löneökningarna behöver hållas nere för att inte elda på inflationen. Samtidigt ökar företagens vinster, inte minst på grund av prishöjningar som ju drivit på inflationen och tunnat ut de anställdas plånböcker. En knivig situation, minst sagt. Medlingsinstitutets gd Irene Wennemo hävdar att kortsiktiga soloräder för att chockhöja lönerna, som det Norrtäljepolitikerna försökte sig på i veckan, riskerar att rasera den svenska modellen för lönebildning. Rekommenderad lyssning för alla chefer som laddar inför lönerevisionen 2023.

Uppvevning pågår

Ukraina! Inflation! Drottning Elizabeth! Putin! Tidöavtal! Liz Truss! De senaste månaderna har bjudit på minst sagt svängig nyhetsrapportering. Men när vi, på redaktionsmötet i måndags, satte oss för att diskutera spaningar och aktuella ämnen, landade vi mest i hur trötta vi är. För är det inte så just nu? Solen ser knappt någon poäng i att gå upp bakom den här betonggrå ursäkten till himmel. Och höstkylan håller oss i sitt nackgrepp.

Hur behåller man arbetslusten och energin under den här tiden på året?

Chefs följare har sagt sitt (knappt 2 000 svar):

Själv knyter jag näven i fickan, ägnar en extra stund åt att veva upp mig på morgonen och självmedicinerar med d-vitamin, löprundor – och tv-serier. För nu kan man faktiskt med gott samvete ramla ned i streamingtjänsternas kaninhål igen. Missa för Guds skull inte ”The Bear”, höstens kanske mest omtalade serie. Efter några år på drift flyttar stjärnkocken Carmy hem för att ta över sin brorsas sunkiga deli i Chicago. Allt är fullständigt kaos – både redovisningen, arbetssätten och personalpolitiken. En fantastiskt njutbar studie i hur jäkla jobbigt och underbart ledarskap kan vara på samma gång.

Just ja, sömn också

En läkarvän till mig brukar tjata om att ”sömn är bästa medicinen, punkt”. Klokt. I flera år har vi fått stå ut med tåskobärande Ironman-män som stolt förkunnar att de simmar mellan öar och fusionerar it-konsultbolag samtidigt – och dessutom bara sover 4 timmar per natt. Olidligt. Uppskattar därför den pinfärska, superheta trenden i Silicon Valley just nu: En god natts sömn.

Inom en inte alltför avlägsen framtid kan jag utlova massor av spännande läsning om chefers sömnvanor i en ledarskapstidning nära dig (svara gärna på vår undersökning i ämnet om du inte redan har gjort det).

Premiärminister med bling

Fascineras av Rishi Sunak. Ung, snygg och stenrik på ett underhållande världsfrånvänt sätt!

Här är 4 utvalda favoritfakta om Storbritanniens nya premiärminister:

  • Sunak, som har indiska rötter, är Storbritanniens första icke-vita premiärminister.
  • Hans och fruns förmögenhet är dubbelt så stor som kung Charles III.
  • Som ledare beskrivs Sunak som en ”ambitiös pragmatiker”. Han tvekade inte att hugga sin läromästare Boris Johnson i ryggen när han lanserade sin kampanj tidigare i år.
  • I en minst sagt spänstig artikel listar The Guardian några av Sunaks mest pinsamma blundrar. Bland annat lånade han en enklare bil än sin egen när han skulle tanka på en bensinmack, i samband med en fotografering. Sunak har senare beskrivit det som det mest pinsamma han gjort.

Så presenterar du ditt förslag – The McKinsey way

Avslutningsvis: Snubblade över den här otroligt bjussiga Twitter-tråden där en McKinsey-medarbetare avslöjar hur managementjätten lyckas golva företagsledare gång på gång. Presentationsmodellen arbetades fram av Barbara Minto på 60-talet och har tjänat McKinsey väl sedan dess (bolaget omsatte 10,6 miljarder dollar 2021). Hemligheten? Våga vända på hela presentationen – inled med din viktigaste lösning eller slutsats och bygg vidare därifrån, istället för tvärtom.

Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Väggmöte på Chefs redaktion

Varje månad samlas redaktionen för att finslipa rubriker, ingresser och bilder i nästa månads utgåva. På väggen ser vi mönster, undviker missar och säkerställer en bra helhet. En högtidsstund!

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

”Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Vi fortsätter utveckla Chef Weekly medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker.

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden