Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Missilattacker och pappalycka för vd Andreas Flodström på svensk-ukrainska Beetroot

ett år efter krigsutbrottet Hur leder man sitt företag när kriget blivit vardag? Chef har återvänt till Andreas Flodström, vd på svensk-ukrainska företaget Beetroot och nybliven pappa, för ett samtal ett år efter krigsutbrottet och det han då berättade i Chef. ”Det mänskliga psyket anpassar sig till situationen”, säger han.

Krisledarskap
Publicerad
Andreas Flodström. Foto: Privat, Nicke Johansson

När Chef intervjuade Andreas Flodström, vd på svensk-ukrainska Beetroot, strax efter krigsutbrottet för ett år sedan berättade han att deras beredskapsplaner hade fungerat, att medarbetarna var i hyfsad säkerhet och att de inte fått så stort avbräck i produktionen.

Men hur leder man företaget vidare när även kriget blivit en del av vardagen?

Idag befinner sig Andreas Flodström rent fysiskt i en sommarstuga på Tjörn, men mentalt har han aldrig lämnat det krigshärjade Kiev och sina ukrainska medarbetare på it-företaget Beetroot. Han har fortfarande appen för flyglarm aktiverad för att veta när hans medarbetare måste ta sig ner i ett skyddsrum.

Under en missilattack träffades ett bostadshus cirka 500 meter från deras kontor i Kiev, där en medarbetare bodde. Men den träffade den andra delen av huset.

”Som chef funderar jag ständigt på hur jag ska hantera om det kommer en tråkig nyhet. Vid det här laget känner alla någon som stupat eller är försvunnen, men än så länge har Beetroots medarbetare varit förskonade”, berättar Andreas Flodström.

”Om Zelensky kan hålla ett tal till nationen varje dag är väl det minsta man kan göra att hålla igång samhället.”

Sedan i oktober skjuter Ryssland 70 missiler åt gången mot ukrainsk infrastruktur, berättar han.

”Idag är det rutin. Vi vet att det kommer en missilattack var 10:e till 14:e dag, och jag försöker varje gång skriva något i chatten inför det.”

Den senaste missilattacken var så sent som i några dagar före samtalet med Chef. Men efter att alla medarbetare checkat in digitalt (de gör det alltid efter att det har hänt något för att få veta att alla mår bra och är i säkerhet) hade de sedan AW på kontoret.

”Det mänskliga psyket anpassar sig till situationen. Vardagen pågår trots kriget. Det är en av mina starkaste upplevelser från när jag var där i somras. Det är flyglarm och elavbrott, utegångsförbud på kvällarna, men i övrigt är allt som vanligt. Caféerna är öppna. Barn går till dagis.”

Men det fanns förstås inte någon beredskap för att kriget skulle bli så här långvarigt.

”Som chef funderar jag ständigt på hur jag ska hantera om det kommer en tråkig nyhet”, säger Andreas Flodström. Foto: Nicke Johansson

”Från början var medarbetarnas säkerhet hela vårt fokus, först därefter kom att hålla produktionen igång. Nu när vi insett att företaget nog överlever har vårt långsiktiga mål varit att skapa fler plattformar och fler ben att stå på. Vi har varit till 95 procent beroende av vår ukrainska verksamhet. Vi borde för flera år sedan ha pratat om att expandera internationellt. Det är alldeles för stor risk att ha alla ägg i samma korg.”

Beetroot tappade ungefär 20 procent i produktivitet under krigets första månad. Mer än 100 medarbetare evakuerades ut ur landet eller till säkrare platser inne därinne. Befintliga kontor riggades med övernattningsmöjligheter, kontanter, mat och andra förnödenheter. Nya kontor, som även fungerade som boenden, startades upp i Polen, Bulgarien och Moldavien.

”Hälften av dem som lämnade landet akut har kommit tillbaka. Ytterligare några lämnade när det blev kallt i vintras. Många åker fram och tillbaka.”

Under pandemin jobbade flera medarbetare hemma, men krigets ständiga elavbrott har gjort kontoren populära igen. Där finns generatorer och tillgång till Starlink, Elon Musks internetuppkoppling.

Andreas och hans ukrainska fru, Julia, som vid krigsutbrottet var gravid, lämnade landet tillfälligt och hoppades kunna flytta tillbaka för gott i somras. Väl där vågade de ändå inte stanna mer än en månad. Deras son föddes i september i Sverige.

Andreas Flodström och hans fru Julia. Foto: Nicke Johansson

Nu reser de ständigt till Beetroots olika kontor utanför Ukraina medan Andreas Flodström längtan efter att få möta sina ukrainska medarbetare på hemmaplan igen växer sig allt större. Han planerar att åka dit minst en gång under våren.

Produktionen har hållits igång över förväntan. Redan i april var 97 procent av medarbetarna tillbaka till 92 procents kapacitet. Idag producerar Beetroot mer än vad de gjorde innan 24 februari förra året. Och de har en ENPS (Employer Net Promotion Score) på 64, vilket är ett högt värde på medarbetarnas nöjdhet.

”Jobbet blir ens fasta punkt, det uttryckte många medarbetare i början. De ville få sätta sig framför dator och glömma allt annat. Vi verkar ha byggt en stark ’community’. Den andra aspekten är att man är glad att man har ett jobb. 53 procent i landet har förlorat sina jobb. Många har därför blivit familjeförsörjare i ännu högre grad än tidigare. Många skänker också en del av sin inkomst till armen eller till olika humanitära projekt och volontäraktiviteter.”

En medarbetare har till exempel kodat en app, E-Air Defense, som används i det militära. När någon ser en missil eller en drönare kan de genom ett knapptryck i appen visa riktning och position och skicka informationen till militären och deras resurser för att skjuta ner missiler.

Andreas Flodström tillsammans med sonen Stefan, sex månader, i sommarhuset på Tjörn. Foto: Privat

Alla krigar, enligt Andreas Flodström, fast på olika fronter. Dessutom säger han:

”Om Zelensky kan hålla ett tal till nationen varje dag är väl det minsta man kan göra att hålla igång samhället.”

Företagets utbildningsverksamhet, Beetroot Academy, har haft en 34-procentig tillväxt av studenter i Ukraina och internationellt. Mitt under kriget har 4 000 personer passat på att vidareutbilda sig i kodning.

Beetroots problem är inte längre främst kriget utan lågkonjunkturen.

”Vi växte 15 procent förra året men då levde vi på vågen från tidigare efterfrågan. Nu behöver vi mer kundförfrågningar för att se till att vi har jobb till alla.”

En av åtgärderna är ett representationskontor i Palo Alto i Silicon Valley, USA.

”Vi hoppar in mitt i såsen av låg arbetslöshet, hög inflation och massuppsägningar men satsar på att den åtgärden kan föda oss framåt. Vår hypotes, som verkar stämma, är att den marknaden varit överstimulerad under covid, men för bara ett år sedan svängde pendeln åt andra hållet. Då fanns det mycket riskkapital och inte tillräckligt med arbetskraft. Nu drar alla i handbromsen, men vi räknar med att marknaden ska stabilisera sig. Den långsiktiga trenden är att det, trots massuppsägningar då de flesta redan fått nya jobb, kommer saknas kompetens.”

Andreas Flodström. Foto: Nicke Johansson

Vilka nya krav har situationen ställt på ditt ledarskap?

”Det är ett problem att jag inte kan vara där. Men jag är hela tiden tillgänglig och kommunicerar så mycket som möjligt. Jag försöker vara där mentalt även om jag är här I Sverige rent fysiskt.”

Eftersom företaget numera utöver Sverige och Ukraina, även har verksamhet i Polen, Bulgarien och Rumänien, måste Andreas Flodströms ledarskap täcka mer verksamhet. Men, säger han, hans ledarskap handlar om att delegera och personer som inte tidigare gjort något väsen av sig kliver nu plötsligt fram och gör viktiga insatser.

”Jag försöker hålla den stora bilden kring vart vi är på väg som bolag. I visionen framåt är vi även med och bygger upp Ukraina som land. Vi samlade ju redan från början människor kring en vision om att skapa förändring i samhället. Vårt bolag har en världsförändrande vision och det har hjälpt oss att vara en del av en god kraft. Det skapar motivation.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden