Så får du bästa lönen
Ett lönesamtal är inte något som sker under en timme eller två. I själva verket pågår det under hela året. Om du har detta i åtanke ökar sannolikheten för att du ska få en lön som motsvarar din prestation.
”It’s now or never”, sjöng Elvis Presley i låten med samma namn. Och det må vara en sanning som håller när det gäller romantik. Men när det handlar om lönesamtal står den sig slätt.
Vilken lön du får är nämligen inte något som hänger på ett enstaka möte. För att lönen ska motsvara din prestation är det viktigt att du och din egen chef har en ständigt pågående dialog.
”Många tror att det handlar om en löneförhandling. ’Nu ska jag ge allt i det här samtalet, må det bära eller brista’, och så tänker de inte på att lönesamtalet ska spegla prestationen under hela året. Det står och faller aldrig med ett möte, utan det måste vara flera samtal under året”, säger AnnCharlotte Bretan, ledarskapsutvecklare på Ledarna.
Chef erbjuder: Lär dig skapa en rättvis lönestruktur utan att tappa spetskompetens
Hon menar att det framför allt handlar om tre steg för att få en lön som motsvarar din prestation: Förstå vad som styr lönen, komma överens med din chef om vad du ska uppnå och beskriva vad du har presterat och vilka resultat du har uppnått.
Det första steget går ut på att ta reda på hur lönepolicyn och lönekriterierna på ditt företag eller inom din organisation ser ut. Vad är det som premieras? Hur värderas ledarskapet? Och var kommer du in i detta?
När du har sett över denna information bör du gå tillbaka och titta på vad din chef och du har kommit överens om att du ska uppnå.
När det sedan är dags för själva lönesamtalet är det viktigt att du kan visa upp vad som har hänt under året och på vilket sätt du har levt upp till de mål ni satte upp.
”Det kan handla om synliga och mätbara resultat som kompetens, personal och ekonomi. Men det kan också handla om att du har hanterat oförutsedda händelser, att du har utvecklat verksamheten eller hanterat en konflikt”, säger AnnCharlotte Bretan.
Ett bra sätt att kartlägga detta är att skriva så kallade veckologgar där du veckovis noterar vad du har gjort under den gångna veckan. När du sedan förbereder dig inför lönesamtalet går du helt enkelt igenom dessa anteckningar och sammanfattar vad du har ägnat dig åt under det gångna året.