Lista: 13 intelligenta AI-verktyg

AI-verktygen är långt fler än omtalade Chat GPT. Även om den är en bra start finns det många fler verktyg för dig som är chef. Här är några tips.

Digital utveckling
Publicerad

Skriva, klustra och analysera

1. CHAT GPT

Chat GPT står för Generative Pre-trained Transformer och är utvecklad av Open AI. Den har precis kommit i sin fjärde version. Den hanterar inte bara text och kod, utan även visuell input som grafer eller arbetsblad. Och den har tränats med hjälp av mänsklig feedback.

Den sägs klara av att ta en juridisk examen, ge medicinska råd och koda en webbsida från en skiss. Version 4 är dock inte tillgänglig för alla ännu, utan man får ansöka om ett konto och betala en avgift. Version 3 och 3,5 är tillgängliga utan kostnad.  

Chat GPT har tränats på stora mängder egna data som inte har specificerats och inte är offentligt tillgängliga. Den testades av en miljon människor redan första månaden som den lanserades och har idag cirka 100 miljoner användare. Fungerar som hjälp så länge man inte är ute efter fakta för ibland fabulerar den och försöker själv lista ut svaren utifrån sin samlade kunskap.

Vad den däremot är bra på är att be om ursäkt – men framför allt att klustra och analysera stora mängder text, samt att vässa dina formuleringsskills. Lägg in en text och be den förbättra den enligt vissa principer eller ge lösa fakta och be den skriva en text från start. Den kan ge dig text i form av en dikt, en sång, en parodi, en essä, ett tal eller något annat.

Genom att först be Chat GPT att analysera några av dina tidigare texter, kan du ge den direktiv att skriva på ditt sätt utifrån sin egen analys. 

2. Bard

Bard är Googles svar på Chat GPT, som den också är delvis integrerad med, men Bard utnyttjar framför allt Googles sökmotor och en egen kunskapsdatabas för att generera text. Bard kan skriva presentationer, göra nya recept, har en kodningsfunktion och är integrerad med Adobe Firefly där man kan generera bilder.

3. Bing

Bing bygger på Microsofts egen sökmotorteknologi. Den ligger integrerad i Microsofts webbläsare Edge. I Bings nya version ingår ett chattläge där den kan söka in­­formation, skriva text och skapa bilder. 

Ordkonstnärer

4. Jasper

Jasper är en mer renodlad och erkänd språkmodell som bygger på flera olika andra modeller som Open AI:s GPT, Anthropics och Googles, kombinerar det med ditt tonfall och optimerar det genererade innehållet med både SEO och korrekt grammatik. Här finns också ett stort urval av typsnitt och över 50 mallar för innehållsgenerering, till exempel blogginlägg, e-postmeddelanden, marknadsföringsexempel, Facebook- och Google-annonsgenerator, metatitel och metabeskrivning samt pressmeddelanden.

Personlig sekreterare

5. Copilot

Copilot en AI-assistent som Microsoft har integrerat i Officepaketet. Copilot finns än så länge bara i en begränsad förhandsversion men ska släppas senare i år. AI-assistenten kommer i till exempel Word eller Excel att ge förslag på vad som ska skrivas eller göras baserat på tidigare handlingar. Den kan också göra powerpoint-presentationer utifrån Word-dokument. I Teams kan den transkribera ett möte i realtid och skapa att göra-listor eller påminnelser utifrån vad som sas på mötet. 

Transkribera text

6. MacWhisper

7. Good Tape

Länge har man väntat på en AI-tjänst som kan transkribera text på svenska. Nu finns bland annat dessa två. Båda bygger på Open AI:s Whisper-funktion. MacWhisper tar ut en mindre avgift per transkribering medan Good Tape finns i en gratisversion för tre texter i månaden om man har tid att ställa sig i kö och vänta på sin tur. 

Text till bild

8. Midjourney

9. Dall-E

Midjourney och Dall-E genererar bilder och illustrationer från text och tal. Många har redan förförts av möjligheterna, lättheten och kreativiteten, men här liksom i flera andra AI-system bör man vara uppmärksam på tendensen att nedvärdera vissa människor/grupper, vilket därmed riskerar att förstärka fördomar. Var noga när du skriver dina ”promptar” det vill säga de korta textfraser som bildgenera­torerna tolkar för att producera en bild. 

Triljoner bilder

10. Firefly

Många trodde att AI-trenden skulle vara slutet för stockbild-företagen, men Adobe tog fram en egen AI-lösning, Firefly, utifrån sin bildbank med triljoner bilder. Det har blivit en sådan framgång att Adobes börskurs rusar. Hela bildbanken finns integrerad i Googles Bard. 

Juridisk hjälpreda

11. Harvey Law

Harvey Law är ett juridikverktyg som bygger på Open AI och Chat GPT-4. Harveys AI-lösning kan ge insikter, vägledning och förutsägelser baserade på stora datamängder, och därmed åstadkomma mer utförlig information och snabbare lösningar. Än så länge är det bara advokatfirmor och andra företag som arbetar med juridiska tjänster som får tillgång till verktyget. Bland annat har PWC börjat samarbeta med Harvey i syfte att skapa nya möjligheter till teknikdrivna juridiska lösningar och effektivisering av kundernas interna processer. 

Avtal på några minuter

12. Oneflow

Med sin AI- assistfunktion kan Oneflow hjälpa dig att skriva offerter, ta fram förslag på olika kontrakt och avtal, skapa en pitch för att sluta ett avtal, skriva sekretessklausuler, ordna med digitala signaturer med mera. Bygger på Chat GPT-­tekniken. 

Mötesassistent

13. Fireflies

Fireflies dokumenterar dina videomöten. Du kan koppla verktyget till Zoom, Microsoft Teams, Google Meet med flera konferensplattformar. Redan fem till tio minuter efter ditt möte har Fireflies transkriberat, summerat och analyserat ditt möte och skickar det till dig och till de mötesdeltagare du angett. I efterhand kan du söka på olika ord, lägga till kommentarer eller markera specifika delar som du vill att dina kolleger ska uppmärksamma. Så om någon missar mötet kan detta hjälpa dem ta del av det efteråt.  

-> Vill du ha fler tips? Gå till Theres’s an AI For That, en gigantisk databas med AI-verktyg för mer än 1 900 uppgifter.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden