curriculum-vitae-bild

Ta kontroll över ditt cv med rätt typsnitt

Tycker du om att skriva ditt cv i snirklig skrivstil? Ändra det genast! Fel typsnitt kan vara förödande för karriären, menar experter.

I veckan skrev Bloomberg en uppmärksammad artikel om vilka typsnitt arbetssökande bör undvika. Och det är uppenbart att ämnet engagerar: 

”Vill du komma till intervjun iklädd jeans och t-shirt? Då är Helvetica ett bra val. Balklänning? Ta en Didot. Eller i clownkostym? Då är Comic Sans helt rätt”, säger Angela Tillman Sperandio som är kommunikationschef på Arkitektur- och designcentrum.

”Jag är såpass typografiskt yrkesskadad att jag sorterar in de flesta människor efter olika typsnitt. Sveriges kung Carl Gustaf är förstås en Cooper Black. En svängig 70-tals typ”, fortsätter hon. 

Angela Tillman Sperandio kallar sig själv för typsnittsnörd och erkänner att hon kanske hade slängt ett riktigt fult cv i papperskorgen. För henne är det viktigt att finess och kreativitet reflekteras i arbetsansökan.

”Det är viktigt att tänka igenom typsnittet på ditt cv. Det uttrycker något om din personlighet på samma sätt som dina kläder och ditt sätt att prata. Typsnitt för mig är kommunikation. För mig signalerar ett snyggt cv att någon har lagt ned tid och omsorg”, säger hon.

För Niklas Delmar som är vd över rekryteringsbolaget 4potentials, ett systerbolag till Michaël Berglund, är inte typsnittet på ett cv något han reflekterar speciellt mycket över.

”Generellt så tycker vi det är bra med personliga cv:en och att man gör det till sitt eget. Det säger en del om kandidaten i hur man presenterar sig själv. Fast jag frågade runt på min arbetsplats och i princip alla tycker att typsnittet är en ickefråga. Men jag har en kollega som skulle dra öronen åt sig om någon skickade ett cv i Comic Sans”, säger han.

Läs också: Så skriver du ett säljande cv

Själv skulle Niklas Delmar aldrig välja bort någon på grund av ett typsnitt så länge ansökan är lätt att läsa, välgjord och rättstavad. Men att använda ett typsnitt som är estetiskt fint och snirkligt men svårläst, som Edwardian Script ITP, är inget han rekommenderar. Inte heller när det blir alltför konstigt eller obegripligt.

”Jag fick ett personligt brev i form av en låda med mat och vin en gång. Det är inte så bra. Det blir ju en form av muta”, säger han.

Vad skulle då en typsnittsnörd som Angela Tillman Sperandio rekommendera för dig som känner dig totalt vilsen i typsnittsdjungeln och inte kan skilja på Times New Roman och Cambria?

”Jag brukar rekommendera Georgia. Det är vältecknat och har en stilig kursiv som gör den lättare att få till för den typografiskt ovane, än exempelvis Times New Roman. Helvetica är väldigt neutralt men lite tråkigt eftersom det inte uttrycker särskilt mycket. Courier och Arial skulle jag undvika helt då de är svårlästa och inte särskilt snygga”, säger hon.

Det är alltså bra att sticka ut, vara personlig och tänka över vad för typsnitt man använder. Men håll det seriöst. Att till exempel avsluta med en emoji i form av en glad gubbe eller tummen upp, är inget någon av cv-experterna rekommenderar.

”En emoji? Då hade jag hajjat till och reagerat. De kan vara jätteviktiga i kommunikationen på sms men i cv:n hör de inte hemma.”, säger Niklas Delmar.

”Emoijis, kattbilder eller en länk till en tokig artikel i Aftonbladet hör inte hemma i ett cv, det finns det andra forum för,” säger Angela Tillman Sperandio.

Läs också: 5 tips som botar eftermiddagsdippen

Relaterade artiklar

sverigesbastaarbetsgivare
Karriär

Lista: De är Sveriges bästa arbetsgivare

Sveriges bästa arbetsgivare 2019 har utsetts av employer brandingföretaget Universum.
En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

humorintervju1
Karriär

Så får du drömjobbet med hjälp av humor – 4 tips

Om du verkligen vill göra intryck på jobbintervjun – väv in lite humor! En expert på området tipsar hur du gör.

Lugn kvinna till vänster, två datorer till höger
Arbetsmiljö

4-dagarsvecka ökade Microsofts produktivitet

Microsofts Japan-kontor gav personalen ledigt varje fredag under augusti med bibehållen lön. Resultatet? Lyckligare medarbetare, effektivare möten och högre produktivitet.
bergochdalbana
Karriär

Så hanterar du känslostormarna när du söker jobb

Slits du mellan hopp och förtvivlan i dina försök att hitta ett nytt jobb? Drar processen ut på tiden? Så här hanterar du det.

Kvinna som sitter i trappa
Karriär

Kvinnliga vd:ar döms hårdare än manliga

En ny studie visar att ett företags tveksamma agerande fördöms hårdare om vd-posten innehas av en kvinna.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
moocs
Karriär

Bli smartare med MOOC:s – helt gratis

Mitt i karriären och ingen tid för vidareutbildning? Med kostnadsfria onlinekurser, så kallade MOOC:er, öppnas nya möjligheter till studier, var och när du vill – till exempel vid Stanford och Harvard University.