Så imponerar du på intervjun

Ärlighet varar längst – även under din anställningsintervju. För att få drömjobbet måste du lyckas beskriva dig själv på ett rättvisande sätt – samtidigt som du framhåller dina styrkor.

Karriär
Text:
Publicerad

Du har tagit dig igenom den första gallringen och blivit kallad till en intervju. Nu är en stor del av slaget vunnet – eller? Nja, inte riktigt.

”En väl genomförd och strukturerad intervju gör att vi kan få reda på väldigt mycket om en person, så vi lägger stor vikt vid den. Det är en viktig del för att bedöma om du är relevant för en roll eller inte”, säger Cecilia Geijron Olrog, rekryteringskonsult på Amrop.

När så mycket står på spel kan det vara frestande att framhålla sig själv på ett sätt som inte har täckning i verkligheten. Men var försiktig med det. I slutändan kan du få betala ett högt pris för de stora orden.

”Alla vill vi väl förpacka oss i vår bästa dager, men det handlar också om att vara dig själv. Försök inte förställa dig till något som du inte är”, säger Cecilia Geijron Olrog.

Tre tips

1) Var ärlig

Ingen vinner på att du får jobbet på fel premisser. Om du känner att tjänsten inte är rätt för dig, var öppen med det.

2) Läs på 

Läs på om företaget och tjänsten så att du kan ställa relevanta frågor och komma med övertänkta kommentarer.

3) Var koncis

Disponera dina svar på ett bra sätt så att du hinner få fram allt som är relevant.

Ett smart sätt att framhålla dina styrkor utan att upp-fattas som skrytsam är att ge konkreta exempel på dina ledarkvaliteter. Om du kan ge siffror på vad du har lyckats med är det ännu bättre. Det kan exempelvis handla om försäljning, marknadsandelar eller andra typer av resultat.

Se också till att du kan redogöra för vad just ditt bidrag har varit i de situationer där flera personer har varit inblandade.

”Oftast vill vi försöka förstå lite djupare, hur du har gått tillväga och hur du löste en knivig situation. Hur hanterade du en sammanslagning som ställde stora krav på din ledarförmåga?”

För att kunna berätta om detta på ett naturligt sätt bör du förbereda dig före intervjun. Glöm inte bort att också fundera på tillfällen när saker och ting inte har gått din väg.

”Klart att du ska berätta om dina framgångar, men vi brukar också ställa frågor om det som inte gått så bra, hur du har hanterat det och vad du har lärt dig”, säger Cecilia Geijron Olrog.

Andra områden som rekryterarna kan vara nyfikna på är dina drivkrafter – vad är det som gör att du vill ha just det här jobbet?

”Det är viktigt att du verkligen har tänkt igenom ditt intresse och varför du känner så starkt för tjänsten. Visa engagemang.”

Med tanke på vilken stor betydelse intervjun har är det lätt att bli nervös. Men kom ihåg att rekryterarna inte är ute efter att sätta dit dig. Det viktigaste för dem är att få en rättvis bild för att kunna bedöma om du är en bra match för tjänsten eller inte.

”Tänk på att du möter människor av kött och blod. Vi är väl medvetna om i vilket läge du är och hur mycket som står på spel, och att det då kan knyta sig. Men försök att se det som vilket möte som helst”, säger Cecilia Geijron Olrog.

Personer som drar lite åt det introverta hållet kan bekymra sig över att inte få fram allt de vill under en intervju. Men en bra rekryterare har förmågan att få fram den sökandes styrkor, även om personen inte är så pigg på att tala om sig själv.

”Det lågmälda kan mycket väl visa sig ha rönt fantastiska framgångar, och en duktig rekryterare ser ju det, även om det förpackas på ett annat sätt än hos dem som har talets gåva. Om det är en ledarroll så krävs det att du kan få med dig människor, men det kan du få på många olika sätt.”

Får du en fråga om exempelvis en viss kompetens eller färdighet som du inte har något svar på, kan du ge ett exempel som visar på en liknande egenskap. Men om du absolut inte kan svara är det ärlighet som gäller. Säg som det är.

När det gäller klädsel kommer du långt med den gamla devisen ”hel och ren”. Se också till att du följer den klädkod som gäller inom din bransch om det är ett liknande jobb du söker.

Ett vanligt misstag som många kandidater gör är att inte hålla sig till saken när de svarar på en fråga.

”En del vill berätta så mycket att det inte blir koncist. Vi tycker väl alla om när vi får prata om oss själva, men ibland går det ut över intervjun”, säger Cecilia Geijron Olrog.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden