5 hr-trender som bubblar
Vilka konkreta hr-trender talas det om i branschen? Magnus Engman, Sverigechef hos hr- och lönespecialisterna SD Worx, delar med sig av några insikter.
1. Livslångt lärande och kompetensutveckling
Fokus på medarbetares kompetensutveckling. Det livslånga lärandet är A och O, både för att vässa medarbetarnas verktygsskills, och för att stärka empati och innovation. Hr-ledare behöver därför investera i att maximera potentialen hos medarbetarna och verksamhetens framgång – samtidigt. För att lyckas blir det viktigt att hitta en balans mellan anpassningsförmåga, kritiskt tänkande, kreativitet och teknisk effektivitet.
2. Personaliserad hr
Medarbetare förväntar sig skräddarsydda upplevelser genom hela sin karriär, från rekrytering till förmåner. För hr innebär det att använda integrerade system och verktyg som underlättar utbildning, ersättning, förmåner, feedback och flexibelt arbete.
3. Global talang och diversifierad arbetsstyrka
Med fler personer som lämnar arbetsmarknaden än som tillkommer, blir det viktigt att anpassa sig till ett minskat utbud av talanger. Samtidigt blir arbetsstyrkan mer global, mångkulturell och jobbar på distans, vilket innebär att hr har en utmaning i att anamma en verkligt inkluderande strategi. I dag uppger ungefär 2 av 5 medarbetare i Sverige* att de bara delvis känner sig delaktiga i sin organisation, vilket understryker behovet av hr-ledare som uppmuntrar både inkludering och meningsfullt engagemang.
4. Ansvarsfull AI
Med EU:s nya AI-förordning, som trädde i kraft i augusti 2024, har hr en angelägen roll i att ta fram rättvisa AI-policyer. Ansvarsfull AI handlar inte bara om att följa lagar och regler, utan också om att skapa system som är säkra, ansvarsfulla och utgår från människan. När 16,6 procent* av de svenska medarbetarna ser digitala verktyg som ett potentiellt hot mot deras integritet, måste organisationer skapa förtroende genom att se till att ny teknik används med fördel för medarbetarna.
5. Hållbarhet som strategisk nödvändighet
Hållbarhet ses som en självklarhet inom hr-strategier; med punkter som att skapa balans mellan arbete och fritid, använda sig av distansarbete för att minska utsläpp, samt integrera ESG (Environmental, Social and Governance)-målen i arbetsplatsens kultur. Hr:s roll i att omsätta ESG från ord till praktik är särskilt viktig, eftersom 1 av 3 verksamheter* rapporterar att medarbetarnas välbefinnande är en betydande utmaning.
*Enligt SD Worx undersökning Navigator Series från 2024. Siffrorna avser de svenska respondenterna.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.