grata
Illustration: Johanna Gustavsson

Gråt ut på jobbet – och hitta lugnet

Trots allt snack om att glada medarbetare är produktiva är det inte fel med lite tårar på jobbet. Det är högst mänskligt och kan vara tecken på en hälsosam arbetsplats.

Åtta av tio personer har gråtit på jobbet enligt en undersökning av rekryteringsföretaget Monster. 19 procent grät av personliga skäl, 45 procent anklagade chefen och medarbetarna för tårarna, 16 procent skyllde på arbetsbelastning och 13 procent på arbetsplatsmobbning.

Men vi tenderar att tycka att människor som gråter är mindre kompetenta, enligt forskning från 2017 publicerad i British Journal of Social Psychology.

Vilket torde höra samman med en förlegad syn på kvinnor eftersom de gråter mer än män. Det gäller att inte måla in sig i ett hörn och endast se till undersökningar som visar att glada medarbetare är produktivare, för det kan vara både stigmatiserande och begränsande att förneka negativa känslor.

harksare

Läs också: 10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

Det finns forskning som visar att förväntningar på att du ska bli lycklig på din arbetsplats gör dig känslomässigt krävande och sårbar. Och att lyckliga människor tenderar att bli övermodiga, inte lika benägna att se risker och därför fattar färre adekvata beslut.

”Tårar kan ge värdefull information om vad som behöver förbättras på jobbet”, säger psykologen och affärsstrategen Liane Davey till Fast Company. Som chef bör man därför vara noga med att fånga upp vad det beror på i stället för att avfärda det.

Leah Sharman som publicerat studien ”Using Crying to Cope” i den vetenskapliga tidskriften Emotion menar dessutom att gråt balanserar oss psykiskt. Att gråta en skvätt hjälper till att lugna hela kroppen i en stressande situation.

chef-prenumerera-1800
Satsa på ditt ledarskap

Redo för nästa kliv?

Fyll på ditt ledarskap med nya insikter och djupare förståelse. Inspireras av modiga chefer som går före. Få en tydligare bild av din ledarstil och hitta din karriärväg framåt.
missnojd

Läs också: 5 sätt att handskas med gnällspikar på jobbet

Relaterade artiklar

sjukpajobbet
Hälsa

Undersökning: Sex av tio går sjuka till jobbet

Vabruari hägrar och kurvan över fall av influensa pekar allt brantare uppåt. Sex av tio säger att de går tillbaka till jobbet innan de blivit helt friska.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Person som återhämtar sig i utomhuspool
Hälsa

Högpresterare: Glöm inte att återhämta dig!

Gick du ut för hårt med ditt nyårslöfte? Chefer är högpresterare, det vet Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi, som föreslår ett helhetstänk där träning och återhämtning samspelar.
fokus
Hälsa

Träna fokus – med din ”inre chef”

Chefens verklighet är så komplex att det är svårt att hålla i längden utan mindtraining och ökat fokus.
Julbord med dryck
Hälsa

En av tio undviker julbordet – kollegorna dricker för mycket

Tre av fyra svenskar tycker inte att det är viktigt med alkohol på jobbets julbord, visar en ny undersökning. Samtidigt uppger över hälften att det finns en förväntan om att de ska dricka alkohol när det sker.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
En kvinna som gäspar och kaffekopp
Hälsa

Forskare: ”Maxa tuppluren – med kaffe”

Att en tupplur minskar stress och boostar immunsystemet är redan vetenskapligt bevisat. Nu kommer tips från Stressforskningsinstitutet om hur du kan få ännu mer ut av tuppluren – genom att ta en kopp kaffe.