”Följ inte dina drömmar” – här är Stordalens 10 livsregler
”Följ inte dina drömmar” och ”Tro inte det kommer flygplan bara för att du byggt en flygplats” är två regler som Petter Stordalen ålagt sig själv för att sluta jobba 16-timmars arbetsdagar och kunna utbrista ”Äntligen måndag!”. I sin bok berättar han om sina tio livsregler.
(Artikeln publicerades i november 2019.)
Redan när Petter Stordalen skrev sin första bok Min hemlighet berättade han om sin kärlek till måndagar. I en intervju med Chef sa han:
”Jag har alltid älskat mitt jobb på Nordic Choice. Och måndagar. Jag får energi av att komma till jobbet. Men aldrig har glädjen varit större än när jag kom tillbaka från sjukhuset i Amsterdam (där dåvarande hustrun – paret har nyligen meddelat att de ska separera – Gunhild genomgick behandling för sin svåra sjukdom, reds anm). Glädjen över normalitet, över morgonkaffet med Torgeir, och våra anställda. En del ser vardagen som något grått och trist. För mig är den helt fantastisk. Det är så få festdagar och så enormt många vanliga dagar. Jag säger det ännu oftare nu – om du inte är helt nöjd så gör något åt det. Du lever bara en gång.”
Nu har han gjort kärleken till måndagar till en livsvisdom som han delar med sig av i sin andra bok som han har skrivit tillsammans med journalisten Ole-Martin Ihle. Boken skulle så klart haft titeln ”Äntligen måndag” men i Chefs podd Chef Dilemma berättar han att det inte gick för att det var redan taget. Så svenska titeln är Äntligen vardag! Älska måndagar och uppnå dina mål.
Petter Stordalen peppar, förmanar, motiverar och delar med sig av sitt sätt att driva sig själv mot allt större framgång. Dock inte utan eftertanke kring framgångens pris och hur man kan skynda fort och sikta högt men ändå utgå från tillit och sträva efter vinna-vinna-situationer.
Han bjussar också på flera rafflande historier kring olika affärer. Som när han betalade 3 miljoner euro för en flaska champagne i samband med köpet av anrika Hotel Kämp i Helsingfors bara för att låta den förre ägaren avsluta sin karriär med flaggan i topp.
Även om Petter Stordalens liv är en framgångssaga har många av hans lärdomar varit dyrköpta. Dit räknar han dock inte affären ovan. Han tror på att vara snäll, givetvis med en strategi om att bli den som först erbjuds en bra affär just för att han gjort sig känd för att vara generös.
”Är man rik måste man vara snäll. Är man mycket rik måste man vara mycket snäll”, säger han i Chefs podd Chef Dilemma.
De tio levnadsregler han berättar om i boken tog sin början under en period då han arbetade 16-timmars arbetsdagar och ständigt hade dåligt samvete för sin familj. Han insåg vansinnet när han på nätterna stod ensam i badrummet och försökte stoppa sitt näsblod. Han köpte en liten svart anteckningsbok där han skrev RMI – Rätt Mental Inställning – på första sidan och började skriva ner minnesregler som skulle hjälpa honom att få den vardag han ville ha.
Det är 17 år sedan och eftersom minnesreglerna haft en så stor inverkan på hans liv, plus att han har startat ett eget bokförlag – vill han nu dela med sig av dem i bokform.
En av livsreglerna är att INTE följa sina drömmar. Han skriver:
”Du får gärna sätta upp mål, bara inte låsa dig vid ett. Drömmar är nämligen som kärlek. De kan utvecklas. Det kan vara något du upptäcker längs vägen, där du minst förväntat dig det. Tanken om att det bara finns en stor kärlek är inte bara galen, den hindrar dig från att upptäcka den lilla kärleken som kan spira och gro.”
Själv har han aldrig haft en bestämd dröm, varken om köpcenter, hotell, resebolag eller bokförlag, och är övertygad om att det är en av de viktigaste orsakerna till att han har lyckats.
”En liten mental omställning ska till och sedan ser man plötsligt möjligheter överallt.”
En annan regel han pratar sig varm för i Chef Dilemma är att 80 procent räcker.
”Perfektionism är ett hinder. Hela världshistorien är full av ting som aldrig blev något för de aldrig blev färdiga {…} Det är bättre att få det gjort och få ut det och sedan korrigera i efterskott. {…} Kvantitet framför kvalitet. Kör på. Get the shit done”.
Petter Stordalens tio levnadsregler
Släng dig inte efter bollen, ens när alla förväntar sig det.
80 procent räcker.
Var naiv – det är en superkraft
Följ inte dina drömmar
Tro inte att det kommer flygplan bara för att du har byggt en flygplats
Läs färre tidningar
Se alltid till att vara den dummaste i rummet
Utnyttja hela världen till din fördel
Borsta tänderna varje dag, så får du två marshmallows
Känner du att du sitter fast och skulle vilja komma vidare i din karriär? Har du idéer som du längtar efter att förverkliga? Här får du konkreta råd om hur du kan vässa och optimera dina möjligheter att lyckas. Vi avslöjar även vilka nya kompetenser som är hett efterfrågade samt hur just du kan bli en framgångsrik intraprenör eller entreprenör.
... och lär dig mer. Natonialekonomen Kate Raworths bok ”Donutekonomi” har fått bolag att tänka hållbart, skakat om världens finanspolitik och utmanat ledares syn på ekonomi – kommer den förändra även din? Lyssna eller läs bokens nyckelinsikter på bara 30 min i Chefboken-appen!
När Randstad Employer Brand Research släppt sin årliga undersökning över vilka arbetsgivare som är mest eftertraktade bland svenskarna är det musiktjänsten Spotify som för första gången toppar listan. På andra plats i listan över attraktiva arbetsgivare hamnar fjolårets vinnare, möbelföretaget Ikea, följt av biltillverkaren Volvo Cars.
Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret.
”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
En undersökning gjord av försäkringsbolaget If visar att ett erbjudande om ett flexibelt arbetssätt är den viktigaste faktorn för att ett mindre företag ska uppfattas som en attraktiv arbetsgivare.
Chefen håller koll och firar medarbetarna, men hur blir chefen själv firad på den stora dagen? Vad finns det för traditioner på olika arbetsplatser när det kommer till firande? Chef frågade tre ledare om hur det ser ut på deras arbetsplats.
Finns inte innovationsförmågan på din arbetsplats kan det bero på att du som chef bromsar den. Det menar innovationsforskaren Leif Denti och journalisten och ledarskapskonsulten Martin Kreuger. Duon listar de vanligaste bromsklossarna du ska se upp för om du vill att kreativiteten ska flöda.
Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
Nu har många återvänt till jobbet och en tillvaro som blir social på ett helt annat sätt. En person som inte behövt känna av ensamheten under pandemin är Jesper Örtengren som jobbar med affärsutveckling på Vasakronan och är vd på bolaget och konceptet Beyond Us. Barnen skapade Steve som fått hålla honom sällskap under hemarbetet vilket han själv berättat om på LinkedIn där det fick ett stort gensvar.
Är du intresserad av att axla tyngre roller? Mgruppens Executive MBA ger dig plattformen. Hör mer från våra programansvariga i ett lunchwebinar 14 mars!
Datadrivna arbetssätt går idag igen i de flesta organisationer, men att mäta den konkreta effekten av kompetenshöjande initiativ är ännu en utmaning. Dessa nyckeltal kan hjälpa till med mätbarheten.
Framtidens yrkesroller kommer till stor del att axlas av de redan anställda. Men hur ska företagen lyckas utveckla dagens arbetsstyrka så att den klarar morgondagens uppgifter? En ny ledningstjänst kan vara en del av svaret menar McKinsey.
Går ditt budskap inte igenom datorskärmen? Eller behöver du lägga dyrbar arbetstid på att tolka vad kollegan egentligen menar? Då är det läge att fila på det digitala kroppsspråket.
Arbetsgivare skissar på formerna för hur distansarbetare kan börja återvända fysiskt till arbetsplatsen. Så här kan du tänka kring de potentiellt svåra samtalen med de anställda.
Fjolårets korttidspermitteringar är förbi. Advokat Charlotte Forssander ger sin bild av vilka frågor som istället seglat upp inom det arbetsrättsliga området.
Kompetenta ledare ger friska och motiverade medarbetare. Dessutom leder bra chefer till hög lönsamhet. Trots detta är det svårt för chefer att få tid och budget för upskill. De som inte kompetensutvecklas riskerar istället att hamna på efterkälken och dra hela företaget med sig.
Vi har lång erfarenhet av företagsanpassade utbildningar i klassrum, online och i blended learning-form. Välj det upplägg som passar din organisation bäst.
Känner du att du sitter fast och skulle vilja komma vidare i din karriär? Har du idéer som du längtar efter att förverkliga? Här får du konkreta råd om hur du kan vässa och optimera dina möjligheter att lyckas. Vi avslöjar även vilka nya kompetenser som är hett efterfrågade samt hur just du kan bli en framgångsrik intraprenör eller entreprenör.
... och lär dig mer. Natonialekonomen Kate Raworths bok ”Donutekonomi” har fått bolag att tänka hållbart, skakat om världens finanspolitik och utmanat ledares syn på ekonomi – kommer den förändra även din? Lyssna eller läs bokens nyckelinsikter på bara 30 min i Chefboken-appen!
Artikeln du vill läsa är låst. Du behöver logga in på chef.se för att fortsätta läsa. Det är enkelt och kostnadsfritt, allt som behövs är din mailadress.
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se
Digitalt innehåll
Du får obegränsad tillgång till allt kostnadsfritt innehåll på chef.se