agervaldratos
Magnus Agervald, vd för Ratos.

Ratos vd: ”Jag ville bli vd som 11-åring”

De flesta 11-åringar vet förmodligen inte ens vad en vd är. Men när Magnus Agervald var i den åldern och fick skriva i sin systers Mina vänner-bok, var det just ”vd” han skrev under rubriken ”Vad ska du bli när du blir stor?”.

”Pappa var vd, så det var därför jag kände till titeln. Egentligen var det ’jag vill bli som pappa’, men jag skrev vd. Jag visste att han ledde och bestämde på den arbetsplats han var på och det är klart att det lockade. Men jag visste nog inte vad vd innebar egentligen”, säger Magnus Agervald.

22 år efter att han skrivit i sin systers bok blev drömmen verklighet när han blev högsta chef på byggvaruhuskedjan Byggmax, efter att först ha varit vice vd. Tiden på Byggmax kom att betyda mycket för honom. Inte minst för att det var första gången han fick personalansvar efter att tidigare ha jobbat som bland annat konsult och riskkapitalist.

Läs också: Duktiga flickors tio budord enligt Birgitta Ohlsson

År 2016 lämnade han företaget för att bli vd på investeringsbolaget Ratos. Ett stort steg, kan tyckas, att gå från bygg och retail till finansbranschen. Men för Magnus Agervald var det inte någon större omställning:

”Det är klart att det blir väldigt intensivt i början när man byter jobb. Man ska sätta sig in i allting och träffa alla personer. Men man kan ju säga att jag har jobbat med finans och investeringar tidigare. Byggmax har också ägts av riskkapitalbolag och jag har suttit i ett antal sådana styrelser. Jag var inte helt okänd för branschen när jag klev in”, säger han.

Men visst finns det ändå skillnader mellan de båda branscherna, inte minst när det handlar om tempo och återkoppling på arbetsinsatsen.

Läs också: 7 bästa metoderna för feedback

”Det är ett högt tempo i båda branscherna och ganska intensivt, men på olika sätt. I en retail-miljö ser du försäljningen varje dag. Du får mycket feedback och det blir snabbt en hög frekvens på saker och ting. I finansbranschen blir det extremt mycket arbete ett tag och så blir det lite mindre och så blir det mer igen. Där blir det mer periodvis intensivt medan det inom retail är mer högfrekvent”, säger Magnus Agervald.

På tal om högt tempo, Magnus Agervald har en dubbel examen, från Handelshögskolan och KTH. Två skolor som är kända för att ha höga krav, och även om det var intensivt under studietiden lyckades han läsa båda utbildningarna parallellt.

Anledningen till att han fick det att fungera var en kombination av gott läshuvud och en fallenhet för matematik, som var en stor del av utbildningen på KTH. Utöver detta hade han en god disciplin och en välutvecklad studieteknik, vilket gjorde att han hade lätt för att sätta sig in i stora mängder material, något han har haft nytta av även under sin yrkeskarriär, menar han.

Läs också: Så coachar du som Super Bowl-vinnaren

”Jag har skrivit en liten pamflett på 20–30 sidor om det där. Om du ska lära dig någonting fort, måste du lära dig det aktivt, det räcker inte med att bara läsa. Koka ner vilka frågor du har, skriv ner svaren och ställ sedan frågorna till dig själv och svara på dem. Passiv inlärning tar för lång tid. Det måste vara aktiv inlärning hela tiden.”

En anledning till att han överhuvudtaget kom på tanken att ta en dubbelexamen var att han redan under gymnasietiden fick en av sina första karriärmässiga förebilder.

”Jag hade en kompis som var två år äldre och som gick på samma gymnasium. Han började plugga teknisk fysik på KTH och sedan på Handels, och låg två år före hela tiden. Jag tittade på honom och försökte dra nytta av hans lärdomar”, säger Magnus Agervald.

Läs också: Lista: 6 saker du aldrig ska med på att göra-listan

Men även om det tog 22 år innan hans dröm att bli vd slog in tog han tidigt rollen av ledare. I sin ungdom var han idrottstränare, framför allt inom badminton, men även inom fotboll. Han har också jobbat som lärarvikarie inom matematik och fysik, och som privatlärare.

Och skulle han skriva i en Mina vänner-bok igen, så här drygt 30 år sedan sist, är det inte omöjligt att han skulle svara ”lärare” på samma fråga.

”Jag gillar att se andra utvecklas. I rollen som lärare eller tränare utvecklar du ju dem som du undervisar eller tränar. Och det är det som driver mig än i dag – att utveckla mig själv och andra.”

Magnus Agervald under tiden på Byggmax. Magnus Agervald under tiden på Byggmax.

3 karriärtips från Magnus Agervald

1 För att du ska lyckas själv måste även dina medarbetare lyckas. Om de blir framgångsrika blir du också det.

2 Skaffa dig en förebild som du kan inspireras av. Genom att titta på vad andra har gjort kan du själv få upp ögonen för vad som är möjligt.

3 Jobba med din egen utveckling genom att vara öppen för nya saker och våga utmana dig själv, exempelvis genom att byta bransch.

Missa inte: Gratis semesterlista för sommaren 2017 

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

braloner
Karriär

Dansk studie: Höj din lön – genom att vara en ”skitstövel”

Du vinner inget på att vara trevlig. I alla fall inte när det kommer till löneförhandlingar, visar en dansk studie. Där kan förmågan att klara en konfrontation vara en stor fördel.
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

jobbintervju
Karriär

3 frågor toppkandidater vågar ställa på jobbintervjun

Lyckas på jobbintervjun – genom att låna tre stycken frågor andra toppkandidater använt tidigare.
lars1
Karriär

Tog sig tillbaka från utbrändhet – lanserar resesöktjänst

Han har fått kämpa för att göra sin röst hörd, fått sina drömmar krossade och hamnat i djup utmattningsdepression. Lars Kristensson vill prata om att satsa allt och misslyckas. Men frågan är om han inte nu står på gränsen till att lyckas med sin avancerade AI-flygsökmotor.
parsvardson
Karriär

”Trodde aldrig att jag skulle få ett jobb”

Som grundare av Adlibris och Apotea är Pär Svärdson en av Sveriges mest framgångsrika e-handlare. Driftigheten visade sig redan då han som sjuåring sålde djurfoder hemma i garaget.
hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
itchefer
Beslutsfattande

Forskning: Därför är IT-chefens roll hotad idag

Om IT-chefernas inflytande var stort vid millennieskiftet ser det annorlunda ut idag. Främst är det digitaliseringen som förändrat deras ställning, visar svensk forskning.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden