sjuk-2

Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.

Den 1 januari 2019 försvinner den så kallade karensdagen i Sverige. Det betyder att karensen som infördes för 26 år sedan, med syfte att minska antalet olovliga sjukanmälningar, försvinner och ersätts med ett karensavdrag. Avdraget kommer istället räknas på 20 procent av den sjuklön eller sjukpenning som man får vid sjukfrånvaro en genomsnittlig arbetsvecka vilket gynnar de med oregelbunden arbetstid.

Men nu går Wise Group med knappt 400 medarbetare ett steg längre, tar bort karensavdraget och ger en 80-procentig ersättning redan första sjukdagen (samma ersättning du får sjukdag 2 till 14 idag).

”Vi har ett bolag med högt engagemang och hög tillit. Därför tycker jag att karensen blir ett ekonomiskt incitament att gå till jobbet sjuk och därmed kan smitta kollegerna”, säger Nathalie Berthelius, Chief People på Wise Group, och fortsätter:

”Jag hoppas att det här bidrar till en tankeställare hos andra bolag”.

Vad vill ni uppnå med förändringen?

”Det verkar finnas en sorts svenskbetingad heroism med att vara sjuk på jobbet. Jag stör mig på fenomenet, men också en som flera gånger tagit mig till arbetsplatsen fastän jag borde stannat hemma. Vårt karensbidrag vill vi ska verka strategiskt hälsofrämjande genom att bidra till en beteende- och kulturförändring som skapar en valsituation där det rationella blir att tillfriskna hemma istället för i ett öppet kontorslandskap”.

Hur har medarbetarna reagerat?

”När vi informerade om initiativet blev den spontana reaktionen att det upplevs som en tidsenlig förmån som vittnar om tilliten vi har till våra medarbetare”.

forslag

Läs också: Vd:ns förslag: Skriv ut lönen – redan i jobbannonsen

Förändringen har gjort att Göteborg Universitet fått upp ögonen för initiativet och kommer därför forska på vilka effekter som projektet får. Syftet är att utvärdera hur den psykosociala arbetsmiljön förändras.

Samtidigt medger Nathalie Berthelius att kostnaden kan komma att öka för Wise Group, men…

”Jag tror att initiativet leder till friskare medarbetare, stärkt trivsel, bättre attraktionskraft och i förlängningen ett starkare företag samt ett modigare och mänskligare arbetsliv. Helt i linje med den strategi och kultur vi har som koncern, och i linje med vår tilltro till självledarskapet”, säger hon.

hundpajobbet1

Läs också: Ta med hunden till jobbet – sänker stressen

Relaterade artiklar

stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
tanketid
Hälsa

Här får medarbetarna 4 timmar – enbart till reflektion

Ledningsgruppen på Youcall avsatte fyra timmar i veckan åt reflektion. Redan efter tre veckor gav det resultat. De blev mer harmoniska och fick lika mycket eller mer gjort. Nu släpper Tony Nilsson loss hela företagets tankekraft.
gratismat
Arbetsmiljö

Gratis mat på jobbet – en stressfälla för personalen

Fria måltider på jobbet. En dröm för många – men nu varnar stressexperter om att kontorskulturen kan drabba medarbetarnas och chefernas hälsa.
giftiggg
Arbetsmiljö

5 saker som förgiftar stämningen på jobbet

Det är låg stämning bland medarbetarna – utan att du som chef förstår varför. Då kan du behöva kolla upp om det finns faktorer i er jobbkultur som förgiftar miljön.
aw-2
Hållbarhet

Här går medarbetarna på tyst AW

Ingen alkohol, mobiluppkoppling eller klockor. I stället är det tystnad och avkoppling som gäller under konceptet ”off the work”.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
fejka
Hälsa

6 tips: Så undviker du fällan av fejkad produktivitet

Hur behåller man fokus och når resultat när 3,3 år av ens liv går åt till att svara på mejl? Jocelyn K Glei, författare till boken Unsubscribe, delar med sig av sina bästa tips för att komma bort från den fejkade produktiviteten.