Chef Weekly med Calle Fleur: ”All makt åt fyradagarsveckan, vår befriare”

Chef Weekly Välkommen till utgåva 25 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Dystert värre…

Det har varit ännu en ohyggligt dyster vecka för oss som tillbringar kvällarna med att följa mediernas nyhetssändningar. Inte undra på att mina branschkollegor börjat föra långa samtal om begreppet ”konstruktiv journalistik”, alltså att anta ett lösningsfokuserat perspektiv och inte bara rapportera om negativa och konfliktbaserade händelser. Läsarna/tittarna orkar helt enkelt inte annars.

Polischef Mats Löfvings död dominerade nyhetsrapporteringen i slutet av veckan – en tragisk händelse som kommer att leda till en nödvändig debatt om myndighetens arbetsgivaransvar. I början av veckan fick vi dessutom läsa larmrapporter från insidan av det nya ”superdepartementet”: Ledningsslarv och otydligt beslutsfattande har både tvingat medarbetare att ställa in julledigheten – och antas ha kostat skattebetalarna flera miljarder kronor. Och så fortsätter inflationen att ställa till det.

… Därför bjuder vi på en master class i det goda ledarskapet

Omvärlden har sällan känts så oförutsägbar och osäker som nu. Därför är det goda ledarskapet viktigare än någonsin! I snart 30 år (full transparens: har inte riktigt orkat räkna) har Chef delat ut Sveriges mest prestigefyllda ledarskapspris, Årets Chef. Efter en gedigen searchprocess och stenhårt juryarbete återstår nu 3 slutfinalister, som vi avslöjar den här veckan och nästa. Hittills säger jag stort grattis till Capio Sveriges vd Britta Wallgren, en stark ledare och föregångare inom sjukvårdens digitaliseringsarbete och Claes Seldeby, modig förändringsledare och koncernchef på Ahlsell.

9 mars utses Årets Chef 2023 i en ceremoni hemma hos oss på Chef. Kl 12-12.45 leder jag ett kostnadsfritt webinar-samtal med de tre slutfinalisterna. Vilka ledaregenskaper krävs för att navigera rätt i oron? Vilka utmaningar behöver chefer vara beredda på att tackla i framtiden? Och hur kan vi chefer bidra till att lösa vår tids stora ödesfrågor? Flera hundra chefer har redan anmält sig till detta – garanterat – spännande samtal om hur det goda ledarskapet kan utövas i den helt vanliga chefsvardagen. Kul om du också vill lyssna! Anmäl dig här.

Sportlov

Sportlovsveckorna är alltid en lika förvirrad tillställning. De är utspridda över halva våren. De flesta av oss jobbar, men ändå inte, eftersom det knappt går att boka ett möte (någon frånvarande medarbetare med småbarn står nämligen alldeles säkert och svär över tappade stavar och pjäxbekymmer i Sälen).

Veckans LinkedIn-undersökning ger ett precis så splittrat intryck som jag hade föreställt mig (ca 3 500 svar):

Med oklanderlig tajming uppmärksammar vi det hela genom att cheftesta Stefan Sjöstrand, vd för Skistar och chef över snögubben Valle. Samma Valle som för några år sedan gjorde ett så skräckingivande intryck på ett barn i min omgivning att hon vägrade lämna fjällstugan. Utlovar intressant läsning om en verksamhet under stor omvandling.

All makt åt fyradagarsveckan, vår befriare

”Det här skriver vi om NU, det blir ALLTID succé!”, utbrast jag till redaktionen när vi nåddes av nyheten att väskföretaget Sandqvist Bags and Items infört fyradagarsvecka. Och mycket riktigt: På bara några dagar har inlägget rekordgillats och tokdelats på alla våra plattformar.

Folk verkar vara TOKIGA i idén om att jobba mindre. I veckan rapporterade Svenska Dagbladet att nio av tio företag är positiva till fyradagarsvecka. Och när vi skrev om ett företag som infört sex timmars arbetsdag för några år sedan blev det en världsnyhet (true story!) – en brittisk sajt drog det till och med till att hela Sverige övergett åttatimmarsharvandet.

Vad säger detta om vår samtid – och oss själva? För mig bekräftas tesen att det har blivit viktigare vad vi ”är” än vad vi ”gör”: Arbetstiden måste helt enkelt minska för att vi ska hinna tälja, virka, yoga, fermentera (och prata om det på sociala medier). Diskussionen lär fortsätta. Funderar ni på att gå ned i arbetstid – eller har redan gjort det? Hör av dig till mig, nyfiken på att höra mer!

En landsmoder med kalenderluckor

Avslutningsvis, ett lyssningstips: Före detta statsminister Magdalena Andersson gästar senaste avsnittet av Fördomspodden. Roligt och finurligt, som alltid, men framförallt fascinerande att höra hur månaderna i opposition verkar ha gjort Andersson gott.  Pigg, skojig och avslappnad på ett sätt jag inte har hört henne tidigare.

Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Chefakademin möter Miller

I måndags fick jag och mina kollegor lyssna på Andreas Miller, förbundsordförande i chefsorganisationen Ledarna. Andreas reser land och rike runt och delade med sig av massor av intressanta iakttagelser från ”chefsgolvet”.

Redaktionens val från Chef.se:

Röster om Chef Weekly

Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden