»Vi berömmer på fikarasten«

Motivation
Text: Redaktionen
Publicerad

Maria Wästerfalk har varit chef i 17 år och på kontoret i Huddinge sedan 2007. Hon tycker att delaktighet är det bästa sättet att få medarbetare på gott humör.
»Tillsammans sätter vi upp mål och en verksamhetsplan för kontoret och utifrån det sätter var och en av medarbetarna upp en egen individuell handlingsplan med konkreta mål: Det här ska jag bidra med nästa år för att kontoret ska gå bättre.«

Hon betonar frihet under ansvar men har täta avstämningsmöten där hon kollar av vad som kan förbättras och om de behöver mer stöd. Hon är också generös med beröm.
»Om någon har gjort ett bra arbete lyfter vi fram det under fikarasterna: ‘Vad var det du gjorde som var så bra i går?’ och så får de berätta. Och om någon är för blyg får någon annan berätta. Det är minst lika viktigt att medarbetarna lyfter fram varandra som att jag gör det. Jag ser ju inte allting som medarbetarna gör.«

I slutet av året har hon lönesamtal och hur väl det har gått för kontoret och för individen syns i lönekuvertet.
Hur ofta ger du beröm?
»Så ofta jag bara kan. Jag tror att folk mår bra av det. Visserligen ska man heller inte ösa ut det, då tappar det ju effekten, det ska ju vara något värt att berömma.«

Piskan använder Maria Wästerfalk sällan. Om något inte fungerar försöker hon ställa till rätta med samtal.
»Jag frågar: Vad vill du göra, vad är ditt mål med livet? Det fungerar alltid. Det gäller att hitta kärnan till problemet och samtala, men ibland krävs det ju fler samtal.«
Hon har aldrig behövt gå så långt som att omplacera eller säga upp någon.¶

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.