jobbintervju

Forskning: Därför säger bra chefer upp sig från jobbet

Krånglig administration och opeppade medarbetare – det kan vara två skäl att säga upp sig som chef, visar forskning från Lunds Universitet. 

Under åren 2007-2008 följde forskare ett 50-tal svenska chefer för att dokumentera deras arbetsförhållanden och karriärutveckling. Nu har forskarna, 11 år senare, följt upp hur det gick för cheferna. Och det visade sig att fyra av tio chefer hade lämnat sin tjänst.

Men vad beror det på? Enligt forskningen och en kompletterande undersökning som Novus gjort på uppdrag av Ledarna finns det en rad faktorer som gör att en chef väljer att säga upp sig.

spakad

Läs också: Handelsforskare: Större risk att dagens VD:ar får sparken

Bland dessa faktorer finns:

  • Negativ attityder hos medarbetare/kolleger
  • Krånglig administration
  • Hämmande strukturer som sänker motivationen

Det som däremot får chefen att vilja stanna och jobba vidare är främst om det ges möjlighet att utveckla relationer och man kan se hur medarbetare utvecklas.

Vad ska då arbetsgivare för att behålla sina bästa chefer? Enligt forskningsstudien finns det två tydliga nycklar att följa:

1) Stötta nya chefer

En ny chef måste få tid att komma in i rollen. Genom att få erfarenhet på sikt kommer chefers sociala skicklighet öka och göra de tryggare i sin chefsroll.

2) Avlasta administrationen

Motivationen kan sjunka drastiskt om chefen sänks i ett berg av administrativa uppgifter. Genom att i stället avlasta chefen på dessa områden kan den utveckla sitt ledarskap på sikt.

googlestudie

Läs också: Googlestudie: 10 saker alla bra chefer gör

Relaterade artiklar

elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
forsvarsmaktensocialstyrelsen
Beslutsfattande

Militärt ledarskap på Socialstyrelsen

Nu tar myndigheterna militärt ledarskap till hjälp i kampen mot den osynliga fienden coronaviruset. På Socialstyrelsen finns en särskild stab för krisledning där militär personal ingår.
Johan Szymanski, Brandkåren i Norra Dalarna
Beslutsfattande

Brandchefen inför skogsbrandssäsongen: ”Det kan bli riktigt illa”

Johan Szymanski är räddningschef för Brandkåren i norra Dalarna och har redan ryckt ut på flera skogsbränder. Nu stålsätter han sig inför en sommarsäsong med både torka och coronakris.
uppsagd
Beslutsfattande

Ny rapport: 4 steg för chefen att lindra smärtan vid uppsägningar

Tvingad att säga upp medarbetare på grund av coronakrisen? Risken är stor att du trampar snett och gör folk onödigt arga och besvikna. En färsk rapport från TRR ger kastar nytt ljus på hur du som chef bäst går till väga vid uppsägningar.
Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Günther Mårders modell med tre cirklar, där företag är i olika faser av ekonomisk kris
Beslutsfattande

Så agerar du som chef – i den ekonomiska krisens olika faser

Hittills har vart femte företag i Sverige tappat hälften av sin försäljning under coronakrisen. Enligt Svenskt Näringsliv kommer 30 000 företag gå i konkurs inom den närmaste månaden – och mest drabbade är småföretagen.