grata
Illustration: Johanna Gustavsson

Gråt ut på jobbet – och hitta lugnet

Trots allt snack om att glada medarbetare är produktiva är det inte fel med lite tårar på jobbet. Det är högst mänskligt och kan vara tecken på en hälsosam arbetsplats.

Åtta av tio personer har gråtit på jobbet enligt en undersökning av rekryteringsföretaget Monster. 19 procent grät av personliga skäl, 45 procent anklagade chefen och medarbetarna för tårarna, 16 procent skyllde på arbetsbelastning och 13 procent på arbetsplatsmobbning.

Men vi tenderar att tycka att människor som gråter är mindre kompetenta, enligt forskning från 2017 publicerad i British Journal of Social Psychology.

Vilket torde höra samman med en förlegad syn på kvinnor eftersom de gråter mer än män. Det gäller att inte måla in sig i ett hörn och endast se till undersökningar som visar att glada medarbetare är produktivare, för det kan vara både stigmatiserande och begränsande att förneka negativa känslor.

harksare

Läs också: 10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

Det finns forskning som visar att förväntningar på att du ska bli lycklig på din arbetsplats gör dig känslomässigt krävande och sårbar. Och att lyckliga människor tenderar att bli övermodiga, inte lika benägna att se risker och därför fattar färre adekvata beslut.

”Tårar kan ge värdefull information om vad som behöver förbättras på jobbet”, säger psykologen och affärsstrategen Liane Davey till Fast Company. Som chef bör man därför vara noga med att fånga upp vad det beror på i stället för att avfärda det.

Leah Sharman som publicerat studien ”Using Crying to Cope” i den vetenskapliga tidskriften Emotion menar dessutom att gråt balanserar oss psykiskt. Att gråta en skvätt hjälper till att lugna hela kroppen i en stressande situation.

missnojd

Läs också: 5 sätt att handskas med gnällspikar på jobbet

Relaterade artiklar

Collage av hälsotrender
Hälsa

7 hälsotrender du inte får missa i vår

Trenden för 2021 rör sig allt mer från prestation till helhetstänk. Det är mindre lycra och mer teknik. Mer skog än tidtagning. Och allt mer tar plats på arbetstid.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Serena Williams
Hälsa

Planera tiden – som Serena Williams

Du kan inte klå tennisstjärnan – och investeraren – Serena Williams hastighet på hennes serv, men du kan ta upp kampen om tiden med samma app som hon.
Målarfärger
Hälsa

Tänk fritt – och väx som chef

Din villighet att lära nytt avgör kvaliteten på dina idéer. Och kreativa idéer har för dig som chef kanske aldrig varit viktigare än nu.
Person i hoodie med ryggen mot kameran
Hälsa

Deprimerade medarbetare gör manliga chefen osäker

Stigmatiseringen av psykisk ohälsa riskerar att underblåsas av manliga chefer, visar en ny studie. Men både manliga och kvinnliga chefer tycker det är stressande med medarbetare som lider av depression.
Dator med hjärtan och brevo-rop flygande
Hälsa

Hälsoutmaningens sista vecka: ”Peppgrupperna veckans bästa möte”

När Hälsoutmaningen går in i sin sista vecka uppenbarar sig en oväntad effekt bortom de 10 000 stegen: att prata med kollegorna i peppgrupperna har blivit en av veckans bästa stunder. 
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
halsoutmaningdel2
Hälsa

Chefs hälsoutmaning efter en vecka: ”10000 steg om dagen är ju jättemycket!”

Skoskav, glädje över att äntligen komma ut och ångestpåslag är några av erfarenheterna från Chefs medarbetare efter första veckan av 10000 steg per dag.