Forskning: Därför säger bra chefer upp sig från jobbet

Krånglig administration och opeppade medarbetare – det kan vara två skäl att säga upp sig som chef, visar forskning från Lunds Universitet. 

Beslutsfattande
Publicerad

Under åren 2007-2008 följde forskare ett 50-tal svenska chefer för att dokumentera deras arbetsförhållanden och karriärutveckling. Nu har forskarna, 11 år senare, följt upp hur det gick för cheferna. Och det visade sig att fyra av tio chefer hade lämnat sin tjänst.

Men vad beror det på? Enligt forskningen och en kompletterande undersökning som Novus gjort på uppdrag av Ledarna finns det en rad faktorer som gör att en chef väljer att säga upp sig.

Bland dessa faktorer finns:

  • Negativ attityder hos medarbetare/kolleger
  • Krånglig administration
  • Hämmande strukturer som sänker motivationen

Det som däremot får chefen att vilja stanna och jobba vidare är främst om det ges möjlighet att utveckla relationer och man kan se hur medarbetare utvecklas.

Vad ska då arbetsgivare för att behålla sina bästa chefer? Enligt forskningsstudien finns det två tydliga nycklar att följa:

1) Stötta nya chefer

En ny chef måste få tid att komma in i rollen. Genom att få erfarenhet på sikt kommer chefers sociala skicklighet öka och göra de tryggare i sin chefsroll.

2) Avlasta administrationen

Motivationen kan sjunka drastiskt om chefen sänks i ett berg av administrativa uppgifter. Genom att i stället avlasta chefen på dessa områden kan den utveckla sitt ledarskap på sikt.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden