Trendspaning: Så blir ditt chefsår 2025

Nytt år och nya chefsutmaningar i turbulenta tider. Sveriges chefer står inför ett händelserikt 2025, inom allt från arbetsmiljö till effektiviteten i verksamheterna. Här är något av allt du behöver ha koll på.

Ledarskap
Publicerad

1. Arbetsbelastning och fokus

Blir 2025 året då du äntligen lär dig att koppla av?

Chefsrollen må vara meningsfull och stimulerande och rolig, men medför också särskilda förväntningar och krav. Fler chefer än medarbetare är stressade och har alkoholvanor som kan innebära riskdrickande, enligt en undersökning från Falck. En av tre chefer sover ofta dåligt om nätterna, visar vår egen enkät i Chef.

Allt fler talar om vikten av fokus. Bästsäljande författaren Johann Hari beskriver hur allt plingande, alla push-notiser och inkommande mejl ständigt distraherar från det du tänkt att göra.

Att stänga av mobilen, sluta vara tillgänglig dygnet runt och begränsa jobbet till själva arbetstiden kan vara en väg framåt, både mot bättre mående och resultat.

Kanske upptäcker du att det faktiskt finns tid för motion, avkoppling och upplevelser som inte omedelbart har med jobbet att göra, trots ditt späckade schema.

2. Organisationskulturen

Pandemin har som bekant förändrat arbetsformerna, med mer distans- och hybridarbete.

En reaktion i form av krav på ökad kontorsnärvaro är på gång men för chefen kvarstår ändå utmaningen att leda team på distans, med bibehållet engagemang och effektiv kommunikation.

En sammanhållen organisationskultur när medarbetarna inte alltid är fysiskt närvarande är A och O, vilket kan kräva nya strategier och ledarskapsmetoder. Som att etablera tydliga KPI:er (key performance indicators) så att alla har målen klara för sig och vet hur målen ska nås.

Samtidigt behöver chefen visa förtroende för medarbetarna, en balansgång som inte är alldeles lätt.

En forskargrupp vid Högskolan i Gävle pekar på vikten av tydliga grundregler. Där det exempelvis framgår hur många dagar medarbetarna kan jobba hemifrån, och hur snabbt de förväntas svara på e-post och chatt-meddelanden.

3. Sociala risker och kriminalitet

Kriminalitet och sociala samhällsproblem fortsätter påverka Sveriges chefer, i allt högre grad.

Nio av tio svenska chefer uppger redan att verksamheterna drabbas negativt av risker som organiserad brottslighet, korruption, politisk polarisering och segregation.

Vilket, enligt en rapport från Ledarna, inte bara driver upp kostnader och försämrar verksamheternas kvalitet och effektivitet. Utan också skapar oro och stress som gör det svårare för chefer att rekrytera och behålla kompetent personal.  

Medan statsmakterna utlovar satsningar på ett förstärkt rättsväsende, pekar experter på att sociala problem som gängbrottslighet tar lång tid att bryta. Som chef kan du under 2025 behöva förstärka riskanalys, säkerhet och planering inför oväntade störningar.

4. Klimatet

Northvolts kris och den gröna omställningens minskade synlighet på den mediala radarn innebär knappast att klimatfrågan är ur världen.

2024 var tvärtom det varmaste året som hittills uppmätts på jorden och människans utsläpp av växthusgaser bara ökar. Som chef har du ett ansvar för att minska sårbarheterna inför ett förändrat klimat, och särskilda möjligheter att få ner utsläppen.

Att dra nytta av naturens egna förmågor är ett sätt att möta mer frekventa översvämningar och värmeböljor.

Inom flera sektorer, som bygg och stadsplanering, jobbar man med att bevara eller återskapa grönområden och våtmarker, vilket bidrar till att rena luft och vatten, reglera temperatur och fånga upp stora mängder nederbörd.

Grön innovation, stärkt klimatkompetens bland medarbetarna och energibesparingar är andra områden där du kan göra verklig skillnad som chef.

5. Ekonomiska problem och resursbrist

Sparkrav, vikande underlag, resursbrist …

Konjunkturen väntas visserligen förbättras under året, men bara i låg takt. Vilket innebär att många chefer, inte minst inom kommunal och offentlig sektor, står inför betydande ekonomiska utmaningar.

Följderna kan bli försämrad kvalitet, ökad arbetsbelastning, fortsatta nedskärningar och ansträngda relationer inom och utom verksamheten.

Att leda i bistra tider är svårt, och som chef kan du behöva extra stöd från den egna gruppen och tydligare prioriteringar från dina överordnade.

Försök att inte göra allting själv. Fokusera på vad du faktiskt kan kontrollera. Påminn dig också om att dåliga tider kommer och går – en insikt som kan bidra till ett större lugn.

Som ledare har du också en viktig uppgift i att peka på ljuspunkterna och ingjuta optimism, vilket också kan leda långt.

6. Digitalisering och artificiell intelligens

Utvecklingen av digitala verktyg och AI lär knappast avta under 2025, vilket innebär fortsatta möjligheter och prövningar för chefen.

Säkert har du redan insett att AI kan spara tid och kraft, samtidigt som inköp och utrullning av nya digitala system inte sällan innebär motsatsen – jättehaveriet med journalsystemet i Millennium härförleden är ett av många exempel på det.

Hur AI ska integreras på ett praktiskt, etiskt och effektivt sätt förblir en central fråga, liksom teknikens påverkan på beslutsfattandet och chefsrollen i sig.

Techbolagen och den statliga AI-kommissionen trycker på, men mycket är oklart och det kan finnas anledning att ha is i magen inför all hajp.

Självaste Google-vd:n Sundar Pichai har förutspått att AI inte kommer att förändra ditt liv på något avgörande sätt under 2025. Samtidigt som du nog helt enkelt måste lära dig mer om AI för att hänga med.

Du kanske inte behöver sjösätta en hel AI-strategi, men åtminstone testa och provköra de nya verktygen i det lilla, om du ännu inte gjort det.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.