Pigge Werkelin: ”Med ett aktivt sexliv får du energi”

För entreprenören Pigge Werkelin finns det en självklar koppling mellan hans prestation som chef och hans privatliv. ”Det är grunden för ditt företagande. Ungefär som när du bygger ett hus behöver du en stadig grund, och den grunden är ditt privatliv. Du behöver se till att hela hemmadelen funkar, alltifrån ungarnas skolgång till ditt sexliv.”

Hälsa
Publicerad
Pigge Werkelin tillsammans med hustrun Monika Möller Werkelin.

Pigge Werkelin, som är känd för sitt stora engagemang och starka driv kring utvecklingen av Gotland, har som mest varit chef för 250 personer på turistanläggningen Kneippbyn. När han lämnade det projektet satte han som mål att inte ha fler än fyra anställda. Det håller han nu även om det tillkommer en hel del konsulter. Pigge Werkelin arbetar med olika fastighetsprojekt, besöksnäring, flyg, rederier och hotell. Han planerar nu för en ekoby utanför Visby med 200 bostäder med skola och restaurang.

Senaste projektet är i Duved där han, tillsammans med en kompanjon, bygger 220 bostäder. Och någon timme efter intervjun ska han prata på ett webbseminarium och pusha för besöksnäringen på Gotland.

Allt det här hämtar han kraft till hemifrån.

Efter att han förlorade hela sin familj i tsunamin i Thailand 2004 mötte han Monika, vars man omkommit i en bilolycka. Efter 16 års äktenskap har de nu två döttrar, 12 och 14 år gamla. Sedan tidigare har Monika två vuxna barn på 29 och 31 år.   

”Man måste vara överens om hur man löser arbets- kontra privatlivet för att som företagare kunna jobba mycket. Min fru som jag lever med i dag, vill jobba så lite som möjligt. Ja, det ville även min förra fru. De har försökt förklara för mig att man borde leva så”, säger han på sin karaktäristiska gotländska, skrattar och erkänner att han alltid jobbat lite för mycket.

”Men eftersom Monika tar hand om allt praktiskt kring familjen finns det också tid för ett vuxenliv.”

De insåg båda två, när barnen kom, att det skulle bli svårt att hinna med varandra och bestämde sig för att avsätta tolv helger om året bara för sig själva.

”1 januari varje år skriver vi in dessa helger i almanackan. Vi bestämmer sedan varannan gång vad vi ska hitta på. Man får inte säga nej till den andras förslag förrän efteråt. Det handlar i första hand om att vi ska få tid att verkligen prata med och pilla på varandra, överhuvudtaget umgås väldigt tajt. Men också om att utsätta oss för nya saker och skapa upplevelser för oss att prata om.”

De har hoppat fallskärm, kört Formel 1, ridit, åkt till nya städer, bott i husbil och nyligen gick de en relationskurs. Det kan vara högt och lågt, menar Pigge Werkelin. Så länge de får den här tiden tillsammans blir det inte problem när han sedan måste jobba över.

”När saker ska fram kan jag bli som en travhäst, jag får tunnelseende och blir inte så rolig hemma. Monika har stor förståelse för detta, fram till att hon tröttnar och säger att jag måste komma tillbaka till relationen.”

Paret har också ett överenskommet dygnsschema där de bestämt att de alltid pussas när de kommer och går, att de tar på varandra och att de avsätter tid för att prata innan de somnar.

På relationskursen fick de också lära sig att det kan vara bra att schemalägga sex, och att ett sätt kan vara att planera in kärleksluncher.

”Det blir lite spännande och busigt. Sex är som klister. När man klibbar med varandra får man fäste och har lättare överseende med saker som att man glömde bort att torka av bordet. Det löser inte allt, men när sexlivet funkar mellan två människor förlåter det en hel del annat i relationen.”

Pigge Werkelin betonar att man kan vara en precis lika bra chef om man är singel och/eller inte har sex, men tycker samtidigt att det är lättare att vara en bra chef med ett bra sexliv.

”Sex innehåller energi. Har du ett aktivt sexliv får du mycket energi.”

Pigge Werkelin

Gör: Entreprenör, Werkelin-bolagen.

Ålder: 60.

Familj: Gift med Monika, två gemensamma barn och två bonusbarn.

Bor: Gotland.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden