Riksbankens räntesmocka, diktatorer, kris über alles, mappa konkurrenterna – och skogen (igen!)

Chef Weekly Välkommen till utgåva 5 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

Riksbankens räntesmocka – så agerar företagen nu

Det går INTE ALLS bra nu, kan vi konstatera efter att Riksbanken rekordhöjt räntan i veckan… Det är inte bara hushållen som kliar sig i huvudet och undrar hur ekonomin ska gå ihop – 2023 års budget är förstås top of mind hos många av landets chefer just nu. Så hur ska man tänka?

I en färsk konjunkturrapport spår Handelsbanken negativ tillväxt under hela 2023. Återhämtningen sker först mot slutet av 2024. Många funderar säkert också på vilka lönekostnader man ska budgetera för nästa år. Rapportförfattarna räknar med en utmanande avtalsrörelse – och att lönerna stiger med 4 procent 2023.

Parallellt ser allt fler organisationer nu över hur de kan stötta medarbetare som drabbas av ekonomiska svårigheter till följd av skenande inflation, räntor och elräkningar. Missa inte Chefs spaning på ämnet.

Låt bäste diktator vinna?

I veckan presenterade Kairos Future rapporten ”Morgondagens medborgare”. 6 000 personer har svarat på undersökningen som, bland annat, drar den deppiga slutsatsen att andelen som efterfrågar en stark ledare framför demokrati ökar.

De som tycker att ”en stark ledare som inte behöver bry sig om politiska val” är en ganska eller mycket bra idé har ökat från 23 procent 2018 till 35 procent 2022. Detta presenteras alltså samma vecka som president Putin skickar ytterligare minst 300 000 oerfarna reservister till fronten i Ukraina. Deppigt var ordet!

Kris über alles

Cyberhoten undergår ingen: Från hackade kassasystem och kommuner till förra veckans stora cyberkris, som inträffade då bilder från storspelet GTA 6 läckte och orsakade vad som har kallats den största krisen i gamingvärldens historia. Utöver detta har vi det gamla vanliga: Klimatkatastrof, energikris och krig i närområdet.

Missa inte Chefs stora undersökning på ämnet – jag utlovar mängder av bra tips från några av Sveriges mest erfarna experter på krisledarskap: Chefer dåligt rustade för kris.

10 steg – så mappar du dina konkurrenter

Stanford-läraren Steve Blank är en av de mest visionära tänkarna i Silicon Valley. I ett nytt bjussigt blogginlägg gör han en grundlig genomgång av hur du genom 10 enkla steg kan kartlägga vilken industri/marknad som helst. Missa inte!

Chefer ❤️ skogen = sant

I förra utgåvan av Chef Weekly skrev jag om ny forskning som bevisar att skogen är en mirakelkur för hälsan: Skogen bevisat avstressande.

Chefs följare på Linkedin verkar hålla med. Så här svarar närmare 2 000 personer på vår fråga:

Själv spenderade jag några timmar i skogen igår då jag – som den medelålders chef-klyscha jag är – försökte mota 40-årskrisen i grind genom att springa Lidingöloppet. 

Om vi hörs nästa vecka har jag överlevt efterdyningarna av både springtur och födelsedag!

Hälsningar Calle

Veckans bild

HA-GJORT-BRICKAN

Finns det något mer muskelavslappnande än att plocka ihop de där post-it-lapparna med (avklarade!) saker att göra, lägga dem på en bricka och slänga dem för gott? Chefs redaktionschef Cecilia Norrby är hur som helst mycket nöjd med detta chefshack.

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi kommer att utveckla medan vi springer – jag vill VERKLIGEN veta vad du tycker.

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden