Dr Mounas 5 tips för att bli lyckligare

På en föreläsning på Chefdagen fick Dr Mouna alla deltagarna att så väl hoppa jämfota som att rodna rejält. Allt i syfte att öka välmåendet.

Hälsa
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En dagbok på ett bord. Bild på "dr Mouna".
Foto: Istock/Karin Törnblom/TT

Läkaren och neuroforskaren Mouna Esmaeilzadeh har blivit känd som Dr Mouna då hon titt som tätt medverkar i tv med sin expertis. Hon och brodern Saed flydde från Iran under mycket traumatiska förhållanden men har valt att omvandla sina upplevelser till posttraumatiskt growth. Hon menar att det är en kamp att hålla de hemska minnena borta men att man tack vare hjärnans plasticitet kan träna sin förmåga att se styrkan i det som hänt och tänka mer positivt. 

På Chefdagen delade hon med sig av dessa fem tips för ökat välmående och fick hela publiken att hoppa jämfota som ett sätt att få igång energiflödet i kroppen.

1.     Sök passion och mening. 

Gör det du är passionerad kring, hitta det som ger ditt liv mening.

2.     100-timmarsregeln. 

”Det här har jag själv hittat på utifrån att relationer, och att hjälpa någon, är det enskilt viktigaste för ditt välmående”. Ägna två timmar i veckan åt att göra något för någon annan – av rent egoistiska skäl. 

3.     Le utan anledning!

Om du går omkring och ler kommer hjärnan undra vad du pysslar med och börja producera lyckohormon av bara farten. Dopamin är en signalsubstans som utsöndras bland annat för att belöna ett visst beteende (ditt leende) och får dig att må bra. 

4.     Skriv tacksamhetsdagbok. 

Skriv varje dag, till exempel när du går och lägger dig, tre saker du är tacksam. Det hjälper dig att minnas och förstärka de positiva händelserna i ditt liv – och du får bättre koll på vad du blir glad av så att du kan göra mer av samma sak.

5.     Visualisera ditt bästa jag.

Ägna några minuter varje morgon åt att tänka på ditt bästa jag och ditt bästa liv. Vilket är ditt drömscenario om fem år? Om du lyckas med allt du vill och tar dig för, hur skulle ditt liv se ut? Inte nog med att det gör dig lyckligare i stunden, det hjälper även dig att bli lite klarare över dina mål och vart du vill i ditt liv.

När sedan de 200 personerna i publiken på plats på Vasateatern tillsammans med de ytterligare 200 personerna som följde hela eventet digitalt fick göra ett ordmoln kring vad som gör dem lyckliga uppgav de bland annat familj och hälsa.

Men en sak saknade Dr Mouna: 

”Va, vart tog sex vägen? Gnuggar inte ni chefer? Gör det. Närhet och sex är en viktig väg till ökat välmående. Oavsett om ni har en partner eller gör det med er själva”. 

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.