Undersökning: Jobbar du hemifrån? Då sover du också längre

Varannan kontorsarbetare som jobbar hemifrån får mer sömn. De flesta sover 30–60 minuter längre per dag medan en av fem får upp till 90 minuters extra sömn, visar en ny Sifo-undersökning.

Hälsa
Publicerad

Närmare hälften (47 procent) av svenska kontorsarbetare får mer sömn när de arbetar hemifrån.

Enligt en färsk Sifo-undersökning sover de flesta (43 procent) upp till en timme längre per dag, medan en av fem (20 procent) får upp till 90 minuters extra sömn de dagar de jobbar hemifrån. Något som motsvarar ungefär två veckors extra sömn under ett arbetsår, förutsatt att jobbet dagligen sköts från hemmet.

Undersökningen visar även att 47 procent får mer arbete utfört, 37 procent tillbringar mer tid med familj och vänner, och att 36 procent får mer tid över till träning.

När Chef undersökte sömnvanor hos närmare 1 100 chefer i slutet av 2022 såg det däremot dystrare ut. Då svarade så många som en av tre chefer, 34 procent, att de ”ofta” sov dåligt om nätterna.

”Jag kan både ha svårt att somna och vaknar många gånger under natten. Har hög arbetsbelastning, mycket ansvar och tvingas till akutpareringar på grund av be­­manningssvårigheter. All stress skapar spänningar i kroppen, med stelhet i axlar och skuldror och ont i ländryggen. Smärtan gör sömnkvaliteten sämre. Behöver verktyg, sömnen är A och O för att hålla i längden.”

Nödropet kom från en av många, många, chefer som vittnade om dålig eller usel nattsömn.

Om Sifo-undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 29 november–5 december 2022. Totalt intervjuades 2533 personer i åldern 18–79 år, varav 1050 personer som är sysselsatta inom kontorsarbete. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden