”Vi gick ner 216 kilo tillsammans”

Motivation
Publicerad
Några av cheferna på Byggnads kansli som bantat bort onödiga kilon. Fr v Christer Härjelin, Conny Lantz, Helena Bockner och Göran Tinglöv. Hr-chefen Heidi Svärd på vågen. Till höger Johan Lindholm, förbundsordförande. Foto: Magnus Liam Karlsson och Byggnads

Fysisk hälsa gör det lättare må bra även mentalt. Enligt den devisen bestämde sig Johan Lindholm för ungefär ett år sedan att erbjuda sina medarbetare på fackförbundet Byggnads friskvård genom Viktväktarna.

Drygt hälften av personalen, 27 av ungefär 50 anställda, nappade direkt och i våras drog så tolv veckor av invägningar och föreläsningar igång. Självklart var Johan Lindblom själv en av deltagarna.

Medarbetarna fick börja med att sätta egna mål för hur mycket de skulle gå ner i vikt och fick därefter veckovis feedback från coacherna som höll i projektet.

Läs också: Petter Stordalens krönika: Investera i tid med dina medarbetare

”Från början handlade det mest om kosthållning. Men en positiv effekt blev att vi faktiskt växte som organisation genom viktminskning, om man kan säga så. Folk började må bättre och pratade med varandra på ett nytt sätt på jobbet”, säger han.

Under våren gick deltagarskaran ner totalt 216 kilo. Över sommaren fick de sedan behålla programmets e-verktyg för mat och aktiviteter, så att de skulle kunna ligga kvar på sin nya vikt.

När hösten kom hoppade fler inom Byggnads på tåget. Initiativet spred sig också till Målarförbundet, Elektrikerförbundet och Fastighetsanställdas förbund, berättar Johan Lindholm.

Läs också: Så imponerar du på anställningsintervjun

”Det här blev en snackis i fikarummet, och det triggade igång andra. Inför jul var vi uppe i ytterligare ett par hundra kilos minskning, allihop tillsammans.”

Programmet bestod av enskild invägning varje fredag morgon klockan åtta. Sedan följde en lektion på 30 minuter med till exempel förslag på recept och andra tips och råd från Viktväktarna.

”Inför sommaren tog de upp hur man firar midsommarafton och kräftskiva på viktväktarvis. Och så lyfte man naturligtvis deltagarna som hade kommit närmare sina mål.”

Läs också: Lista: 6 saker du aldrig ska ha med på att göra-listan

Vikt och utseende kan vara en känslig fråga som en del kanske anser att arbetsgivaren bör hålla sig ifrån. Men något direkt motstånd stötte Johan Lindholm inte på från sina medarbetare.

”Nej, men visst finns det en kultur i vår typ av organisation om hur det ska vara: ’Ingen annan ska komma och tala om för mig vad jag ska göra’ och så vidare. Det är viktigt i en sådan intim fråga att man känner sig motiverad”, säger Johan Lindholm.

Han tror att en del av den motivationen kom från att friskvårdsprogrammet var en fortsättning på en internutbildning i förhållningssätt mot varandra och mot omvärlden, som kallades ”Professionell aktör inom Byggnads”.

Bakgrunden till den var att Johan Lindholm när han tillträdde 2012 mötte en organisation till stor del präglad av gamla strukturer.

Läs också: Så får du bästa lönen

”Det var mycket snack om tidigare generationer, om att saker var bättre förr. I den värld vi lever i nu med globalisering i allt högre tempo, måste vi stå rustade för förändringar. Hela omdaningen grundades i min egen övertygelse om att världen inte kommer att sluta snurra. I stället kommer det att gå fortare och fortare. Vi måste vara en organisation som inte står still och som ser det som viktigt att locka nya medlemmar.”

Att förbättra medarbetarnas fysiska hälsa kändes också angeläget i den fackliga verksamheten, med långdragna förhandlingar och mycket stillasittande på jobbet. Det har också uppstått positiva effekter på kulturen.

”Ganska snabbt såg vi att medarbetarna faktiskt stöttade varandra, det har inte varit några gliringar. Kanske att någon tyckte att det blev oväntat dyrt att skaffa nya kläder. Men erbjudandet var ju frivilligt, ingen tvingades in i det.”

Läs också: Trumps ledarstil sällan effektiv

Också för Johan Lindholm personligen blev projektet lyckat. Han har gått ner 18 kilo och nått sitt mål att komma under 90-strecket.

”Det är högre i tak och vi har lyft gruppen. Man pratar till varandra, inte om varandra, och ger konstruktiv kritik direkt till den det gäller. Många har sagt att det har varit väldigt roligt och positivt och tackat för att de fick vara med, att man kommer att hålla i och att man lärt sig att det här med att äta rätt inte behöver vara förknippat med lidande.”

Nu återstår utmaningen att hitta en fortsättning.

”Vi ska inte släppa det här. Det vi har lärt oss tappar vi inte, det finns inte en gång man går in i en matbutik utan att tänka på poäng.”

Läs också: 5 saker du kan lära dig av Obamas avskedstal

Tre tips

1 Var inte rädd för att testa oväntade grepp om du är övertygad om att det kan leda till ökat engagemang och stärkt kultur.

2 Ett relativt enkelt sätt att få människor att tycka om att gå till jobbet är att skapa ökat välbefinnande. Det har varit en kick att få den positiva feedbacken.

3 En satsning på ökat fysiskt välbefinnande är ett bra sätt att ta sig närmare andra mål och visioner.

Läs också: 5 saker innovativa ledare har gemensamt

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.