agervaldratos
Magnus Agervald, vd för Ratos.

Ratos vd: ”Jag ville bli vd som 11-åring”

De flesta 11-åringar vet förmodligen inte ens vad en vd är. Men när Magnus Agervald var i den åldern och fick skriva i sin systers Mina vänner-bok, var det just ”vd” han skrev under rubriken ”Vad ska du bli när du blir stor?”.

”Pappa var vd, så det var därför jag kände till titeln. Egentligen var det ’jag vill bli som pappa’, men jag skrev vd. Jag visste att han ledde och bestämde på den arbetsplats han var på och det är klart att det lockade. Men jag visste nog inte vad vd innebar egentligen”, säger Magnus Agervald.

22 år efter att han skrivit i sin systers bok blev drömmen verklighet när han blev högsta chef på byggvaruhuskedjan Byggmax, efter att först ha varit vice vd. Tiden på Byggmax kom att betyda mycket för honom. Inte minst för att det var första gången han fick personalansvar efter att tidigare ha jobbat som bland annat konsult och riskkapitalist.

Läs också: Duktiga flickors tio budord enligt Birgitta Ohlsson

År 2016 lämnade han företaget för att bli vd på investeringsbolaget Ratos. Ett stort steg, kan tyckas, att gå från bygg och retail till finansbranschen. Men för Magnus Agervald var det inte någon större omställning:

”Det är klart att det blir väldigt intensivt i början när man byter jobb. Man ska sätta sig in i allting och träffa alla personer. Men man kan ju säga att jag har jobbat med finans och investeringar tidigare. Byggmax har också ägts av riskkapitalbolag och jag har suttit i ett antal sådana styrelser. Jag var inte helt okänd för branschen när jag klev in”, säger han.

Men visst finns det ändå skillnader mellan de båda branscherna, inte minst när det handlar om tempo och återkoppling på arbetsinsatsen.

Läs också: 7 bästa metoderna för feedback

”Det är ett högt tempo i båda branscherna och ganska intensivt, men på olika sätt. I en retail-miljö ser du försäljningen varje dag. Du får mycket feedback och det blir snabbt en hög frekvens på saker och ting. I finansbranschen blir det extremt mycket arbete ett tag och så blir det lite mindre och så blir det mer igen. Där blir det mer periodvis intensivt medan det inom retail är mer högfrekvent”, säger Magnus Agervald.

På tal om högt tempo, Magnus Agervald har en dubbel examen, från Handelshögskolan och KTH. Två skolor som är kända för att ha höga krav, och även om det var intensivt under studietiden lyckades han läsa båda utbildningarna parallellt.

Anledningen till att han fick det att fungera var en kombination av gott läshuvud och en fallenhet för matematik, som var en stor del av utbildningen på KTH. Utöver detta hade han en god disciplin och en välutvecklad studieteknik, vilket gjorde att han hade lätt för att sätta sig in i stora mängder material, något han har haft nytta av även under sin yrkeskarriär, menar han.

Läs också: Så coachar du som Super Bowl-vinnaren

”Jag har skrivit en liten pamflett på 20–30 sidor om det där. Om du ska lära dig någonting fort, måste du lära dig det aktivt, det räcker inte med att bara läsa. Koka ner vilka frågor du har, skriv ner svaren och ställ sedan frågorna till dig själv och svara på dem. Passiv inlärning tar för lång tid. Det måste vara aktiv inlärning hela tiden.”

En anledning till att han överhuvudtaget kom på tanken att ta en dubbelexamen var att han redan under gymnasietiden fick en av sina första karriärmässiga förebilder.

”Jag hade en kompis som var två år äldre och som gick på samma gymnasium. Han började plugga teknisk fysik på KTH och sedan på Handels, och låg två år före hela tiden. Jag tittade på honom och försökte dra nytta av hans lärdomar”, säger Magnus Agervald.

Läs också: Lista: 6 saker du aldrig ska med på att göra-listan

Men även om det tog 22 år innan hans dröm att bli vd slog in tog han tidigt rollen av ledare. I sin ungdom var han idrottstränare, framför allt inom badminton, men även inom fotboll. Han har också jobbat som lärarvikarie inom matematik och fysik, och som privatlärare.

Och skulle han skriva i en Mina vänner-bok igen, så här drygt 30 år sedan sist, är det inte omöjligt att han skulle svara ”lärare” på samma fråga.

”Jag gillar att se andra utvecklas. I rollen som lärare eller tränare utvecklar du ju dem som du undervisar eller tränar. Och det är det som driver mig än i dag – att utveckla mig själv och andra.”

Magnus Agervald under tiden på Byggmax. Magnus Agervald under tiden på Byggmax.

3 karriärtips från Magnus Agervald

1 För att du ska lyckas själv måste även dina medarbetare lyckas. Om de blir framgångsrika blir du också det.

2 Skaffa dig en förebild som du kan inspireras av. Genom att titta på vad andra har gjort kan du själv få upp ögonen för vad som är möjligt.

3 Jobba med din egen utveckling genom att vara öppen för nya saker och våga utmana dig själv, exempelvis genom att byta bransch.

Missa inte: Gratis semesterlista för sommaren 2017 

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
digitaljobbintervju
Karriär

7 tips: Så lyckas du med den digitala jobbintervjun

Under coronapandemin har jobbintervjuer på distans fått ett rejält uppsving. Men hur gör man för att verkligen få fram sin kompetens i ett videomöte? Här är 6 tips – som tar dig närmare drömjobbet.
Kvinna som sitter i självkörande bil
Karriär

AI på gott och ont

Som chef bombarderas du antagligen av AI-relaterade budskap och krav, som kan vara svåra att leva upp till och navigera mellan. Per Högselius, professor i teknikhistoria vid KTH, hjälper dig på vägen.
Peter Ekholm framför ett tåg
Karriär

Peter Ekholm, vd för Inlandsbanan: ”Farmor har präglat mig”

Snö, motorer och tåg. Det är viktiga teman i Peter Ekholms karriär, som fört honom från Vemdalens skidbackar via Nya Zeeland till vd-posten för Inlandsbanan.
Tusenkronorsedel som klipps itu
Karriär

Börs-vd:arnas lön: 6,3 miljoner om året

Medianlönen för den totala ersättningen till en börs-vd var 6,3 miljoner kronor för helåret 2019, visar en ny rapport från Novare Pay Consulting.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Hand med skursvamp tvättar av LinkedIns logotyp
Karriär

9 tips för att fräscha upp din Linkedin-profil

Oavsett om coronakrisen fått dig att spana efter nytt jobb eller ej, kan det vara klokt att regelbundet uppdatera din profil på Linkedin.