Toppcheferna: ”Så får vi ihop vår sömn”

sömn Kamomillte vid sängen, tupplurar och tv som insomningsmetod. Chef frågade några kända chefer om deras sömnvanor och sömntips.

Hälsa
Publicerad

Tobias Nielsén, vd Volante förlag

Tobias Nielsén.

”Jag försöker sova sex timmar i snitt under vardagarna, men det lyckas jag nog inte med. Å ena sidan är jag gärna uppe sent på kvällarna, delvis för att jag gärna djupjobbar ostört eller läser böcker då. Samtidigt vet jag, från både egna utgivna böcker och andra böcker, att sömn verkligen är viktigt för att fungera bättre som människa, både på kort och lång sikt.”

Har du någon gång lidit av sömnproblem? 

”Sällan. Dessutom är en av mina främsta förmågor att ta en tupplur under tio minuter, på dagen eller tidig kväll, nästan alltid sittande och i ljusa rum, så det där snabba insomnandet är inövat.”

Vad påverkar din sömn negativt? 

”Stress och press, inte helt oväntat. När olika frågor ligger så tungt över en att man inte lyckas lämna dem för sömn. Eller vaknar. Det har ju hänt att jobbrela­terade, stressande drömmar, har brutit sömnen.”

Karin Bodin, vd Polarbröd

Karin Bodin.

Hur många timmar sover du per natt?

”Gärna åtta timmar så här på vinterhalvåret, klarar mig på sju och en halv på sommaren.”

Har du någon gång lidit av sömnproblem? 

”När vi hade sjukdom i familjen fick jag svårt att sova. Då testade jag att ha en termos med kamomillte vid sängen och drack en kopp. Det funkade för mig.”

Vad påverkar din sömn negativt? 

”Stress, både positiv och negativ, påverkar min sömn. Jag vaknar ibland för tidigt med huvudet fullt av idéer. Om det är alltför tidigt försöker jag skriva ner idéerna och somna om.”

Johan Trouvé, vd Västsvenska handelskammaren

Johan Trouvé.

”Att sova är min superkraft! Somnar max tre sekunder efter att huvudet landat på kudden, sover sju timmar och vaknar när klockan ringer. Har aldrig haft några sömnproblem.”

Katarina Berg, hr-chef Spotify

Katarina Berg.

Hur många timmar sover du per natt?

”I genomsnitt sju timmar. Ibland mindre, ibland mer. Sover också vid varje tillfälle möjligheten ges, exempelvis på tåg och flyg.”

Har du någon gång lidit av sömnproblem? 

”Nej, det kan jag faktiskt inte påstå att jag har gjort. Men efter att ha läst boken Why we sleep av Matthew Walker, som jag fått i gåva, bestämde jag mig för att gå och lägga mig en timme tidigare om kvällarna.”

Vad gör du om du vaknar mitt i natten och inte kan sova?

”Det händer cirka en gång om året. Då tittar jag på tv, något lättsamt som gör att jag somnar om.” 

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden