birgitta
Birgitta Ohlsson. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet/IBL

Duktiga flickors tio budord enligt Birgitta Ohlsson

Välj rätt chef, se till att vara på en plats där du uppskattas och våga lämna när du inte är det. Det är några råd för ledarskapet som liberala politikern Birgitta Ohlsson ger i sin bok Duktiga flickors revansch.

Redan för ett par år sedan intervjuade Chef Birgitta Ohlsson om hennes kommande bok om den duktiga flickan, en ofta utskälld stereotyp.

”Jag vill hylla henne och ge henne överlevnadsstrategier. Flit, strävsamhet och förväntningar är det som möjliggör klassresor, krossar glastak och får drömmar att slå in. Jag är så trött på nedsättande ord som ’prestationsprinsessor’,” sa riksdagsledamoten då.

I Duktiga flickors revansch finns också en lista över tio budord för duktiga flickor – många direkt tillämpbara på ledarskap och arbetslivet.

Budord 1: Du ska kräva meritokrati. En självklarhet för chefer som är vana att rekrytera, kan tyckas – men många har också vittnat om att det fungerar annorlunda i praktiken. Om du drabbas, jobba på att komma tillbaka ännu starkare, tipsar Birgitta Ohlsson.

Budord 2: Du ska inte låta din bakgrund avgöra din framtid. ”Fråga inte var de duktiga flickorna kommer ifrån, utan fråga vart de är på väg.”

Budord 3: Du ska inte curla karlarna. På jobbet innebär det att inte reducera sig själv till en hejaklack för att öppna dörrar – för i förlängningen riskerar de att stängas både för dig och andra kompetenta kvinnor.

Budord 4: Du ska inte känna skuld. Skuld och skam – både härskarteknik och typisk energitjuv. Kom ihåg att ingen kan vara perfekt på alla plan.

Läs också: De fem hetaste yrkesrollerna just nu

Budord 5: Du ska avslöja småpåvarna. Ett exempel ur boken: ”En chef som när han kommer in på mitt rum lagt sig till med vanan att alltid sätta sig på min skrivbordsstol och nonchalant slänga upp fötterna på bordet.”

Budord 6: Du ska välja den rätta/rätte med omsorg. Både när det gäller livspartner och chef.

Budord 7: Du ska inse att cash is queen. Pengar betyder frihet, skriver Ohlsson som citerar Beyoncé för att understryka saken.

Budord 8: Du ska säga ja till makt. Fånga möjligheterna i karriären när de dyker upp – ta en risk och åstadkom förändring och våga vara tydlig med vad du vill.

Läs också: Så halverar du din mejltid

Budord 9: Du ska vara snäll, men inte dumsnäll. Duktiga flickor måste tänka strategiskt i sitt ledarskap – sätta gränser och ge sina egna behov hög prio. Sluta hellre på en arbetsplats som genomsyras av leadership by fear.

Budord 10: Du ska följa din kanariefågel. ”Se till att vara på en plats där din duktighet uppskattas, premieras och lyfts fram ordentligt” – istället för på en där luften är för kvav, som i de brittiska gruvor där kanariefåglar användes för att kontrollera syrehalten.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

Relaterade artiklar

distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Kommer olika yrkens status förändras i och med coronakrisen?
Karriär

Så påverkar corona vår syn på yrkens status

Kraftigt ökad synlighet i media, balkongapplåder och snabbspår som utbildar hundratals frivilliga. Men betyder det att yrken i coronakrisens frontlinje kommer att få höjd status på sikt?
Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status
Karriär

Här är de 10 yrkena med högst status

Yrken med hög status sammanfaller ofta med lönenivån – men inte alltid. Här är de yrken som har högst status, enligt en ny undersökning.
kristins-webb-1280x720
Karriär

Uppsagd? 7 tips på hur du går vidare

Konkurser, varsel och uppsägningar — coronakrisen har fått stora delar av näringslivet att tvärnita. Arbetsförmedlingen rapporterar att man aldrig tidigare sett så höga varseltal. 
Collage: Ikea, Volvo cars och Volvo groups är topp tre i Sveriges bästa arbetsplatser
Karriär

De är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2020

Ikea, Volvo och SVT är företagen svenskarna helst vill jobba på just nu, visar en ny undersökning. Men flera av de andra företagen är nya på topp-10-listan.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
arbetsfo%cc%88rmedlingenchefskarriar
Karriär

Arbetsförmedlingens analyschef: ”Krisen en chans till ny karriär”

Arbetsförmedlingens analysdirektör Annika Sundén ser ljuspunkter i coronakrisen. Flera branscher skriker efter folk, och för chefer och ledare finns här en chans till yrkesmässig utveckling.