positivattityd

5 vanor för att skaffa dig en positiv attityd

Det snälla ledarskapet genererar inte bara gladare medarbetare utan även resultat på slutraden. Här är fem vanor som kan skapa en positivare attityd och göra dig mjuk till sinne och hjärta.

1. Skriv tacksamhetsdagbok

Genom att tänka igenom vilka bra saker som hänt under dagen kan du skifta fokus; från anklagande och grämande till tacksam och ödmjuk. Forskningen visar att stress, oro och depressiva tankar minskar.

2. Beskriv ditt liv i positiva ordalag

Hjärnan hör vad du säger. Om du beskriver ditt arbetsliv som pressat, krävande och rörigt är det så du tar emot det. Om du i stället använder ord som utvecklande, med full fart och kreativt kommer du också se och forma ditt liv i ljuset av detta. Forskning visar att ett positivt förhållningsätt dessutom har effekt på lönen.

3. Andas

Vår andning påverkar hur vi mår. När du andas långsamt och långt ner i magen växlar hjärnan från sympatiska till parasympatiska systemet. Hjärtat slår lugnare, blodtrycket sjunker, stressen väjer undan. Din förmåga till medkänsla ökar.

4. Ha lösningar tillhands

Att ha en positiv attityd innebär inte att man vägrar erkänna att det finns problem. Däremot att man har förslag till lösningar. Så lägg mycket tid på att komma med bra lösningar när du tvingas kritisera personer eller situationer. Förbättringar uppskattas.

5. Få någon annan att le

Vi är så upptagna med oss själva hela tiden att vi ofta glömmer bort att enklaste vägen till att bli glad är att göra någon annan glad.

Läs också: Bli en mer positiv ledare

Relaterade artiklar

somnwebb
Hälsa

Sov dig till en bättre karriär

Sömnbrist går inte bara ut över hälsan. Den gör dig också mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Forskaren Tina Sundelin förklarar sambanden – och hur du kan sova dig till en bättre karriär. 

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
samtalstodwebb
Hälsa

Här erbjuds de anställda kostnadsfri terapi

Bauhaus erbjuder alla sina anställda en kostnadsfri och helt anonym digital psykologtjänst. De stod därför rustade när behovet ökade i samband med kriget i Ukraina. 

webb-grafiken-nummer-3_intervjuperson-2
Hälsa

Chefs undersökning: Om rädslan att vara en bluff

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Det hör till när man är högpresterande, säger de experter vi pratat med. I stället anser de att det är mycket illavarslande att lika många saknar feedback och bekräftelse hos sin högre chef. Och att ännu fler känner sig ensamma.

Person som promenerar längs med ett fält med gula blommor
Hälsa

10 000 steg – en marknadsföringsbluff

Har du försökt föregå med ett gott exempel och peppat dina medarbetare att gå sina 10 000 steg genom olika hälsosatsningar? Nu visar det sig att det inte är helt korrekt. Forskarna presenterar en ny siffra att förhålla sig till, rapporterar tidningen Quartz.

halsawebb
Hälsa

Gemensam identitet motar den berömda väggen

Vad kan du som chef göra för att minska risken för utbrända medarbetare? En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health har bland annat kommit fram till att en gemensam identitet är en nyckel till framgång.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
man som håller sin hand vid ryggslutet
Hälsa

Sifoundersökning: 18 procent har fått fysiska besvär av hemarbete

Har du också fått gamnacke och spända axlar av att arbeta vid ett barnskrivbord eller i köket? Du är inte ensam. Av de som jobbat hemifrån under pandemin, helt eller delvis, har 18 procent har fått fysiska besvär. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa