Unga karriärister sjuka av chefen

Dåligt ledarskap är främsta orsaken till utbrändhet bland unga som precis klivit in i arbetslivet visar ny Sifo-undersökning. ”Ett tydligt tecken på att vi arbetsgivare måste ta problemet på allvar”, säger Peter Knutsson, vd Academic Work.

Hälsa
Publicerad

Närmare 4 000 svenska studenter och akademiker i början av karriären har besvarat Kantar Sifos undersökning på uppdrag av Academic Work. Av dessa uppger så många som 31 procent att dåligt ledarskap är den enskilt störst anledningen till att de har upplevt arbetsrelaterad utbrändhet.

Siffrorna går i linje med de övriga nordiska länderna. I Norge svarar 30 procent att uselt ledarskap är orsaken till utbrändheten. I Danmark och Finland ser det ännu dystrare ut, 32 procent.

”Jag blir djupt oroad, men tyvärr inte chockad, över vad den här undersökningen visar. Dessa siffror bekräftar den bild vi haft under en längre period, både som arbetsgivare och som rådgivare åt våra kunder”, säger Peter Knutsson, vd Academic Work, i en kommentar.

Siffrorna behöver leda till åtgärder, menar han:

”Ett tydligt tecken på att vi arbetsgivare måste ta problemet på allvar. Det är livsviktigt för både medarbetare och hela organisationen.”

I den svenska undersökningen framkommer dessutom att tre av fyra (75 procent) av de unga karriäristerna har varit nära utbrändhet.

Utöver otillräckligt ledarskap är personalbrist, otydlighet och negativ atmosfär faktorer som gör målgruppen sjuka, framkommer i undersökningen.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden